JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI09 Julai 2011

ISU PENDIDIKAN : PENDIDIKAN BERASASKAN SEKOLAH ATASI KECICIRAN MURID


Tan Sri Muhyiddin Yassin berharap masalah keciciran murid dalam pembelajaran dapat diatasi dengan pelaksanaan sistem Pengurusan dan Pengendalian Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) terutama dalam menguasai kemahiran 4M, iaitu membaca, menulis, mengira dan menaakul.  Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, berkata ini kerana usaha memperkenalkan PBS dalam proses menilai dan mentaksir pencapaian murid adalah langkah penting untuk menentukan tahap penguasaan murid secara bersistematik pada setiap peringkat pengajaran dan pembelajaran. PBS penambahbaikan kepada sistem pentaksiran untuk Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dilaksanakan mulai Tahun 1 pada tahun ini dan Tingkatan 1 pada 2012. Langkah ini bersesuaian dengan konsep tiada seorang pun kanak-kanak tercicir seperti diamalkan di Amerika Syarikat.

Berucap pada majlis pelancaran Buku PSP di Bandar Baru Bangi, di sini semalam, beliau berkata, maklumat yang dikumpul dalam pentaksiran yang dijalankan ketika proses pengajaran dan pembelajaran membolehkan guru atau pihak sekolah memberi maklumat balas konstruktif.  Ia juga, katanya, membolehkan guru dan pihak sekolah mengambil langkah susulan yang bersesuaian bagi memastikan kelemahan setiap murid dapat diatasi agar tidak ketinggalan dalam pembelajaran.  Beliau berharap PBS akan menjadi satu daripada instrumen un-tuk menilai pencapaian murid dalam bidang lain selain akademik seperti sukan dan kokurikulum kerana dasar baru yang diperkenalkan Kementerian Pelajaran seperti Dasar 1Murid 1Sukan akan membantu pihak sekolah mengenal pasti dan mengasah potensi setiap individu dalam pelbagai bidang.  Pencapaian melalui ujian saringan dilaksanakan tahun lalu menunjukkan 85 peratus murid Tahun 1 berjaya dalam aspek membaca, manakala 91 peratus berjaya melepasi saringan dalam mengira. Saya amat berharap murid boleh membaca, menulis dan mengira menjelang 2012 akan mencapai 100 peratus.

SUMBER
BERITA HARIAN
9 JULAI 2011

HASIL KARYAKU: APABILA HIDUP TAK ADA FENG SHUI ...


Apabila hidup tak ada feng shui
semua yang dilakukan tak menjadi
hidup hanya indah diulit mimpi
sukar menggapai realiti
tak ada feng shui
sakit bagai menelan bara api


Apabila hidup tak ada feng shui
kau yang buat kerja
orang lain dapat manfaatnya
kau yang sehabis daya
orang lain yang hisap madunya
kau yang berinovasi
orang lain yang menikmati
itulah hidup apabila hilang feng shui


Apabila hidup tak ada feng shui
orang lain naik pangkat
kau terus merempat
orang lain semakin berdarjat
kau masih jadi pencandat
orang lain semakin bermartabat
kau tak jadi Tuah
tak juga jadi Jebat


Apabila hidup tak ada feng shui
seksanya jiwa dipanah api
benci dan geram tali temali
kesabaran terbakar sendiri
rasanya nak runtuhkan langit yang memayungi
atau padamkan cahaya matahari
hanya kerana tak ada feng shui


Kaukah kawan yang tak ada feng shui?
sabarlah dan tabahlah
sehingga feng shui
menyinari dan menerangi
perjalanan hidup yang beranjau duri


Nuklian
Cikgu Zulkarnain Farihin
9 Julai 2011
8.08 pagi

ISU PENDIDIKAN : KONGRES PROFESOR NEGARA RUMUSKAN 14 RESOLUSI


Kongres Profesor Negara yang berakhir pada 8 Julai 2011, sebulat suara merumuskan 14 resolusi mengikut setiap kluster dalam usaha merealisasikan agenda transformasi negara. Pengumuman resolusi itu dibuat oleh Pengarah Kongres itu, Prof. Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak sebelum diserahkan kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.  Resolusi berkenaan termasuklah :

01.  Kluster sumber asli dan alam sekitar;
02.  Ekonomi dan kewangan
03. Tadbir urus, perundangan dan pengurusan awam;
04.  teknologi maklumat dan komunikasi (ICT);
05.  industri dan inovasi  
06. kejuruteraan dan teknologi.
07. kluster sains dan matematik;
08. pembangunan sosial dan kesejahteraan;
09. pendidikan dan pembangunan modal insan;
10. perubatan dan kesihatan;
11. politik, keselamatan dan hal ehwal antarabangsa;
12. farmasi dan sains gunaan;
13. sejarah, warisan dan sosiobudaya
14. pertanian dan makanan.

Mohamed Mustafa berkata, di bawah resolusi tadbir urus, perundangan dan pengurusan awam, adalah amat perlu kerajaan membangunkan kod tadbir urus sektor awam dan kaedah penguatkuasaan bagi melaksanakan sistem pengurusan kewangan, risiko dan pengauditan secara berkesan dan berintegrasi. Katanya, kod tersebut boleh dijadikan asas dalam pemantauan amalan tadbir urus dan prestasi setiap agensi sebagai pemangkin untuk meningkatkan kecekapan sistem penyampaian, pengurusan dan pentadbiran awam. Resolusi ICT pula menyatakan keperluan pembangunan tekno-usahawan termasuk teknologi keselamatan ICT serta meningkatkan penyelidikan dan pembangunan dalam bidang itu bagi melahirkan modal insan berpengetahuan dan berkemahiran tinggi. Polisi inovasi negara juga perlu diperkukuhkan secara konsisten ke arah kelestarian ekosistem inovasi tanpa sempadan yang diperluaskan di semua peringkat masyarakat sama ada di sekolah, institut pengajian tinggi, institut penyelidikan, agensi kerajaan dan industri.

Dalam pada itu, Mohamed Mustafa berkata, matlamat melahirkan tenaga kerja mahir di negara ini perlu lebih tegas iaitu sekurang-kurangnya seramai 60 penyelidik dan jurutera dapat dicapai berbanding hanya 27 pakar itu pada masa ini bagi setiap 10,000 tenaga kerja. Nisbah bagi pelajar aliran sains dan bukan sains harus dikekalkan pada tahap 60:40 berbanding 20:80 pada tahun ini di samping meningkatkan usaha pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik di sekolah supaya dapat melahirkan masyarakat berfikiran intelektual. Beliau berkata, industri farmaseutikal negara perlu dimartabatkan dengan memberi tumpuan kepada pengeluaran bahan farmaseutikal aktif dan ubatan daripada sumber asli tempatan di samping berupaya menjadi negara pengeluar ubatan halal. Langkah itu supaya ia tidak terlalu bergantung kepada pasaran luar yang diragui kesesuaiannya sehingga boleh mengancam kesihatan rakyat. Jelasnya, masalah ketagihan dadah harus dipertanggungjawab bersama Kementerian Kesihatan kerana ketagihan dikenal pasti sebagai sejenis penyakit. Kesemua resolusi yang dirumuskan itu akan turut diserahkan kepada setiap kementerian untuk diberi perhatian selanjutnya.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
9 JULAI 2011

ISU PENDIDIKAN : PROFESOR DIMINTA KAJI KEJAYAAN NEGARA


Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta golongan profesor mengkaji formula kejayaan negara dalam pelbagai bidang selepas 50 tahun Malaysia mencapai kemerdekaan. Antaranya beliau berkata, kejayaan Malaysia dalam bidang pentadbiran negara, pengurusan ekonomi, penciptaan teknologi termasuk hubungan antara kaum. Ujarnya, langkah itu penting memandangkan kesemua kejayaan itu telah membolehkan negara mampu membangunkan ekonomi dengan pesat, mengekalkan kestabilan politik, memelihara keamanan negara serta mewujudkan keharmonian kaum dan agama. Beliau percaya di sebalik segala kejayaan kita ini terdapat ramuan penting yang telah membawa kita ke tahap di mana kita berada sekarang. Sesungguhnya tidak mudah bagi sebuah negara pelbagai kaum dan agama seperti di Malaysia mencipta pelbagai kejayaan dalam bidang ekonomi, politik dan sosial dalam masa singkat.

Semestinya terdapat rahsia di sebalik pelbagai kejayaan ini yang boleh dijadikan pedoman untuk kita merangka pembangunan negara pada masa depan. Muhyiddin berkata, dalam usaha mencapai cita-cita untuk menjadi sebuah negara maju beracuan sendiri adalah amat penting kesemua formula kejayaan itu digali, dikaji dan dijadikan landasan serta panduan. Janganlah disebabkan terlalu ghairah untuk menjadi sebuah negara maju, kita mengenepikan khazanah kekuatan yang ada pada negara kita selama ini. Maka para profesor selaku manusia intelektual adalah golongan paling layak memegang amanah ini. Mengenai resolusi kongres, beliau di dalam ucapannya berkata, kerajaan akan meneliti kesemua isi kandungan resolusi tersebut yang disifatkannya sebagai hasrat para profesor yang hadir pada kongres kali ini. Beliau memaklumkan bahawa beliau telah menerima resolusi kongres yang saya pasti mencerminkan hasrat para profesor di negara kita untuk mengambil bahagian secara lebih bermakna dalam proses pembangunan dan kemajuan negara.

Beliau memberikan jaminan bahawa isi kandungan resolusi ini akan diteliti oleh kerajaan dan mudah-mudahan ia akan membantu kerajaan dalam menjayakan agenda transformasi negara. Sementara itu, di dalam sidang akhbarnya selepas itu, Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan kini dalam proses merangka untuk menaik taraf salah sebuah universiti di negara ini untuk dijadikan universiti sains sosial. Kita setakat ini telah mempunyai lima universiti penyelidikan berasaskan sains dan teknologi iaitu Universiti Malaya (UM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Kita memerlukan sebuah lagi universiti penyelidikan berasaskan sains sosial bagi mempergiatkan usaha-usaha penyelidikan dalam hal-hal yang penting seperti perpaduan nasional, kestabilan politik, penerimaan antara kaum, kebudayaan dan kesenian.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
9 JULAI 2011

ISU UMUM : PEMIMPIN DUNIA YANG "TEWAS"

Oleh Nurul Anuar Khari
anuar.kari@utusan.com.my


Trend  bekas pemimpin hidup dalam buangan di negara lain bukanlah sesuatu yang baharu dan telah direkodkan sejak awal ketamadunan manusia di Eropah dan Asia Barat. Dahulu, golongan yang terlibat kebanyakannya terdiri daripada monarki sesebuah negara yang digulingkan hasil rampasan kuasa atau pemberontak yang tidak mahukan sistem beraja. Kini, golongan yang telah menggulingkan monarki juga tidak terkecuali daripada menjadi anggota kumpulan bekas pemimpin yang hidup terpaksa dalam buangan. Beberapa siri pemberontakan di negara-negara tertentu baru-baru ini telah menambah lagi bilangan bekas pemimpin yang melarikan diri ke luar negara. Antara bekas pemimpin dalam buangan yang kerap disebut ialah bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra. Namanya semakin disebut ekoran parti Puea Thai pimpinan adik perempuannya, Yingluck berjaya memenangi pilihan raya minggu lalu dan bakal dilantik Perdana Menteri Thailand yang baharu.

Bagaimanapun, Thaksin memberi jaminan dia tidak berminat untuk kembali berkuasa dan tidak akan memberi keutamaan untuk pulang ke Thailand dalam masa terdekat ini. “Saya tidak tergesa-gesa untuk pulang dan mahu melihat perdamaian terlebih dahulu. Saya akan pulang jika perlu sebagai penyelesai masalah tetapi jika menjadi masalah, lebih baik tidak,” jelas Thaksin yang melarikan diri daripada hukuman penjara atas dakwaan rasuah ke Dubai. Walaupun nama Thaksin begitu kerap dibangkitkan kini, hakikatnya masih ramai bekas pemimpin lain yang hidup dalam buangan di seluruh dunia. Antara nama paling popular adalah Dalai Lama ke-14 yang memimpin lebih 85,000 warga Tibet yang hidup dalam buangan, di samping berjuta-juta lagi tinggal di negara tersebut. Dalai Lama mengasaskan kerajaan dalam buangan Tibet selepas melarikan diri ke India pada 1959 ketika berlaku pemberontakan terhadap pemerintahan China.

Pada Mei lalu, Dalai Lama meninggalkan peranan politik kepada seorang Perdana Menteri baharu tetapi kekal selaku ketua kerohanian Buddha Tibet kerana bimbang kematiannya kelak akan membawa huru-hara atas campur tangan China dalam menentukan Dalai Lama ke-15. Selain dua bekas pemimpin itu, bekas Presiden Pakistan, Pervez Musharraf juga kini hidup dalam buangan di sebuah flat tiga bilik tidur di London. Persaraan merupakan satu peralihan yang besar baginya, dari istana presiden kepada sebuah flat kecil di belakang bar shisha dan kedai kebab, di samping ancaman menghadapi pendakwaan di mahkamah di tanah airnya. Pada awal tahun ini, Mahkamah Antikeganasan Pakistan juga dilaporkan telah mengeluarkan waran tangkap ke atas Musharraf berhubung pembunuhan bekas Perdana Menteri Pakistan, Benazir Bhutto. Namun, Musharraf masih mempunyai penyokongnya sendiri di dalam dan luar negara, termasuk Raja Abdullah Abdul Aziz Al Saud dari Arab Saudi.

Terbaharu, pergolakan di Mesir turut menyaksikan Presidennya, Hosni Mubarak digulingkan tetapi gagal melarikan diri dan kini menanti perbicaraan dakwaan salah guna kuasa dan rasuah bersama anak-anak dan kroninya. Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi pula masih gagal digulingkan pemberontak negaranya walaupun dengan bantuan tentera Amerika Syarikat dan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) yang lebih banyak membunuh orang awam daripada tentera kerajaan. Walaupun Gaddafi masih belum ditentukan bakal hidup dalam buangan atau ditangkap seperti Mubarak, yang pasti dia juga bukan pemimpin terakhir yang digulingkan dan terpaksa hidup dalam buangan.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
9 JULAI 2011