20 Oktober 2011

ISU SOSIAL : MEMPROMOSIKAN KERJA SUKARELA

TAN SRI LEE LAM THYE
Bekas Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara


PESTA CARNAVAL 
DI RIO DE JANEIRO, BRAZIL

Sebagai bekas Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara, saya mengalu-alukan cadangan pembentukan Briged Sukarelawan Khidmat Negara untuk menghulurkan bantuan kepada mangsa bencana alam seperti banjir, kebakaran, tanah runtuh dan sebagainya. Briged ini terdiri daripada ahli-ahli Alumni Program Latihan Khidmat Negara yang sehingga kini berjaya melatih kira-kira 500,000 belia dari seluruh negara sejak penubuhannya pada 2004. Sebelum saya bersara daripada Program Latihan Khidmat Negara, saya pernah menyuarakan keperluan menggerakkan semua bekas Pelatih Khidmat Negara dengan menggunakan pengetahuan mereka perolehi dari Program Latihan Khidmat Negara untuk memanjangkan perkhidmatan sukarela kepada negara dalam waktu yang amat memerlukan. Saya percaya penubuhan Briged Sukarelawan Khidmat Negara boleh membantu mempromosi konsep sukarelawan di kalangan belia dalam bidang khidmat kemasyarakatan.

Melalui Briged Sukarelawan kita boleh mengukuhkan semangat sukarelawan untuk berkhidmat kepada masyarakat dan negara dalam masa yang amat memerlukan. Sukarelawan ini boleh digerakkan bukan sahaja untuk membantu mangsa bencana tetapi juga mengadakan program gotong-royong di tempat awam dan membantu menjaga alam sekitar. Mereka juga boleh menganjurkan dan mengambil bahagian dalam aktiviti untuk memupuk kasih sayang dan semangat patriotik dalam pelbagai cara. Sebagai contoh, penanaman pokok atau membersihkan tempat-tempat awam adalah amalan yang patriotik untuk menunjukkan cinta sayang kita kepada negara. Saya ingin mencadangkan agar Briged Sukarelawan diberikan latihan dalam bantuan bencana dan pendedahan dalam semua aspek keselamatan serta kesihatan supaya tatkala menjalankan tugas murni itu, mereka akan lebih berpengetahuan demi menjamin keselamatan dan kesihatan mereka.

Walaupun telah didedahkan kepada modul latihan khidmat komuniti sebagai sebahagian daripada program Latihan Khidmat Negara selama tiga bulan di kem Khidmat Negara, ia masih menjadi keperluan bagi ahli briged untuk diberi pengetahuan tambahan dari semasa ke semasa dalam semua aspek kerja-kerja sukarela. Kerajaan harus memantau dengan rapat aktiviti Sukarelawan Briged Khidmat Negara dan tidak perlu teragak-agak untuk memberikan sokongan dalam memastikan kejayaan briged tersebut dan mampu memberi sumbangan penting kepada negara. Kejayaan untuk menjadi sebuah negara maju banyak bergantung kepada keupayaan kepimpinan generasi muda sekarang. Generasi muda merupakan aset terpenting yang akan mewarisi kepimpinan negara pada masa depan. Oleh itu, generasi muda hari ini perlu dibimbing dan dipersiapkan mengikut kehendak arus pembangunan negara. Kemajuan yang berteraskan kemajuan material perlu diselarikan dengan kemajuan kerohanian.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
20 OKTOBER 2011


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...