24 Mei 2011

ISU GURU : MASIH RAMAI GURU TIDAK SEDAR MANFAAT KOPERASI


Masih ramai di kalangan guru tidak menyertai koperasi dan sesetengahnya berpendapat, menganggotai koperasi adalah semata-mata bagi mendapat pinjaman untuk membeli barang keperluan rumah.  Keadaan itu menyebabkan Koperasi Kesatuan Guru-Guru Melayu Malaysia Barat Berhad (KGMMB) hanya dianggotai 16,000 ahli di seluruh negara, sedangkan jumlah guru jauh lebih ramai. Sebab itulah, KGMMB mengharapkan lebih ramai guru terutama tenaga pengajar baru menyertai koperasi yang pastinya menawarkan pelbagai kemudahan antaranya bantuan kewangan. Kesedaran awal penting kerana selain menjaga kebajikan anggota, guru perlu didedahkan mengenai kepentingan sikap menabung terutama bagi mereka yang baru memulakan tugas. Guru baru kurang tanggungjawab dan ramai di kalangan mereka masih belum mendirikan rumah tangga dan sewajarnya jika wang lebihan dapat dikumpul, bolehlah disimpan menerusi skim tabungan di koperasi.

Menyedari pentingnya usaha menerapkan semangat menabung di kalangan guru, Pengerusi KGMMB, Dr Raheem Mohd Yusof, berkata kebanyakan guru muda kurang sedar mengenai kepentingan menganggotai koperasi.  “Setakat ini, ada 78 koperasi guru di seluruh negara. Kami sasarkan menarik lebih 4,000 ahli baru. Bagi menjayakan usaha ini, KGMMB lebih agresif mengadakan promosi menarik lebih ramai di kalangan mereka menganggotai koperasi,” katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur, baru-baru ini. Raheem berkata, pihaknya menggalakkan ahli meneruskan keanggotaan masing-masing walaupun selepas menamatkan perkhidmatan kerana masing-masing akan menikmati segala kemudahan serta pelbagai manfaat sepanjang hayat. Beliau berkata, jika ahli meninggal dunia sekali pun, koperasi akan menyerahkan manfaat berkenaan kepada waris.

Tahun lalu, KGMMB menyerahkan sejumlah RM770,000 kepada keluarga 67 anggota koperasi yang sudah meninggal dunia. Dalam perkembangan lain, Raheem berkata, selain faedah untuk guru, pihaknya turut menghulurkan bantuan untuk dimanfaatkan pelbagai pihak antaranya sumbangan berjumlah RM50,000 untuk membina surau di sebuah sekolah di Terengganu.  Beliau berkata, pihaknya juga menyumbang sejumlah RM50,000 menerusi Tabung Program Destini Anak Bangsa anjuran Universiti Teknologi Mara (UiTM). “Kami melihat pemberian ini dapat dimanfaatkan mereka yang begitu memerlukan dalam meneruskan perjuangan di institusi pengajian tinggi,” katanya. Dalam usaha meningkatkan dana sedia ada pula, Raheem berkata pihaknya mempelbagaikan aktiviti yang dapat menjana ekonomi untuk diagihkan kepada anggota koperasi.  “Antara usaha itu ialah membangunkan projek hartanah di Teluk Intan, Perak yang dilihat sebagai aktiviti paling berdaya saing.

Perolehan daripadanya akan diagihkan kepada ahli melalui pemberian dividen tahunan,” katanya. Sementara itu, beliau berkata, banyak strategi penambahbaikan dibincangkan sempena mesyuarat agung tahunannya semalam. Strategi itu termasuk penjenamaan semula KGMMB bagi memenuhi kehendak pelanggan terutama di kalangan guru baru. Mengulas projek usaha sama Anugerah Pengajaran dan Pembelajaran (PNP) bersama Berita Harian yang dijadual September ini, Raheem berkata, diharapkan aktiviti ini menjadi pemangkin dalam usaha menarik lebih ramai guru menyertai koperasi.  Beliau berkata, anugerah yang bertujuan antara lain mengiktiraf kreativiti dan inisiatif guru menggunakan akhbar sebagai alat bantuan mengajar dengan menjadikan maklumat dan pengetahuan di dalamnya meningkatkan pengetahuan am pelajar. “Akhbar menawarkan sumber maklumat terkini.

Kebijaksanaan guru menggunakan sumber ini membolehkan mereka menjadikan proses mengajar lebih menyeronokkan selain membantu meningkatkan semangat membaca di kalangan generasi muda. “Penggunaan akhbar dalam bilik darjah sudah dilaksanakan sejak sekian lama. Usaha ini perlu dipertingkatkan supaya guru dapat keluar daripada proses mengajar secara konvensional dengan menjadikan akhbar sebagai saluran menyebarkan ilmu,” katanya.

BERITA HARIAN, 21 MEI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...