24 Mei 2011

ISU PENGGUNA : PENGGUNA KITA TIDAK TAHU HARGAI TENAGA ELEKTRIK


Pembaziran tenaga elektrik yang ketara di kalangan masyarakat Malaysia ketika ini boleh dibendung sekiranya pengguna lebih menghargai tenaga elektrik dan menerima hakikat subsidi elektrik sedang dikurangkan secara berperingkat. Pengerusi Pusat Alam Sekitar, Teknologi dan Pembangunan Malaysia (CETDEM), Gurmit Singh, berkata kebanyakan pengguna selesa dengan kadar elektrik yang begitu murah di negara ini sehingga menyebabkan mereka berpendapat penggunaan elektrik adalah satu kemudahan dan bukan keperluan. "Contohnya, anda berasa mudah memasak air menggunakan elektrik tetapi tahukah anda kos bagi memasak air dengan cara ini adalah sekali ganda mahalnya berbanding memasak air menggunakan dapur gas," katanya ketika ditanya usaha membudayakan penjimatan dalam penggunaan tenaga elektrik. Merujuk kepada kajian kecekapan tenaga yang dikendalikan CETDEM pada 2006, Gurmit berkata penggunaan gas di kalangan pengguna masih rendah.

Kajian itu mendapati bahan api adalah penggunaan tenaga terbesar isi rumah iaitu 75 peratus, diikuti elektrik (20 peratus) dan gas hanya pada 5.0 peratus.  Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr Maamor Osman mengakui pembaziran sedang berlaku dan langkah penjimatan elektrik harus membabitkan semua pihak, tidak hanya diserahkan kepada pengguna domestik semata-mata. Katanya, pihak berkuasa tempatan harus mengadakan program menggalakkan orang ramai menanam pokok bagi mengurangkan kepanasan, sekali gus mengurangkan penggunaan pendingin hawa dan kipas. Pemaju perumahan juga boleh memainkan peranan dengan menitikberatkan reka bentuk rumah yang ‘menyejukkan’ seperti siling yang tinggi selain mengambil kira penggunaan bahan binaan yang tidak ‘memanaskan’ dan penyediaan kemudahan penggunaan tenaga solar.

Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Datuk N Marimuthu, berkata sejak Jun 2008 persatuan itu sudah menjalankan kempen penjimatan elektrik yang menjadi satu daripada komponen penting dalam Kempen Konsumer Kebangsaan (KKK).  "Perubahan kecil dalam rumah kita boleh menukar masa depan dunia. Penjimatan elektrik bukan saja menjanjikan bil elektrik yang rendah tetapi penggunaan sumber itu dengan cekap. Kecekapan tenaga adalah cara yang paling mudah untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau di rumah kita,” katanya.  Gurmit menggesa agar rakyat Malaysia membudayakan penggunaan tenaga elektrik sebagai keperluan bukan sebagai kemudahan. Malah beliau tidak membantah sekiranya kerajaan menghapuskan subsidi tenaga sama sekali bagi bagi meningkatkan kesedaran rakyat agar lebih menghargai tenaga elektrik yang digunakan.  

Antara subsidi berkaitan ialah harga gas kepada sektor elektrik yang berada jauh di bawah harga pasaran. Terdapat 7.2 juta pelanggan Tenaga Nasional Bhd (TNB) ketika ini dengan 3.3 juta atau 55.6 peratus adalah pelanggan domestik yang menggunakan elektrik kurang daripada 200 kilowatt (kWh) sebulan atau kira-kira RM40. Daripada kumpulan ini, kira-kira 1.1 juta pelanggan domestik menggunakan elektrik kurang daripada 100 kilowatt (kWh) sebulan. Kumpulan ini menikmati kira-kira RM12 juta subsidi elektrik setiap bulan bagi bil bulanan mereka yang tidak melebihi RM20. "Kebanyakan kita hanya tahu bekalan elektrik sampai ke rumah tanpa menyedari kerajaan membayar sebahagiannya dan itu tidak termasuk kos penjanaan tenaga elektrik itu sendiri yang amat mahal kerana berasaskan komoditi yang harganya terdedah di pasaran terbuka seperti minyak, gas, dan arang batu,” katanya. Untuk tahun ini saja kerajaan dijangka menambah RM4 bilion lagi untuk subsidi minyak sekiranya harga pasaran minyak mentah global kekal tinggi melepasi paras A$100 (RM302) setong.

"Anda perlu menyedarinya dari sekarang dan harus menerima hakikat subsidi sedang dikurangkan dari semasa ke semasa. Lakukan sesuatu untuk lebih menghargai tenaga elektrik supaya bila tiba waktu itu nanti anda tidak akan berasa terjejas. “Janganlah apabila anda terpaksa membayar pada harga pasaran, ketika itu barulah anda mula mahu menghargainya,” kata Gurmit sambil merujuk kepada pengguna di negara lain yang terpaksa membayar harga pasaran untuk bil elektrik mereka. Bagi Dr Maamor pengguna domestik harus lebih kreatif dalam mengoptimumkan penggunaan tenaga elektrik dengan kos yang lebih rendah.  “Permulaan yang kecil harus dimulakan seperti menggunakan termos bagi mengelakkan air dimasak berulang kali. Kita mungkin tidak sedar memasak air hanya untuk mematikan bakteria. Kita juga boleh menggunakan penapis air bagi mendapatkan air sejuk yang bersih,” katanya.  Beliau berkata, pengguna juga boleh menggunakan cat yang terang bagi mendapatkan penataan cahaya yang lebih bagi mengurangkan penggunaan elektrik selain penggunaan ‘timer’ agar lampu tidak terpasang sepanjang masa. – BERNAMA

BERITA HARIAN, 18 MEI 2011
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...