17 Mei 2010

BIAR TIDAK MENDAPAT PENGIKTIRAFAN JANJI DIBERKATI TUHAN DAN DILIMPAHKAN KEBAHAGIAAN SERTA KESEJAHTERAAN HIDUP YANG BERPANJANGAN.
Kalau kita meratapi dan melaung sana sini untuk diagung-agungkan suara kita makin lama makin memuakkan dan kerenah kita semakin membosankan. Realitinya, guru zaman kini semakin terbela dan tidak dipinggirkan walaupun kadang-kadang hati kita terguris dan jiwa sesekali berasa pedis. Apabila tiba masanya kita pasti akan merasai indahnya dunia perguruan tetapi kita kena ada kebolehan, potensi dan berdaya saing kerana dalam dunia perguruan ini selain daripada polis dan askar, kitalah merupakan golongan yang terbanyak. Tempat kita bertugas pula bertaburan di seluruh pelusuk empat penjuru Malaysia yang tercinta ini. Dengan bilangan sekolah melebihi 10, 000 buah dan bilangan guru pula mencecah melebihi 300, 000 orang mustahil untuk kerajaan menyediakan pembantu atau setiausaha untuk mereka yang berada pada gred DG48 dan DG52 ke atas. Jika dibuat analisis, gurulah golongan pejawat awam yang terbanyak diberikan kenaikan pangkat ke DG44 dan ke atas.
Kini, dengan adanya suara yang membela nasib guru, diharapkan nasib setiap orang guru akan terus terbela dan terjaga dengan sebaik-baiknya baik dari segi gaji, beban tugas, mahupun peluang kenaikan pangkat yang selalu menjadi pertikaian pada masa ini. Inilah yang menimbulkan pelbagai polimek dalam kalangan guru. Tidak kira guru itu mengajar di sekolah rendah atau menengah, peluang biarlah sama rata dan syarat pula jangan dibeza-beza. Guru merupakan insan yang paling banyak bermain dengan pelbagai karenah manusia sehingga mereka begitu cekal dan sabar tetapi adakalanya jiwa mereka mudah terguris dan terhiris dengan pelbagai dasar yang dibuat tanpa ditimbang tara dengan sebaik-baiknya.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...