23 September 2012

ISU UMUM : BANTUAN DANA GEORGE SOROS "TIDAK" PERLUKAN BALASAN


Rencana ini ditulis oleh :
NURUL ANUAR KARI


Mereka yang masih ingat kesan krisis ekonomi pada 1990-an tentu ingat nama George Soros yang digelar penyangak mata wang kerana menyebabkan krisis kewangan dunia semata-mata mahu menambah kekayaan peribadi. Soros ketika itu didakwa berjaya merosakkan ekonomi berpuluh negara termasuk menjatuhkan mata wang Pound Sterling United Kingdom, beberapa ekonomi utama Eropah dan memusnahkan hidup jutaan rakyat seluruh dunia. Namun, Barat tetap mengangkat Soros sebagai seorang pejuang hak asasi manusia kerana dikatakan telah menderma sehingga AS$8 bilion (RM24.58 bilion) antara 1979 dan 2011 untuk program kesihatan, pendidikan serta perjuangan demokrasi. Dengan kekayaan yang dikumpulkannya melalui pelbagai kaedah, Soros menaja bermacam bentuk gerakan 'demokrasi' yang berselindung di sebalik nama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di seluruh dunia melalui beberapa saluran termasuk Open Society Institute (OSI) yang dipengerusikannya.

OSI yang kini ditukar kepada Open Society Foundations (OSF) telah bertapak di lebih 70 negara yang membentuk jaringan yang amat besar melalui aktiviti NGO khususnya atas nama hak asasi manusia. Antara fahaman dan perjuangan hak asasi yang disokong melalui OSF termasuk hidup bebas, menghalalkan dadah, menentang peruntukan undang-undang dan banyak lagi. Pengaruh Soros ke atas media antarabangsa juga tidak boleh disangkal dengan Stesen TV Fox News di AS pernah melaporkan lebih 30 organisasi media menerima 'bantuan' daripada beliau bagi memastikan kandungan berita mengikut percaturannya. Di luar AS pula, nama Soros turut dikaitkan sebagai antara individu dan kumpulan yang membiayai gerakan mengguling beberapa kerajaan Islam di Asia Barat dan Afrika Utara ketika rusuhan Arab Spring dan kini turut dikaitkan dengan agenda menukar kerajaan di beberapa negara Islam dan negara rantau Asia.

Selain itu, dana asing daripada pertubuhan seperti OSF juga dikesan membantu gerakan pemikiran liberal khususnya budaya lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), kebebasan bersuara mutlak ala Barat serta melemahkan pengaruh Islam. Bagaimanapun, negara seperti China, Iran, Jerman, Perancis, Cuba, Jepun, Korea dan Thailand merupakan antara yang memantau dan menyekat bantuan dana mahupun campur tangan asing yang digerakkan melalui pertubuhan seperti OSF. Malangnya, NGO dan gerakan tertentu di Malaysia pula dikesan menerima dana asing khususnya dari Barat untuk gerakan memburukkan kerajaan sedia ada, menimbulkan keresahan rakyat, mempersenda agama dan kaum, serta mempertikai perjanjian sosial sejak merdeka. Antara yang disyaki menerima dana asing, termasuk daripada OSF, adalah Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang mengadakan beberapa demonstrasi jalanan di Kuala Lumpur sebelum ini.

Awal bulan ini pula, sebuah NGO tidak berdaftar, Suara Rakyat Malaysia (Suaram) didakwa menerima dana daripada Soros melalui OSI antara 2007 hingga 2010 berjumlah lebih AS$180,000 (RM553,074.13) sementara sebuah parti politik pembangkang dan portal berita propembangkang turut dikaitkan menerima bantuan daripada dana asing. Dengan lebih 70 negara dan berpuluh NGO di seluruh dunia dalam cengkamannya, timbul persoalan sama ada bantuan yang disalurkan, sama ada secara langsung atau tidak oleh Soros mahupun mana-mana dana asing lain diberikan percuma dan tanpa mengharapkan pembalasan setimpal atau keuntungan lain? Presiden Pergerakan Keadilan Sedunia (JUST) dan juga Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan 1Malaysia (Y1M), Dr. Chandra Muzaffar pada pertengahan 2011 pernah menggambarkan OSF tajaan Soros dan National Endowment for Democracy adalah NGO yang mempunyai matlamat tersirat serta bertentangan dengan kedaulatan dan kemerdekaan negara seperti Malaysia.

Berdasarkan pengalaman beliau dalam sebuah parti pembangkang sebelum ini, Chandra juga khuatir terdapat bantuan dana daripada pihak asing khususnya daripada individu dan kumpulan tertentu yang mengejar agenda Zionis dan Neocon, bertujuan menguasai dunia melalui sekutu dan konco-konco mereka. Bagi Presiden Gerakan Reformasi Malaysia (Reformis), Ramlan Abu Bakar, Soros selaku pelabur dan peniaga tentu mahukan keuntungan walaupun dalam 'pelaburan' kepada NGO di seluruh dunia.

"Kita tahu siapa Soros, satu dunia tahu tapi rakyat Malaysia juga kena tahu siapa individu ini. Seorang yang tamak, asalkan janji untung tetapi apa agendanya dalam NGO seperti Suaram? Kita tidak mahu NGO atau individu di negara ini diikat bagai lembu dan terpaksa mengikut telunjuk orang asing. Biarlah ada prinsip dan moral,"

Beliau khuatir dana asing kepada NGO beragenda boleh menghuru-harakan negara dan amat bahaya jika tidak dipantau pihak berkuasa sedangkan banyak NGO lain yang lebih sesuai menerima dana bantuan. "NGO yang terima dana itu akan berkongsi dengan jaringan rakan sekutu mereka pula, semuanya guna slogan hak asasi dan demokrasi tetapi sebenarnya nak menjatuhkan kerajaan. "NGO dan pergerakan lain di negara ini sebenarnya tiada masalah mendapat bantuan pelbagai sumber dana dari dalam negara terutama selepas pembangkang menawan beberapa negeri tetapi akibat melampaui kewarasan, mereka sanggup menggadai segalanya kepada pihak luar demi mencapai agenda," ujarnya. Ramlan juga menganggap NGO, parti politik mahupun mana-mana individu yang menerima dana asing lebih teruk daripada komunis kerana propaganda subversif yang dibawa lebih bahaya.

"Mereka ini akan terima duit siapa sahaja asalkan capai sasaran. Mereka juga seronok apabila Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 dimansuhkan. Gerakan bawah tanah ini bahaya dan saya khuatir untuk generasi akan datang, untuk anak-anak saya jika kerajaan mahupun agensi berkaitan tidak bendung segera dan masalah ini terus melarat,"

Menurut beliau, isu dana asing termasuk daripada Soros adalah isu semua rakyat Malaysia dan bukannya melibatkan individu atau kumpulan tertentu sahaja. Baginya, golongan yang terlibat dengan dana asing itu sudah kaya dan mewah hidup ditaja sedangkan rakyat miskin yang perlu menanggung akibatnya kerana mereka tiada tempat atau negara lain untuk dituju.

"Menjadi tanggungjawab saya mempertahankan negara tanpa perlu tajaan mana-mana pihak, boleh periksa jika tak percaya. Generasi berikutnya yang terpaksa tanggung kesan perbuatan mereka ini. Jaringan kumpulan penerima dana asing ini juga nampaknya sudah semakin kuat sehingga berani mempermainkan undang-undang dan menghalang penjawat awam yang mahu menyiasat mereka,"

SUMBER
Utusan Malaysia
21 September 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...