02 September 2012

ISU SOSIAL : MALAYSIA SASARAN PENIPU WARGA ASING


Rencana ini ditulis oleh :
Rejal Arbee
Felo Kanan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)


Selepas sekian lama pelbagai perlakuan tidak senonoh rakyat asing yang mengakui mereka kononnya pelajar di pelbagai institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini, dilaporkan ekoran operasi besar-besaran sejak kebelakangan ini, barulah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) sedar ada ramai antara mereka itu sebenarnya bukanlah pelajar. Penulis sendiri sudah beberapa kali menimbulkan perkara ini tetapi tidak mendapat perhatian kementerian kerana pihak IPT swasta berterusan mengeluarkan visa pelajar kepada warga asing yang kononnya mahu belajar tetapi tidak pernah pun menjenguk muka di institusi terbabit.

Malah seorang pelajar asing pernah memberitahu penulis dia ditawarkan visa pelajar tanpa sebarang kerenah kiranya sanggup membayar RM4,000 kepada ejen yang mempunyai kaitan dengan agensi penguat kuasa.  Bayangkan keadaan sesiapa saja yang sanggup mengeluarkan bayaran sedemikian boleh dengan mudah mendapatkan visa itu berbanding dengan pelajar sahih yang bercita-cita untuk belajar di negara ini tetapi terpaksa menghadapi pelbagai kerenah tidak munasabah sebelum boleh memasuki ke IPTA di sini.  Tidak dinafikan ada IPTS yang hanya mementingkan bayaran yuran oleh orang asing ini tanpa mahu menentukan apakah mereka mempunyai kelayakan melanjutkan pelajaran dan tidak akan melakukan perkara lain.

Syor agensi ditutup

Malah Presiden Persatuan Kolej dan Universiti Swasta (MAPSU), Datuk Dr Parmjit Singh yang menyokong penubuhan agensi itu, berkata masalah itu sudah lama boleh diatasi sekiranya institusi yang berterusan mengeluarkan visa pelajar kepada mereka ditutup saja seperti pernah disarankan penulis.  Walaupun sudah terlambat, ia masih dialu-alukan supaya tidak akan berlaku lagi penyalahgunaan visa pelajar oleh penjenayah dan penipu yang berterusan ke negara ini menimbulkan pelbagai masalah kepada rakyat tempatan, terutama dari Afrika dan Timur Tengah yang sering melakukan pelbagai kerenah yang menyinggung perasaan penduduk.

Mengikut Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, kementerian sedang berusaha menubuhkan Perkhidmatan Global Pendidikan Malaysia (EMGS) yang akan menjadi pusat sehenti menguruskan kemasukan semua pelajar asing ke negara ini. Diharapkan agensi itu akan benar-benar melaksanakan apa yang diamanahkan kepadanya dengan terbaik. Kita tidak mahu ada penjawat awam yang menyalahgunakan peraturan untuk kepentingan sendiri dan dengan itu berlaku pula masalah sampingan lain yang memberi gambaran betapa tidak cekapnya pegawai yang mengendali dan melaksanakan pelbagai peraturan yang diwujudkan. Berita mengenai beberapa ketua beberapa jabatan kerajaan amat liat hendak mengambil tindakan terhadap kakitangan mereka yang didapati bersalah melakukan perkara yang tidak sepatutnya amat dikesali.

Penyalahgunaan visa pelajar

Sebenarnya pelaku penyelewengan dan penyalahgunaan visa pelajar oleh pihak tertentu yang dikatakan direstui pihak berkuasa bukan saja patut dikenakan tindakan jabatan, malah perlu dikenakan tindakan polis supaya boleh didakwa di mahkamah. Sekiranya mahkamah juga menganggap perlakuan mereka boleh menjejas keselamatan negara dan dengan itu menjatuhkan hukuman penjara, pastinya beberapa kerat di antara mereka itu merengkok dalam penjara, barulah akan menakutkan puak ini daripada melakukan apa yang sudah mereka buat selama ini. Diketahui kita suka sangat mengadakan peraturan kononnya untuk menangani sesuatu masalah. Malangnya, pelaksanaan peraturan itu diselewengkan oleh mereka yang tidak bermaruah hanya kerana kepentingan diri sehingga menimbulkan masalah lain pula.

Aneh juga sebelum peraturan baru ini diwujudkan, tidakkah pernah terfikir oleh pegawai Kementerian Pengajian Tinggi kenapa Malaysia saja antara negara ASEAN yang menjadi sasaran warga asing khususnya dari Afrika yang berterusan ke negara ini kononnya untuk belajar tetapi terbabit dalam kegiatan jenayah dan penipuan. Tidak pula kedengaran wujud kelompok ini di Indonesia, Filipina atau Thailand, jauh sekali di Singapura yang mana peraturan mengenai pelajar asing di republik itu yang walaupun menggalakkan kemasukan pelajar asing tetapi mempunyai peraturan dan penguatkuasaan amat ketat. Tidak menghairankan kenapa kelompok penipu warga asing ini menjadikan negara ini pusat kegiatan mereka. Sebab mereka tahu penguatkuasaan kita amat lesu dan tidak tegas sehingga mengundang mereka ke negara ini untuk melakukan kegiatan tidak bermaruah dengan sewenang-wenangnya.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Berita Harian
02 September 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...