18 Februari 2012

ISU UMUM : BACA MAKLUMAT SEBELUM SETUJU TRANSAKSI


Sebelum menekan butang setuju dalam sesebuah laman maya ketika menjalankan transaksi pembelian dalam talian (online), sebagai pengguna kita seharusnya membaca sepenuhnya maklumat berkenaan urusan jual beli tersebut. Jika menekan butang setuju tanpa membaca syarat-syarat pembelian terlebih dahulu, kita akan menerima pesanan yang salah dan akhirnya akan merugikan diri kita sendiri. Kisah ini berlaku kepada pemuda, Jacky Cheong Shian Bon, 30, yang menyewa sebuah pangsapuri di ibu negara untuk tempoh 15 hari yang berjumlah RM1,520 termasuk deposit RM500. Ketika Jacky datang untuk menginap di pangsapuri tersebut, pemuda itu terkejut apabila mendapati ada penghuni yang menyewa di sebuah bilik di unit pangsapuri itu, padahal dia mendakwa menyewa keseluruhan kediaman berkenaan.

Bagaimanapun, Jacky tetap menginap di dalam sebuah bilik lain di pangsapuri tersebut dalam tempoh tujuh hari, selain menggunakan kemudahan yang terdapat di situ. Tidak lama kemudian, dia meminta ejen yang menguruskan penyewaan pangsapuri itu untuk memulangkan wang tunai RM1,520 kepadanya semula tetapi ejen terbabit enggan berbuat demikian. Tanpa berlengah lagi, Jacky kemudian mengemukakan aduan kepada Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di Kuala Lumpur baru-baru ini. Ketika kes itu didengar di hadapan Presiden Maznah Haron, ejen yang menguruskan urusan penyewaan pangsapuri itu tampil mengemukakan pembelaan.

Ejen terbabit memberitahu tribunal tersebut, Jacky tidak membaca sepenuhnya entri maklumat yang dipaparkan pada laman maya tersebut yang menyatakan urusan berkenaan melibatkan sebuah bilik dalam pangsapuri terbabit, bukannya keseluruhan kediaman. Dia selepas itu mengemukakan salinan transaksi urusan yang telah dilakukan Jacky kepada Maznah. Selepas mengambil kira aduan Jacky dan pembelaan yang dikemukakan, Maznah memutuskan agar syarikat yang menguruskan penyewaan itu memulangkan wang sebanyak RM1,204 kepada pemuda tersebut. Jumlah terbabit adalah baki lapan hari yang tidak didiami oleh Jacky termasuk wang deposit bernilai RM500.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
18 Februari 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...