15 Februari 2012

ISU SOSIAL : BSKN SEMAI SIKAP BELIA BERMASYARAKAT

TAN SRI LEE LAM THYE
Bekas Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN)


Sebagai bekas Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN), saya mengalu-alukan penubuhan Briged Sukarelawan Khidmat Negara (BSKN) yang dilancarkan baru-baru ini. Penubuhannya bagi membolehkan bekas pelatih-pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) menyumbang bakti kepada masyarakat dengan menjalankan kerja-kerja sukarela. Sehingga kini kira-kira 650,000 belia dari seluruh negara telah menyertai PLKN sejak pelancarannya pada 2004. Sebelum saya bersara daripada PLKN, saya pernah menyuarakan keperluan untuk menggerakkan semua bekas pelatih untuk menggunakan pengetahuan yang mereka perolehi dari program itu untuk memanjangkan perkhidmatan secara sukarela kepada negara dan membantu dalam waktu yang amat memerlukan. Saya percaya penubuhan BSKN boleh membantu untuk mempromosi konsep sukarelawan di kalangan belia Malaysia dalam bidang khidmat kemasyarakatan.

Melalui briged ini kita boleh mengukuhkan semangat sukarelawan untuk berkhidmat kepada masyarakat dan negara dalam masa yang amat memerlukan. Sebagai contohnya briged tersebut boleh menghulurkan bantuan kepada mangsa bencana alam seperti banjir, kebakaran, tanah runtuh dan bencana yang lain. Sukarelawan ini boleh digerakkan bukan sahaja untuk membantu mangsa-mangsa bencana tetapi juga mengadakan program gotong-royong di tempat-tempat awam dan aktiviti-aktiviti membantu melindungi alam sekitar. Melalui pengukuhan semangat sukarelawan kita boleh membantu menggerakkan anak muda Malaysia untuk merealisasikan masyarakat penyayang yang sebenar di samping memupuk integrasi kaum demi perpaduan negara. Melalui briged ini, mereka boleh menganjurkan dan mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti untuk memupuk kasih sayang dan semangat patriotik untuk negara ini dalam pelbagai cara.

Sebagai contoh, penanaman pokok atau mengambil langkah-langkah untuk membersihkan tempat-tempat awam adalah amalan yang patriotik untuk menunjukkan cinta sayang kita kepada negara. Apa yang saya ingin mencadangkan adalah BSKN perlu diberikan latihan dalam bantuan bencana dan pendedahan kepada semua aspek keselamatan serta kesihatan supaya tatkala menjalankan tugas murni ini, mereka akan lebih berpengetahuan demi menjamin keselamatan dan kesihatan mereka . Walaupun mereka telah didedahkan kepada modul latihan khidmat komuniti sebagai sebahagian daripada program Latihan Khidmatan Negara selama tiga bulan di Kem Khidmat Negara, ia masih menjadi keperluan bagi ahli-ahli briged untuk diberi pengetahuan tambahan dari semasa ke semasa dalam semua aspek kerja-kerja sukarela.

Kerajaan harus memantau dengan rapat aktiviti-aktiviti BSKN dan tidak perlu teragak-agak untuk memberikan sokongan untuk memastikan kejayaan briged tersebut dan mampu memberi sumbangan penting kepada Negara. Masa telah tiba bagi Malaysia menubuhkan satu angkatan sukarelawan nasional seperti "PEACE CORPS" di Amerika Syarikat untuk menjalankan aktiviti-aktiviti sukarelawan. Dalam hubungan ini saya mengalu-alukan cadangan untuk menubuhkan Kor 1 Malaysia untuk menggembleng dan menyatukan para sukarelawan badan kerajaan dan bukan Kerajaan yang terdiri daripada pelbagai kaum untuk melaksanakan aktiviti sukarela menurut semangat 1Malaysia demi kepentingan rakyat dan negara. Usaha seperti ini juga akan membantu memperkukuhkan hubungan antara kaum dan menyumbang kepada perpaduan negara.

Kejayaan untuk menjadi sebuah negara maju banyak bergantung kepada keupayaan kepimpinan generasi muda sekarang. Generasi muda merupakan aset terpenting yang akan mewarisi kepimpinan negara pada masa depan. Oleh itu, generasi muda hari perlu dibimbing dan dipersiapkan mengikut kehendak arus pembangunan negara. Kemajuan yang berteraskan kemajuan material perlu diselarikan dengan kemajuan kerohanian. Bagi mencapai hasrat ini, pembangunan insan yang menekankan penghayatan nilai-nilai murni wajar diterapkan dalam pembangunan generasi muda.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
15 Februari 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...