18 Februari 2012

ISU UMUM : REMAJA CEDERAKAN MUKA RAKAN

Oleh AMIRUDDIN HARUN


Tidak dapat digambarkan apa yang bermain pada fikiran seorang remaja semasa mencederakan muka seorang remaja yang dua tahun lebih tua daripadanya. Luka berukuran kira-kira 20 sentimeter itu bermula dari atas dahi melalui tepi mata dan hidung sehingga ke dagu. Malangnya luka yang dialami oleh Jack Berry dari Plymouth, United Kingdom itu bukannya perbuatan penjenayah yang tidak dikenali, sebaliknya dilakukan oleh rakan karibnya sendiri, Daniel Reader, 18, yang turut dianggap sebagai adiknya. Perbuatan Reader itu menyebabkan seorang hakim yang berpengalaman selama 41 tahun dalam bidang guaman menggambarkan bahawa kecederaan muka Berry itu adalah yang paling dahsyat pernah dilihatnya. Dalam kejadian pada hari 'April Fool' tahun lalu, Reader telah menyerbu lalu menyerang Berry yang terlebih dahulu dikepung di rumahnya berhubung pertelingkahan mengenai wang yang didakwa dicuri oleh mangsa.

Sewaktu perbicaraan kes tersebut pada awal tahun ini, Berry menyatakan, dia masih tidak tahu mengapa dia diperlakukan sedemikian rupa dengan sebilah pisau. ''Dia seperti adik saya. Pada masa itu, saya tidak akan memanggilnya selain daripada sebagai adik saya. Saya berhasrat untuk menemuinya dan bertanya mengapa dia melakukannya,'' kata Berry. Meskipun melakukan perbuatan yang tidak masuk akal itu, Berry memberitahu, Reader masih gagal melihat apa yang dilakukannya itu salah. ''Saya masih fikir bahawa dia mahu berjumpa ibu dan bapa saya. Dia menghantar kad Krismas kepada kami sekeluarga dan dalam kad sambutan ulang tahun kelahiran ibu saya, dia menulis 'with love' (dengan kasih sayang),'' katanya. Hakim Francis Glibert yang mendengar kes itu memberitahu pihak juri bahawa beliau memahami perasaan ngeri mereka apabila melihat gambar yang memaparkan kecederaan sepanjang lebih 20 sentimeter itu.


Semasa perbicaraan, Berry juga menyatakan bahawa keluarganya mengalami kesengsaraan ekoran ugutan bom petrol yang dilemparkan di rumah mereka. Di penghujung perbicaraan selama enam hari, panel juri di Mahkamah Plymouth Crown sebulat suara memutuskan bahawa Reader bersama seorang rakannya, Paul Courtney, 39, bersubahat atas tuduhan menyebabkan kecederaan parah terhadap mangsa. Reader juga disabitkan atas tuduhan dengan niat menyebabkan cedera parah ke atas Berry dan memiliki pisau. Seorang lagi rakan sejenayah mereka, Mark Masher dari Liverpool yang turut dituduh bersubahat melakukan kesalahan itu, berjaya melarikan diri selepas dibebaskan dengan ikat jamin. Jatuh hukum terhadap kedua-dua lelaki itu ditangguhkan sehingga 23 Mac depan sementara menunggu laporan psikiatri terhadap Reader. Kedua-duanya kini diletakkan dalam tahanan.

Namun Hakim Gilbert telah mengingatkan Reader bahawa dia bakal menjalani hukuman penjara dalam tempoh yang panjang. Semasa keputusan tersebut dibacakan, Courtney yang merupakan seorang penagih dadah dilihat terketar-ketar dan mukanya pucat. Mereka meninggalkan kandang tertuduh dengan linangan air mata. Pada tarikh yang sama, hukuman turut dijatuhkan ke atas Kurtis Kirk, 23, dan teman wanita Reader, Astra Widdicombe, 22, setelah kedua-duanya mengaku bersalah atas pertuduhan yang berkaitan kes tersebut. Widdicombe terlibat sama selepas Reader yang ketika itu dalam tahanan telah meminta gadis itu melupuskan pisau tersebut. Widdicombe kemudian menemui Berry untuk menyerahkan pisau itu tanpa menyedari Berry merupakan mangsa dalam kes berkenaan setelah Berry berjaya mereka cerita sebagai helah berhubung kecederaan mukanya itu.


Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
18 Februari 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...