28 Januari 2012

ISU SBPA : CUEPACS BERI AMARAN "PULAU" PANEL SBPA


Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) akan menarik diri daripada menganggotai pasukan petugas yang dibentuk untuk menyemak semula skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) jika kerajaan tidak menambah wakil badan induk kakitangan awam itu. Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, pihaknya mahu agar tiga lagi pegawai tertinggi Cuepacs dibenarkan menyertainya pada mesyuarat pasukan petugas khas SBPA. Sekiranya tiga pegawai Cuepacs tidak dibenarkan untuk turut serta dalam mesyuarat itu  Datuk Omar Osman akan tarik diri dari pasukan itu, kerana ia tidak adil baginya. Menurutnya, dia adalah wakil kepada 1.3 juta penjawat awam yang lain. Selain itu katanya, Cuepacs akan membuat sesi jelajah sehingga April depan bagi memberi  penerangan kepada penjawat awam tentang SBPA. Sekarang ini kita cuma boleh minta semua penjawat awam supaya bersabar dan bertenang, tunggu sehingga tempoh semakan semula selesai.

SBPA yang sepatutnya dilaksana bulan ini ditangguhkan sementara bagi memberi peluang kepada pasukan petugas khas menyemak semula skim itu yang dikatakanpersatuan penjawat awam sebagai agak kurang adil serta mengelirukan. Pasukan petugas khas itu yang ditubuhkan pertengahan bulan ini diberi masa tiga bulan untuk melakukan semakan dan mengemukakan cadangan baru kepadakerajaan.Ia dipengerusikan oleh bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam. Selain beliau, ia juga dianggotai pegawai Jabatan Perkhidmatan Awam, Jabatan Peguam Negara, Kementerian Kewangan dan Presiden Cuepacs serta pegawai kementerian yang berkaitan. Dalam pada itu, Omar berkata, Cuepacs akan mengemukakan lima perkara utama untuk dipertimbang dalam semakan semula SBPA.

Katanya, lima perkara itu menumpukan kepada aspek keadilan dan kesaksamaan khususnya bagi penjawat awam pada gred 54 dan kebawah. Lima perkara terbabit ialah :

1. mengkaji semula pindahan gaji bagi gred 54 dan ke bawah
2. mengekalkan kedudukan kekananan yang ada dalam Skim Saraan Malaysia (SSM) sebelum bertukar kepada SBPA
3. mengkaji semula kedudukan gaji penjawat yang telah lama mencapai tahap gaji maksimum;
4. mengkaji semula kenaikan gaji antara tujuh dan 13 peratus;
5. semak kembali penstrukturan semula di semua peringkat gred.

Ceupacs berharap  hasil semakan  semula ini akan memberikan keceriaan kepada semua penjawat awam

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
BERITA HARIAN
28 Januari 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...