28 Januari 2012

ISU UMUM : "SPY" CIA DIHUKUM MATI

Oleh AMIRUDDIN HARUN
amir.harun@utusan.com.my


Seorang bekas anggota marin Amerika Syarikat (AS) yang berketurunan Iran dihukum mati oleh sebuah mahkamah Iran pada awal tahun ini kerana didakwa menjadi ejen perisik Agensi Perisikan Pusat (CIA), menurut sebuah media di republik Islam itu. Amir Mirzaei Hekmati yang mempunyai dua kerakyatan Iran dan AS disabitkan atas tuduhan bekerjasama dengan sebuah negara musuh, berkhidmat dengan CIA dan cuba menjerumuskan Iran dalam kancah keganasan. Lelaki berusia 28 tahun itu yang berkhidmat sebagai jurubahasa Arab semasa berkhidmat dalam ketenteraan, dipercayai telah ditangkap pada Disember lalu. Iran menuduh lelaki muda itu menerima latihan di AS dan berpengkalan di Iraq serta Afghanistan. Amir menyertai Tentera AS pada 2001 dan menjalani latihan perisikan selama sedekad. Selepas meninggalkan bidang ketenteraan, dia bekerja dengan kontraktor swasta. Tidak jelas bila Amir disabitkan dengan tuduhan itu, tetapi berdasarkan undang-undang Iran, dia hanya mempunyai 20 hari untuk merayu, menurut laporan agensi berita asing, The Associates Press (AP).

Sebelum dia dijatuhi hukuman, pemuda kacak itu tampil di kaca televisyen negara tersebut pada Disember tahun lalu untuk 'mengaku' melakukan jenayah tersebut, iaitu pengakuan yang cukup penting di sisi undang-undang Iran. ''Saya telah diperdaya oleh CIA,'' katanya yang fasih bertutur dalam bahasa Farsi dan Inggeris dengan sedikit pelat Amerika, dalam dakwaan pengakuannya itu, menurut agensi berita Iran, Fars. ''Walaupun saya dipilih untuk menyeludup masuk ke dalam sistem perisikan Iran dan bertindak sebagai sumber baharu kepada CIA, saya tidak berniat untuk melemahkan negara ini (Iran),'' ujar pemuda yang lahir di Arizona, AS setelah ibu dan bapanya berhijrah ke negara tersebut. Bapa Amir yang mengajar di kolej komuniti di Flint, Michigan pula berkeras mengatakan bahawa anaknya bukan ejen CIA dan berada di Iran untuk melawat neneknya. ''Kami berusaha keras untuk menyediakan seorang peguam di Iran untuk Amir. Kami telah cuba mendapatkan sekurang-kurangnya 10 peguam bela tetapi tidak berjaya,'' menurut keluarga Amir dalam kenyataan awalnya pada Disember lalu ketika lelaki itu dilaporkan ditangkap.

Dalam kenyataan itu, peguam yang mewakili Amir ketika itu ialah peguam yang dilantik oleh kerajaan Iran yang hanya menemuinya pada hari pertama perbicaraan. Sementara ibu Amir, Behnaz Hekmati dalam e-mel yang dihantar kepada AP menyatakan bahawa ketetapan mahkamah itu merupakan ''keputusan daripada proses yang tidak adil atau telus.'' Menurutnya, dia dan suaminya amat terkejut dan gerun dengan keputusan tersebut. ''Amir bukannya seorang penjenayah. Kehidupannya telah dieksploitasi untuk kepentingan politik. ''Kami berdoa agar kerajaan Iran akan menunjukkan belas kasihan dan tidak membunuh anak kami, Amir yang dilahirkan di Amerika dan melawat Iran serta kaum keluarganya buat pertama kali,'' kata Behnaz lagi. Kerajaan AS mendesak pembebasan Amir dan menyatakan pemuda itu telah didakwa secara salah. Mereka juga menggesa pegawai kerajaan Swiss yang bertindak bagi pihak AS di Iran, dibenarkan melawat Amir.

Media Iran sebelum ini melaporkan dakwaan bahawa beberapa ejen perisik telah diberkas kerana dikatakan cuba melaksanakan perancangan AS untuk mengganggu pilihan raya yang akan datang. Tiga pengembara AS, seorang wanita dan dua lelaki, ditangkap di Iran pada 2009 dan dituduh sebagai ejen perisik. Sarah Shourd kemudian dibebaskan pada 2010. Shane Bauer dan Josh Fattal pula dibebaskan pada tahun lalu selepas membayar jaminan AS$1 juta (RM3.15 juta). Sabitan itu berlaku di saat-saat ketegangan antara AS dan Iran semakin memuncak ekoran program nuklear di negara Timur Tengah itu. AS khuatir rancangan negara Timur Tengah itu menggunakan teknologinya untuk mencipta senjata nuklear, sementara Iran berkeras menyatakan bahawa projek itu dibangunkan sebagai sumber tenaga.


Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
28 Januari 2011
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...