28 Januari 2012

ISU GURU : PERMOHONAN PERPINDAHAN DITOLAK ENAM KALI

SUMBER : HARIAN METRO
TARIKH : 28 JANUARI 2012


“Ketika isteri yang tinggal di Sarawak keguguran pada 17 Januari lalu, saya sedih kerana tidak mampu membantu sebaliknya hanya mendoakan keselamatannya kerana tinggal berjauhan (di Johor),” kata pekerja hotel, Mohd Fauzi Borhan, 37, yang amat bimbangkan keadaan isterinya kerana sudah dua kali keguguran dalam tempoh tiga tahun, dipercayai akibat tekanan hidup. Menurutnya, lebih mengecewakan apabila usaha isterinya, Lida, 32, yang bekerja sebagai guru Lepasan Ijazah J-Qaf di Sekolah Kebangsaan Rantau Panjang, Sarawak, untuk bertukar ke Johor, tidak mendapat maklum balas positif sejak tiga tahun lalu. Menurutnya, hasratnya membuat rayuan pertukaran isterinya itu menemui jalan buntu apabila tidak dibenarkan berbuat demikian oleh Bahagian Pengurusan Sekolah Harian di Kementerian Pelajaran Malaysia di Putrajaya.

Katanya, keluarganya dimaklumkan pengurusan di Putrajaya bahawa permohonan dikemukakan isterinya ditolak berikutan tidak menerima sokongan daripada Jabatan Pelajaran Negeri Sarawak. “Saya dan isteri tinggal berjauhan sejak enam tahun lalu dan isteri sudah membuat permohonan pertukaran tempat kerja sebanyak enam kali iaitu dua kali setahun (sejak tiga tahun lalu). “Dua tahun lalu, dia keguguran kali pertama, tetapi kami bersyukur kerana dikurniakan anak lelaki pertengahan Mei lalu,” katanya. Fauzi berkata, kini dia terpaksa berjauhan dengan isteri dan anak lelakinya berusia lapan bulan berikutan permohonan kali keenam pada November lalu ditolak tanpa alasan dan dia difahamkan keputusan itu muktamad. “Apa yang kami minta ialah budi bicara, isteri sudah enam tahun berkhidmat di Sarawak, wajarlah dia berpindah balik ke sini. Saya risaukan keadaan isteri kerana doktor menasihatkannya banyak berehat, namun disebabkan tinggal berseorangan, dia perlu bekerja dan mengurus anak. “Saya harap kementerian prihatin dengan masalah kami dan membenarkan pertukarannya,” katanya.

KOMEN CIKGU ZUL

Hal perpindahan guru ini memang merumitkan. Ada guru yang baru satu tahun berkhidmat di sesebuah sekolah sudah boleh pindah. Ada guru yang sudah berkhidmat bertahun-tahun, apabila memohon perpindahan langsung tidak dilayan. Karenah birokrasi dalam pihak yang menguruskan perpindahan guru ini memang memeningkan kepala. Saya rasa suatu anjakan paradigma perlu dilakukan dalam menguruskan perpindahan guru. Situasi ini semakin membebankan untuk guru-guru Bahasa Melayu di sesebuah sekolah. Sebaik sahaja mengemukakan permohonan, Pengetua sekolah terus memberitahu bahawa beliau tidak boleh meluluskan disebabkan guru Bahasa Melayu semakin berkurangan. Pihak yang berkenaan juga perlulah melihat perkara ini dengan serius. Lambakan guru Sains dan Matematik di sekolah-sekolah terutamanya di bandar-bandar pada masa sekarang sewajarnya diperhatikan. Jangan disebabkan kesilapan, para guru yang menjadi mangsa. Kita kena ingat, jika seseorang guru memohon untuk berpindah maknanya dia sudah tidak ada hati untuk berkhidmat di sekolah itu lagi.

Kenapa berlakunya keadaan seseorang guru sudah cuak dan bosan untuk berkhidmat di sekolah tersebut? Tepuk dada tanya selera. Lain sekolah, lain pula situasinya. Lain Pengetua lain pula corak pentadbirannya. Sebilangan guru terus tersisih dan terkecuali  walaupun sudah berkhidmat bertahun-tahun di sekolah yang sama. Penat lelah langsung tidak dihargai. Kejayaan dan usahanya langsung tidak dipandang. Guru pun manusia biasa yang ada hati dan perasaan. Oleh itu, jika dia tergerak hati untuk memohon pindah, relakanlah kerana hatinya sudah tidak ada lagi di situ. Janganlah diseksa batin dan jiwanya. Janganlah dirosak semangat dan kewibawaannya. Mengapa kita perlu menghalang niat dan harapan seseorang hanya kerana kita mempunyai kuasa untuk menghalangnya? Mengapa kita tidak cuba meletakkan diri ditempat mereka yang memohon perpindahan itu? Jika permohonan ditolak sekali, mungkin tidak mengapa. Akan tetapi, kalau sudah sampai 6 hingga 10 kali permohonan ditolak, memanglah ada apa-apa. Apa kes?
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...