06 Julai 2011

ISU SOSIAL : PROGRAM PR1MA MENAMBAH BAIK KUALITI HIDUP RAKYAT


Pelaksanaan Program Perumahan 1Malaysia (PR1MA) ialah satu lagi usaha kerajaan untuk meringankan beban rakyat memiliki rumah berikutan harga yang semakin melambung terutama di kawasan bandar besar di negara ini. Program itu mensasarkan golongan berpendapatan sederhana, terutama di bandar dan pinggir bandar, membabitkan isi rumah berpendapatan antara RM2,500 hingga RM5,000 sebulan. Sehingga kini, sebanyak 20 tapak strategik di Lembah Klang, Selangor dan Negeri Sembilan dikenal pasti bagi pelaksanaan projek PR1MA itu, termasuk lapan yang dijangka bermula tahun ini dan tahun depan, membabitkan 42,000 unit rumah strata dan kediaman bertanah. Rumah atau tempat perlindungan adalah salah satu keperluan asas kehidupan selain makanan. Justeru, keprihatinan kerajaan dalam usaha berkenaan tentunya menepati matlamat gagasan 1Malaysia – Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan – untuk menyediakan kemudahan kepada semua golongan rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

Skim perumahan berkenaan dibuka kepada semua lapisan masyarakat di negara ini, sama ada yang bekerja dengan kerajaan, swasta atau bekerja sendiri, asalkan mereka berada dalam lingkungan isi rumah yang berpendapatan tidak melebihi RM6,000 sebulan. Harga seunit rumah ditetapkan antara RM150,000 hingga RM300,000 mengikut lokasi tetapi untuk projek fasa pertama di Precint 11, Putrajaya, harganya bermula daripada RM120,000. Apa yang menarik projek rumah mampu milik bagi golongan berpendapatan sederhana ini ialah tawaran pinjaman sehingga 105 peratus oleh institusi kewangan terpilih dan tempoh bayaran balik sehingga 30 tahun selain pengecualian bayaran duti setem sebagai langkah mengurangkan bebanan pemohon. Selain itu pembeli juga boleh mengeluarkan simpanan akaun dua dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi menampung sebahagian daripada bayaran balik pinjaman. Kita yakin ramai rakyat Malaysia yang berada dalam lingkungan kriteria yang layak membeli akan mengemukakan permohonan mereka bagi merebut peluang daripada skim terbaru kerajaan itu.

Pada masa ini terdapat jurang besar dalam pembinaan rumah kos sederhana di Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Johor Bahru memandangkan pemaju lebih suka membina projek kos sederhana-tinggi dan tinggi bagi meraih keuntungan besar. Keadaan itu menyebabkan golongan berpendapatan sederhana berada dalam keadaan tersepit - tatkala mereka tidak mampu membeli rumah berharga mahal, mereka juga tidak layak membeli rumah kos rendah. Namun menerusi pelaksanaan PR1MA ini, semua golongan akan mendapat peluang memiliki rumah, yang melengkapkan lagi agenda kerajaan untuk menambah baik kualiti hidup rakyat Malaysia secara lebih menyeluruh. Kerajaan dijangka membentangkan satu akta di Parlimen Oktober depan untuk menubuhkan Perbadanan Program PR1MA bagi merancang dan menyelaras pembinaan projek itu di seluruh negara. Langkah itu juga akan menentukan pengagihan rumah kepada pemohon yang layak. Kita harap dengan adanya akta itu, pemilihan pembeli dibuat dengan sistematik, adil dan telus berdasarkan kriteria ditetapkan tanpa wujud campur tangan mana-mana pihak berkepentingan, selaras dengan pencapaian matlamat 1Malaysia.

SUMBER
BERITA HARIAN
6 JULAI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...