01 Oktober 2010

ISU SOSIAL


TAJUK KARANGAN
Masyarakat penyayang merupakan salah satu cabaran wawasan 2020. Jelaskan kepentingan masyarakat penyayang dan halangan yang mungkin dihadapi untuk merealisasikannya.

Masyarakat penyayang merupakan sebuah masyarakat yang anggotanya mengamalkan sikap yang sayang-menyayangi, hormat-menghormati, bantu-membantu, dan nilai murni yang lain. Amalan tersebut bukan sahaja harus dipraktikan dalam kalangan ahli keluarga, malah dalam masyarakat yang meliputi pelbagai kaum. Masyarakat seperti ini menjadi impian negara kita untuk merealisasikan Wawasan 2020. Walau bagaimanapun, kita selalu dikejutkan dengan pelbagai berita tentang kes jenayah kejam yang berlaku mengambarkan seolah-olah masyarakat kita tiada perasaan sayang menyayangi antara satu sama lain.. Oleh itu, matlamat untuk mencapai masyarakat penyayang amat sukar tercapai.

Masyarakat penyayang amat penting untuk mewujudkan keluarga yang harmoni dan penuh dengan kasih sayang. Ibu bapa yang saling menyayangi merupakan contoh teladan yang baik bagi anak-anak mereka. Ibu bapa perlu bertanggungjawab menjaga dan memberi didikan kepada anak dengan baik dan penuh dengan kasih sayang sejak kecil lagi seperti bak kata pepatah “melentur buluh biarlah dari rebungnya”. Dengan itu, mereka tidak akan melakukan jenayah yang amat membimbangkan pihak kerajaan dan rakyat Malaysia. Mereka tidak mudah terpengaruh oleh rakan sebaya mereka yang bersikap negatif, sebaliknya mereka lebih menyayangi dan menghormati orang lain yang bersekeliling mereka. Lebih-lebih lagi, mereka juga boleh lebih memahami dan menentukan sesuatu perkara sama ada baik atau buruk. Jelaslah bahawa masyarakat penyayang amat penting bagi sesebuah keluarga yang bahagia dan harmoni.

Selain itu, masyarakat penyayang juga penting untuk menjamin keamanan dan kedamaian sesebuah negara dengan kurangnya berlaku kes jenayah. Dengan adanya didikan agama dan asuhan ibu bapa yang baik dan penuh dengan kasih sayang, anak mereka tidak akan terlibat dalam jenayah seperti samseng jalanan, kecurian, pembunuhan dan sebagainya. Hal ini demikian kerana dengan adanya didikan agama dan asuhan ibu bapa yang kuat boleh menyebabkan seseorang remaja tidak dapat bertindak secara rasional apabila berhadapan dengan sesuatu masalah. Pendidikan agama dapat dijadikan benteng yang kukuh untuk menahan seseorang daripada melakukan perkara yang tidak baik. Hidup dalam sesebuah keluarga yang penuh dengan kasih sayang dan harmoni dapat melahirkan anak yang bersikap suka membantu, menghormati, dan mengambil berat keadaan orang lain yang menghadapi kesusahan. Jelaslah bahawa masyarakat penyayang dapat menjamin keamanan sesebuah negara dan keselamatan rakyat Malaysia pada masa hadapan.

Usaha kerajaan untuk mewujudkan masyarakat penyayang amat penting kerana masyarakat sedemikian dapat menjamin persefahaman dan perpaduaan dalam kalangan rakyat yang terdiri daripada pelbagai etniknya. Apabila anggota sesebuah masyarakat itu mengambil tahu dan mengambil berat akan kehidupan orang lain khususnya orang yang kurang bernasib baik, akan menimbulkan rasa hormat dan saling memahami serta saling menyayangi tanpa mengira kaum, budaya dan agama. Keadaan ini dapat menjamin keharmonian, perpaduan dan kedamaian hidup bersama dalam sesebuah negara seperti bak kata pepatah “bersatu kita teguh, bercerai kita robot”. Apatah lagi, keadaan ini juga dapat merapatkan hubungan antara golongan kaya dan golongan miskin dengan saling bantu-membantu yang penuh dengan keikhlasan hatinya. Persefahaman dan perpaduan antara kaum menjadi prasyarat yang paling penting untuk memastikan pencapaian kemajuan dan pembangunan negara.

Pada realitinya, memang tidak dapat dinafikan bahawa sesebuah negara yang mempunyai rakyatnya terdiri daripada pelbagai kaum, agama dan budaya, tidak dapat disangkalkan bahawa usaha mewujudkan masyarakat penyayang menghadapi pelbagai halangan. Pertamanya, sifat masyarakat majmuk itu sendiri. Hal ini demikian kerana rakyat Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum yang mempunyai pelbagai budaya, bahasa dan agama yang berbeza. Oleh itu, mereka sukar memahami dan menerima agama dan budaya lain. Dengan itu, keadaan ini amat mudah menimbulkan peselisihan faham dan memburukkan hubungan antara satu sama lain. Lebih buruk lagi, sesetengah mereka juga cuba bertindak memburukkan dan menjejaskan budaya dan agama lain yang akan meruntuhkan keakhlakan dan nilai-nilai murni. Masalah ini akan menjejaskan kedamaian dan keamanan hidup serta keharmonian dan perpaduan juga terjejas di negara kita. Masalah ini akn menyukarkan usaha untuk memupuk dan mewujudkan masyarakat penyayang.

Halangan seterusnya ialah wujudnya sikap individualistik dan materialistik dalam kalangan masyarakat. Pada zaman yang semakin moden ini, kebanyakan individu ingin mengejar kekayaan dan kemewahan sehingga tidak mempunyai masa lapang untuk mempedulikan jirannya. Keadaan ini berlaku disebabkan sudah menjadi lumrah ibu bapa yang rakus mengejar kemewahan dan kebendaan untuk memenuhi naluri mereka sanggup mengabaikan jiran yang menghadapi masalah dan menimbulkan perasaan kecurigaan. Mereka biasanya tidak percaya akan orang lain dan hanya mementingkan diri sendiri. Ibu bapa yang bersikap sedemikian akan mempengarihi sikap anak mereka sendiri. Mereka akan bersikap negatif dan selalu merendahkan pelajar yang miskin atau pelajar yang tidak mempunyai kecemerlangan dalam mata pelajarannya. Tuntasnya, keadaan ini akan menghalang usaha kerajaan untuk mewujudkan masyarakat penyayang.

Tambahan pula, usaha untuk mewujukan masyarakat penyayang juga akan menghadapi halangan daripada kelonggaran dalam sesebuah keluarga. Dalam kehidupan yang semakin moden ini menyebabkan ramai pasangan tidak mempunyai hubungan yang baik. Hal ini demikian disebabkan kebanyakan pasangan yang berusia masih muda dan tidak mempunyai kemampuan untuk menanggung kos hidup yang semakin tinggi. Keadaan ini menyebabkan mereka menghadapi masalah kewangan dan selalunya bergaduh. Masalah ini akan menyebabkan keluarganya longgar dan anak mereka akan menjadi mangsa. Dalam sesebuah keluarga yang longgar, anak mereka tidak menerima kasih sayang yang mencukupi dan mereka akan hidup dalam kehidupan yang mengejutkan mereka. Kesannya, psikologi mereka tercemar dan terjejas serta mereka juga mudah terpengaruh rakan sebaya terlibat dalam jenayah. Dengan itu, usaha masyarakat penyayang tidak dapat tercapai dan sebaliknya akan menjejaskan keamanan dan keselamatan negara.

Kesimpulannya, usaha mewujudkan masyarakat penyayang dan seterusnya mengeratkan perpaduan amat penting di negara kita. Dengan itu, semua pihak harus berganting bahu dan bertanggungjawab untuk menjayakan matlamat ini. Ibu bapa memainkan peranan penting untuk melahirkan generasi muda yang bermoral, berakhlak baik dan bersifat suka menbantu orang lain. Sebagai rakyat Malaysia, kita harus bekerjasama dan saling bantu-membantu serta saling menyayangi seperti peribahasa dalam Bahasa Malaysia “ bagai aur dengan tebing”. Kita juga harus mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan. Keadaan ini dapat mewujudkan sebuah negara yang aman dan damai serta penuh dengan kasih sayang.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Maaf,terdapat kesalahan ejaaan.Mungkin tak disengajakan ketika menaip yang telah mengubah makna perkataan tersebut.Harap maklum.

Tanpa Nama berkata...

langkah2 ada ke?? sebab ada kargan yang minta langkah untuk mewujudkan masyarakat penyayang sekaligus.. huhu.. sory if menyusahkan admin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...