12 Ogos 2012

ISU SUKAN : ABAIKAN SUKAN OLIMPIK 2016


Rencana ini ditulis oleh :
Ku Seman Ku Hussain


Kepada satu komen saya dalam blognya, Tokoh Wartawan Negara Datuk A. Kadir Jasin secara sinikal menjawab, "Bagi mereka kerakyatan, satu dunia dah buat. Dalam jel kita ada lanun Somalia. Daripada dok makan free, kerah yang muda-muda tu lari jauh. Kita kena fikir luar daripada kebiasaan. Orang kita kurang dari segi kekuatan tubuh badan dan mental." Isu yang dibahaskan dalam blog itu ialah prestasi negara di Sukan Olimpik London 2012 yang sangat teruk. Daripada apa yang saya faham Kadir secara sinis mencadangkan kita menggunakan atlet yang "dibeli" dari negara mundur tetapi mempunyai kehebatan dalam sukan. Sejak 56 tahun menyertai Sukan Olimpik, hakikat yang terpaksa diterima ialah kegagalan. Tahun ini kalau tanpa Lee Chong Wei dan Pandelela Rinong, delegasi negara sama seperti tahun-tahun sebelumnya yang pulang dengan tangan kosong. Ironiknya riuh rendah penyertaan kita ke Sukan Olimpik macam mengalahkan negara yang membawa pulang "berkarung-karung" pingat emas. Tetapi masih juga hendak hujah bahawa penyertaan itu mengharumkan nama negara. Apa yang harumnya kalau tercorot?

Barangkali sudah sampai masanya untuk birokrat sukan kita berfikir apakah wajar kita terus menyertai Sukan Olimpik yang menelan belanja besar tetapi hasilnya kosong. Tanpa menafikan kehebatan Lee Chong Wei memperlihatkan persembahan tetapi persoalannya bagaimana dengan yang lain? Kalau begini hasilnya dari London, apa lagi janji delegasi kita untuk ditepati di Sukan Olimpik di Rio de Janiero 2016 nanti? Apakah matlamat sebenarnya penyertaan kita di acara-acara sukan bertaraf dunia seperti Sukan Olimpik ini? Sekadar mendapat pengalaman menyertai dan bukan untuk menang? Kegagalan meraih pingat di Sukan Olimpik bukanlah "nasib tidak menyebelahi" kecuali kes Lee Chong Wei. Tetapi yang lain adalah kegagalan perancangan pembangunan sukan. Kalau perancangan betul sudah tentulah ada peningkatan setidak-tidaknya sama hebat Kenya atau Ethiopia.

KENAPALAH ADA ORANG 
YANG SELALU MELIHAT 
SESUATU DARI SUDUT NEGATIF?

Sebenarnya tidak menyertai Sukan Olimpik bukanlah menunjukkan negara kita tidak maju. Sukan dan kemajuan negara tidak ada kena mengena. Malah sukan tidak pernah dan tidak boleh dijadikan penanda aras kemajuan ekonomi, tamadun dan politik sesebuah negara dan juga bangsa. Buktinya negara di Afrika yang lebih mundur tetapi lebih berjaya di Sukan Olimpik. Maka lebih baik tidak menyertai daripada kita membazirkan kutipan cukai yang dibayar oleh rakyat untuk satu sasaran yang sentiasa tersasar. Kalau masih berhasrat juga untuk menyertai Sukan Olimpik 2016, birokrat sukan kita kenalah ada rasa malu yang amat sangat kepada pembangunan sukan di negara mundur seperti Kenya, Jamaica atau Ethiopia. Di London, Jamaica dapat 10 pingat (3 emas), Kenya lapan pingat (2 emas) dan Ethiopia dapat enam pingat (3 emas). Apa agaknya hujah birokrat sukan untuk menafikan negara-negara mundur ini lebih hebat berbanding kita?

Kalau dilihat sejarah penyertaan negara-negara mundur ini pula, Jamaica misalnya menyertai Sukan Olimpik sejak 1948 dan setakat ini telah mengumpul 65 pingat termasuk 16 pingat emas. Sementara Kenya pula mula menyertai Sukan Olimpik pada 1956 telah mengumpul 75 pingat termasuk 23 pingat emas. Birokrat sukan kita perlu belajar dari negara-negara ini bagaimana mereka membangunkan sukan hingga jauh meninggalkan negara ini yang memperuntukkan RM365 juta untuk sukan dalam Belanjawan 2011. Mungkin belanja pembangunan sukan di negara berkenaan tidak sebesar kita. Tetapi mereka berjaya kerana tidak melibatkan orang politik sebagai pemimpin badan sukan seperti kita. Birokrat dan pengurusan sukan kita tentu ada alasan kenapa sukan negara ini tidak sepadan dengan wang yang dilaburkan. Mereka mesti bertanggungjawab terhadap sekian banyak pembaziran terutama penyertaan di Sukan Olimpik tanpa ada hasil yang setimpal. Kalau pengurusan sukan kita masih mahu mempertahankan penyertaan ke Sukan Olimpik, mereka kenalah bentangkan kepada rakyat apa hasilnya.

Saya fikir adalah lebih wajar kalau birokrat sukan kita melupakan sahaja Sukan Olimpik. Lagi pun atlet yang berjaya tidak pernah menjulang nama negaranya, cuma kita sahaja yang selalu menganggap begitu. Kalau benarlah Sukan Olimpik menjulang nama negara, dari negara manakah Asbel Kipruto Kiprop (pingat emas 1,500 meter lelaki), Wifred Bungei (pingat emas 800 meter lelaki) atau Nancy Lagat (pingat emas 1,500 meter wanita) di Sukan Olimpik Beijing 2008? Jangan terpinga-pinga. Kalau benar atlet menjulang nama negara tentu kita tahu negara yang mereka wakili. Maka janganlah kita terlalu mengharapkan nama negara harum selepas Lee Chong Wei mendapat pingat perak atau Rinong mendapat pingat gangsa. Itu tidak benar. Kita berbangga dengan kejayaan mereka tetapi hakikatnya tidak mengharumkan nama negara. Sebabnya yang mendapat pingat emas pun orang tidak tahu dari mana, inikan pula bukan emas. Tetapi kita terpaksalah berbangga dengan dua pingat ini kerana Malaysia bukan Kenya atau Jamaica yang "memborong" pingat dari London.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
Ahad, 12 Ogos 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...