14 Ogos 2012

ISU SOSIAL : KEREDUPAN HATI WARGA EMAS


Rencana ini ditulis oleh :
DR. JESSICA ONG HAI LIAW
Timbalan Pengarah Bahagian Kepimpinan, 
Korporat dan Perhubungan Antarabangsa, dan
Pensyarah Kanan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia.


Cadangan kenaikan had umur bagi pengeluaran penuh KWSP kepada 60 tahun selari dengan batas umur persaraan minimum swasta menimbulkan kebimbangan dalam kalangan pencarum. Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah berkata, memang ada ura-ura tersebut namun beliau berkata kerajaan tidak bercadang melaksanakan sistem tersebut. Had umur bagi membolehkan pengeluaran penuh caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kekal pada umur 55 tahun dan bukan 60 tahun. Berita ini tentu menggembirakan kerana persaraan akan diiringi sejumlah wang untuk masa depan. Apabila mendapat sejumlah wang yang besar itu, bagaimana pula hendak menguruskan wang tersebut. Sesetengah warga emas memberitahu ia boleh membantu hidup anak-anak yang kesempitan. Namun begitu, bagaimana pula kehidupan warga emas yang tidak caruman KWSP atau wang pencen? Warga emas yang hanya bertungkus lumus bekerja dahulunya dan berjaya menyara anak-anak hingga ke peringkat universiti tetapi tiada simpanan pada hari tua. Akhirnya mereka hanya mengharapkan anak-anak akan menyara mereka. Adakah itu realiti kehidupan yang diharapkan atau sebaliknya?

Anak-anak pada hari ini sibuk bekerja dan tidak dapat menjaga ibu bapa. Kenyataan itu sudah menjadi kebiasaan kerana kata mereka menghantar ke rumah orang tua lebih mudah sebab ibu bapa mereka akan ada ramai kawan di sana. Di rumah orang tua, ada jururawat yang menjaga jika sakit dan demam. Sesetengah orang pula menyerahkan penjagaan ibu bapa kepada orang gaji dan jarang menjenguk mereka. Ramai ibu atau bapa yang terlantar di hospital dan dijaga orang lain, yang bukan anak-anak mereka. Kata mereka, wang tidak menjadi masalah cuma mereka tidak mempunyai masa hendak menjaga ibu bapa. Justeru, ibu bapa dibiarkan menanggung rindu dan menghitung hari-hari sunyi mengharapkan kepulangan anak-anak. Kita perlu ingat, restu ibu bapa amat penting dalam memberikan keberkatan dalam hidup kita. Syurga di bawah telapak kaki ibu kerana doa ibu tiada tandingannya dan amat membahagiakan kita. Kata-kata itu memang sering diingati kerana seorang ibu boleh memelihara sepuluh orang anak tapi sepuluh orang anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu. Ibu mengandungkan anak selama sembilan bulan 10 hari bertarung nyawa ketika melahirkan dan penat lelah menjaga anak-anak mereka.

Segala pengorbanan ibu bapa tidak pernah menuntut ganjaran dan berharap anak-anak yang sudah dewasa mampu menampung diri sendiri. Satu hari nanti kita juga akan menjadi tua. 'What goes around comes around'. Adakah itu semua benar berlaku atau lakonan dalam drama yang kita tonton seperti drama Baitul Rahmat di TV1 dan 7 Ramadan di TV3? Drama Baitul Rahmat yang ke udara jam 7.30 malam di TV1 berjaya mengutip jumlah penonton 541,105 penonton sarat dengan pengajaran kepada kita supaya jangan menderhaka kepada ibu bapa. Drama 7 Ramadan di TV3 juga amat memberikan pengajaran yang penuh pengertian. Tahniah diucapkan kepada stesen televisyen kerajaan dan swasta yang menyampaikan mesej-mesej berguna kepada masyarakat. Iklan-iklan di televisyen seperti iklan raya Petronas pada 2006 yang memaparkan tentang kasih ayah kepada anak perempuannya tetapi akhirnya diketepikan apabila sudah tua dan sakit. Pengajaran yang boleh kita jadikan iktibar, jika itu yang kita lakukan kepada orang tua kita maka tidak mustahil jika kita pula dilakukan demikian oleh anak-anak kita.

Kita masih boleh mencari ruang untuk memberikan yang terbaik kepada ibu bapa kita kerana di sebalik keredupan masa depan warga emas, tidak semua orang memiliki sifat-sifat begini kerana masih ramai yang sayangkan ibu bapanya dan masih ada prihatin. Sekumpulan nenek berbangsa Cina yang tinggal di kawasan perumahan saya sentiasa berbincang di sebuah kedai kopi menyatakan entah bila giliran mereka akan dihantar ke rumah orang tua jika mereka sakit nanti. Salah seorang makcik yang dipanggil Makcik Kampar kerana berasal dari Kampar adalah antara yang paling takut nasibnya akan berakhir di Rumah Orang Tua. Namun, ramalannya tepat kerana dia telah dihantar ke Rumah Orang Tua kerana masalah penglihatan. Makcik Kampar telah melakukan pembedahan mata namun masih kabur penglihatannya dan itulah nasibnya. Sekumpulan nenek itu sering mengeluh dan risau adakah nasib mereka akan berakhir seperti Makcik Kampar. Bagi kaum Cina, ibu bapa memang suka tinggal dengan anak lelaki kerana bagi mereka anak lelaki adalah pewaris. Namun begitu, makin ramai orang Cina memilih untuk tinggal dengan anak perempuan kerana kata mereka menantu lelaki lebih mudah untuk diajak berbincang.

Saya amat memahami situasi ini kerana bukan mudah hubungan antara ibu bapa mertua dengan menantu perempuan atau lelaki. Namun saya tidak memahami kenapa anak-anak cuba lari daripada tanggungjawab sebelum cuba bertanggungjawab ke atas orang tua mereka. Saya pernah mendengar kata-kata bahawa mereka ingin mencari suami atau isteri yang tiada ibu bapa. Kata mereka lebih mudah dan tidak ada masalah bila kahwin. Anak-anak yang dari awal merancang untuk berhijrah ke luar negara dan lari tanggungjawab? Anak-anak yang sengaja duduk terlalu jauh dari ibu bapa dan anak-anak yang tidak membenarkan ibu bapanya menjejakkan kaki ke rumah apabila mereka sudah kaya-raya. Macam-macam yang berlaku pada hari ini apabila anak-anak terlalu berkira dalam soal menjaga ibu bapa. Mereka sanggup memberikan wang tetapi tidak sanggup menjaga ibu bapa kerana suami atau isteri tidak suka dengan kehadiran orang tua di rumah. Mereka lupa bahawa ibu bapa yang ada di rumah akan membawa keberkatan dan rezeki kepada kita sebenarnya. Nasib warga emas masih baik jika ada anak-anak yang sanggup sekurang-kurangnya memberi wang dan bagaimana pula dengan anak-anak yang langsung tidak memberi wang kepada ibu bapa mereka? Kata mereka, ibu bapa mereka sudah kaya tetapi sebenarnya apa yang ibu bapa hendakkan bukan ratusan ringgit.

Kata Makcik Azura yang mempunyai wang pencen, jika duit RM50 pun dah cukup menggembirakan kerana itu ingatan anak-anak kepadanya. Wang itu disimpannya untuk anak-anaknya juga bila dia tiada lagi di dunia ini. Kita fikir sejenak, siapalah kita dan bagaimana kita dapat bernafas pada hari ini jika tidak ada ibu bapa yang melahirkan dan membesarkan kita. Kaum Melayu dan kaum India bagaimana pula pandangan mereka? Adakah anak-anak lelaki yang perlu lebih bertanggungjawab atau anak perempuan atau sama sahaja? Pertelagahan antara anak-anak tentang siapa yang perlu menjaga ibu bapa mereka memang wujud dan apabila saya melihat dari perspektif anak-anak pula memang ada yang memberikan penjelasan. Keluhan anak-anak yang menyatakan ibu bapa yang pilih kasih, tak pernah sayangkan mereka dan macam-macam cerita yang berlaku. Namun, pada pendapat saya, yang tua tetap perlu kita hormati walaupun mereka pernah bersalah dan pilih kasih. Ibu bapa tetap perlu kita jaga sehingga akhir hayat mereka. Jenguklah mereka di mana sahaja mereka berada sempena bulan Ramadan dan mohon kemaafan di Syawal nanti kerana itulah keberkatan yang tiada nilainya. Sayangilah ibu bapa kita. Salam 1Hati.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
Isnin, 14 Ogos 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...