18 Ogos 2012

ISU KESIHATAN : TAMBAH DOKTOR PAKAR, KURANG BEBAN KERAJAAN


Rencana ini ditulis oleh:
AZMI AZIZ
Perunding pelaburan.


Jumlah pesakit di kalangan rakyat Malaysia kian meningkat tahun demi tahun. Bukan sahaja keluhan pesakit yang terpaksa menunggu lama di hospital dan klinik kerajaan bahkan ia turut berlaku di hospital swasta. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai mengakui perkara ini berlaku berikutan masalah kekurangan doktor pakar. "Masalah kekurangan kepakaran adalah dilema utama kita. Hampir setiap klinik pakar hospital mengalami masalah ini dan usaha menambah jumlah pakar sedia ada adalah satu cabaran besar. "Pesakit yang datang ke klinik pakar sekarang perlu membuat temu janji terlebih dulu mengikut giliran yang membabitkan jumlah pesakit yang ramai. Sudah pasti ia memberi kesan daripada segi tempoh masa memberikan rawatan. Di seluruh negara, kita hanya ada lebih kurang 2,500 doktor pakar.   "Yang boleh saya katakan, jumlah ini terlalu kecil berbanding jumlah pesakit yang bertambah saban hari. Pun begitu, ia masih terkawal." kata Tiong Lai.

Pada masa ini, kementerian cuba menyasarkan untuk melahirkan 800 pakar setiap tahun bagi menampung keperluan ini. Bukan setakat doktor pakar, malah usaha dipertingkatkan untuk menambah jumlah doktor sedia ada kerana ia juga tidak memadai dengan keperluan negara setakat ini. Untuk itu, kementerian akan berusaha melahirkan 4,500 doktor setiap tahun. Apa pun langkah perlu diambil dalam memastikan bekalan sumber manusia yang mencukupi untuk menyokong pengembangan dan penyampaian perkhidmatan kesihatan. Keupayaan latihan di tujuh universiti awam dan lima kolej perubatan swasta perlu dipertingkatkan bagi melatih lebih ramai doktor, doktor gigi dan ahli farmasi. Integrated Healthcare Holdings Bhd (IHH), sayap penjagaan kesihatan Khazanah Nasional Berhad kini berada dalam kedudukan terbaik untuk menarik semula kemasukan doktor dan pakar perubatan (rakyat Malaysia dan lain-lain) yang bekerja di luar negara, untuk berhijrah kembali ke tanah air.

Dengan kembalinya kumpulan pakar ini ke Malaysia, mereka boleh bertindak menjadi pelatih untuk melatih kumpulan doktor muda Malaysia, seterusnya membantu meningkatkan lagi aktiviti pembangunan modal insan tempatan ini pada tahap kelas dunia. Dalam tempoh jangka panjang, ia akan membantu meningkatkan pembabitan bumiputera dalam bidang perubatan. Sebagai permulaan kerajaan boleh menggunakan rangkaian hospital milik IHH sebagai tempat bagi mengasah bakat profesional muda Malaysia. IHH menerusi syarikat yang dikuasainya mengendalikan 83 hospital di negara ini serta negara lain dengan sejumlah 12,316 katil. Industri penjagaan kesihatan adalah antara program transformasi yang dimulakan kerajaan hampir tiga tahun lalu, yang kini mula membuahkan hasil, sekali gus meletakkan negara di ambang landasan pertumbuhan yang baru.

Langkah transformasi yang diambil Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam melaksanakan Model Baru Ekonomi (MBE), khususnya dalam bidang penjagaan kesihatan, kini mula memperlihatkan hasilnya, iaitu mentransformasikan Malaysia antara penggiat utama dalam sektor penjagaan kesihatan dunia. Kerap kali kerajaan menyatakan hasrat untuk berundur daripada terbabit dalam perniagaan dan sebaliknya membenarkan sektor swasta mengambil peranan sebenarnya dalam perniagaan dan pembangunan ekonomi. Kerajaan tidak seharusnya terbabit dalam usaha niaga yang sepatutnya diterajui sektor swasta yang mampu menguruskannya dengan lebih baik. Namun hospital swasta memerlukan pihak lain untuk melabur bersama. Di sinilah kerajaan perlu campur tangan untuk menyediakan sebahagian daripada modal untuk memulakan sesebuah perkhidmatan kesihatan.

Contohnya perkhidmatan perubatan dan penjagaan kesihatan bagi memastikan kesihatan rakyat negara ini adalah terbaik. Kerajaan wajar memiliki projek itu. Perniagaan kesihatan memerlukan modal besar dan teknologi baru canggih jadi ia tidak mungkin bertapak tanpa pembabitan awal oleh kerajaan. Ini yang dimainkan oleh Khazanah. Namun apabila tiba masanya, ia mesti menarik diri. Ini bererti, kerajaan perlu beransur-ansur berundur, memberikan ruang kepada sektor swasta ambil peranan sebagai pengawal selia bagi memastikan semuanya lancar tanpa terlalu banyak campur tangan. Ramai sedia maklum syarikat berkaitan kerajaan (GLC) mempunyai nilai pasaran sehingga 30-40 peratus di Bursa Malaysia. Peratusan tinggi ini membawa masalah kecairan atau mudah tunai dalam pasaran.

Berdasarkan cadangan dalam Model Baru Ekonomi, telah dikenal pasti 33 GLC dengan 21 GLC bagi tujuan pelupusan sepenuhnya; lima pelupusan separa dan tujuh penyenaraian penuh di bursa. Bagi memperlihatkan kesungguhan, Perdana Menteri sendiri mempengerusikan mesyuarat yang sering diadakan untuk memantau serta menyemak perkembangannya. Setakat ini, 13 syarikat sudah dilupuskan, 11 daripadanya selesai pada 2011. Antara nama besar terbabit termasuklah Felda Global Ventures, IHH Healthcare, Pos Malaysia dan EON Cap. Pengurangan peranan kerajaan dalam perniagaan adalah ciri penting dalam matlamat menjadikan negara kita sebuah negara berpendapatan tinggi. Teras kepada perubahan ini ialah matlamat menjadikan Malaysia sebuah ekonomi yang lebih berorientasikan pasaran kerana itulah satu-satunya cara memastikan negara kita berdaya saing relatif kepada seluruh dunia kelak. Kejayaan transformasi kita bersandar kepada sebuah kerajaan yang memberi tumpuan kepada fungsi utamanya, dan itulah yang sedang dilakukan.

Sumber :
Utusan Malaysia
18 Ogos 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...