19 Januari 2012

ISU ANTARABANGSA : SEKATAN EKSPORT MINYAK IRAN GUGAT EKONOMI DUNIA

Penulis ialah GeoStrategis Institut GeoSpatial UTM dan ahli bersekutu Majlis Profesor Negara.


Minyak merupakan satu komoditi yang begitu sensitif bukan hanya kerana ia mampu membuat rakyat sesebuah negara memberontak membantah kenaikan harga tetapi yang lebih kritikal ialah minyak juga adalah senjata diplomasi yang begitu berkesan. Negara pengeluar umpamanya lazim mengguna minyak sebagai senjata rundingan kerana pengurangan atau berlebihan komoditi tersebut mampu mengoncang ekonomi dunia. Begitu juga dengan ugutan Iran untuk menutup Selat Hormuz membawa implikasi yang agak bear kerana laluan tersebut merupakan saluran utama Arab Saudi dan beberapa negara Teluk mengeksport hasil minyak mereka. Jika selama ini sekatan ekonomi yang dikenakan terhadap Teheran oleh Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU) telah memasuki pusingan keempat, nampak gayanya pembangunan program nuklear Iran masih tidak terencat. Malah pembunuhan saintis nuklear Iran jika benar didalangi oleh anasir asing yang bertujuan membantutkan program nuklear Teheran, strategi tersebut masih belum mampu mencapai matlamatnya. Tetapi usaha sekatan terbaru AS dan EU untuk menyekat eksport minyak Iran telah mula membuahkan hasil walaupun sedaya upaya cuba dinafikan oleh Teheran. Implikasi sekatan ini terhadap Iran begitu jelas kerana pergantungan negara tersebut terhadap hasil minyak begitu menyeluruh.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa sekatan eksport bukan sahaja akan memudaratkan Iran tetapi juga ekonomi dunia kerana banyak negara termasuk beberapa negara EU bergantung kepada bekalan minyak Iran. Tetapi AS membuat perhitungan bahawa sekatan eksport minyak hanya bersifat sementara kerana ia ditujukan kepada Presiden Mohmoud Ahmadinejad yang akan menghadapi pilihan raya parlimen Mac akan datang. Washington mengharapkan rakyat Iran akan menolak parti politik Ahmadinejad semasa pilihan raya nanti jika ekonomi Iran menjadi tenat akibat kekurangan hasil minyak. Teheran sebenarnya telah menghidu strategi Amerika untuk menggunakan pilihan raya sebagai jalan pintas untuk merencatkan pembangunan program nuklear Iran dengan melaksanakan beberapa langkah awalan mereka sendiri. Teheran akur bahawa negara tersebut tidak mampu mengugut AS atau EU secara langsung kerana kedua-dua kuasa besar tersebut mempunyai pembekal minyak alternatif. Antara negara EU, Itali merupakan pengguna terbesar minyak Iran yang merangkumi hampir 10 peratus dari jumlah keseluruhan eksport. Teheran telah mula memberi amaran kepada pengeluar minyak negara Arab terutama sekali Arab Saudi, Bahrain dan Emiriyah Arab Bersatu supaya tidak mengambil alih peranan Iran sebagai pembekal minyak. Wakil Iran ke Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak (OPEC) Mohammad Ali Khatibi telah mengumpamakan negara Arab sedemikian bersengkongkol dengan AS dan EU dalam mengenakan sekatan terhadap Iran.

Negara Arab lain merasa agak curiga dengan ugutan Iran bukan kerana khuatir bakal berhadapan dengan serangan ketenteraan tetapi Tehran mampu menggunakan faktor pertembungan kumpulan Syiah-Sunnah untuk mengucar-kacirkan sesebuah negara terutama sekali yang diperintah oleh kumpulan Sunnah. Apa yang lebih kritikal adalah strategi sekatan terbaru AS dan EU, ia bukan kerana boleh menumbangkan kerajaan Ahmadinejad tetapi mampu menghuru-harakan senario geopolitik dunia terutama sekali rantau Asia. Ini adalah kerana secara keseluruhannya empat negara gergasi Asia iaitu China, India, Jepun dan Korea Selatan merupakan pengguna terbesar minyak Iran iaitu melebihi 60 peratus hasil minyak Teheran. China umpamanya amat begitu bergantung kepada bekalan minyak Iran dan sebarang kekangan bekalan boleh memudaratkan negara kuasa ekonomi kedua terbesar dunia. Beberapa hari lepas Setiausaha Perbendaharaan AS, Timothy Geithner telah melakukan lawatan ke China untuk memujuk Beijing supaya bersama-sama dengan AS dan EU menjayakan sekatan ke atas bank pusat Iran.

Tidak dapat dipastikan samada Beijing akur dengan permintaan Washington atau sebaliknya kerana isyarat yang dikeluarkan agak samar dan sukar dinilai. Lawatan Perdana Menteri China Wen Jiabao ke beberapa negara pengeluar minyak seperti Arab Saudi memberi maksud bahawa kemungkinan Beijing sedang merisik negara pembekal alternatif. Tetapi jika diteliti pula terhadap reaksi Beijing terhadap keputusan Washington mengenakan sekatan terhadap syarikat Zhuhai Zhenrong dari China kerana membekalkan bahan produk petroleum kepada Iran, maka besar kemungkinan China dan AS tidak berada pada landasan yang serupa. Begitu juga dengan India yang mengimport hampir 16 peratus minyak Iran besar kemungkinan tidak akan mencari bekalan dari negara alternatif kerana kesan kepada ekonomi India adalah terlalu genting jika berlaku pengurangan bekalan tenaga.

Walaupun Jepun dan Korea Selatan telah menyatakan pendirian bahawa mereka akan akur dengan sekatan terbaru dan akan mengurangkan pergantungan minyak Iran, kenyataan sedemikian rupa tidak mengejutkan kerana kedua-dua negara tersebut adalah sekutu kuat AS. Tetapi apakah pendirian tersebut akan dilaksanakan merupakan tanda tanya terutama sekali Jepun yang sedang menghadapi kepincangan bekalan tenaga elektrik daripada kuasa nuklear kesan bencana tsunami tahun lepas. Kejayaan sekatan terbaru terhadap Iran yang diusahakan oleh AS dan EU sebenarnya bergantung kepada kerjasama yang akan diberikan bukan sahaja oleh negara pengeluar minyak Arab tetapi juga pengguna minyak Iran terutama sekali dari rantau Asia. Dalam hal ini laluan yang akan diambil oleh China dan India merupakan pemangkin utama sama ada sekatan tersebut akan berjaya atau sebaliknya. Beijing dan New Delhi perlu mengolah sama agenda geopolitik atau pun ekonomi perlu diberi keutamaan sebelum sebarang keputusan dibuat. Tetapi apa yang lebih jelas adalah sebarang pengurangan bekalan minyak Iran akan lebih memudaratkan Beijing dan New Delhi berbanding dengan Teheran.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
19 Januari 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...