19 Januari 2012

ISU UMUM : EKSTREMISME BUKAN SEKADAR TINDAKAN KEGANASAN SAHAJA

Oleh Razak Ghows
bhnews@bharian.com.my


Setiap kali perbincangan diadakan mengenai ekstremisme, Islam dan Muslim akan dikaitkan bersama. Apakah ini menunjukkan hanya Muslim saja bertindak secara ganas atau ditonjolkan dengan sengaja bagi mengaburi pandangan orang lain bahawa semua Muslim itu ganas. Memang ada Muslim yang bertindak menyerang pihak tertentu tetapi ini tidak bermakna semua Muslim pengganas. Ia juga bermakna tidak semua bukan Muslim tidak boleh bertindak ganas. Lihat saja beberapa kejadian di Eropah, Amerika Syarikat, Asia Barat dan Asia. Keganasan berlaku di banyak tempat termasuk di Ireland Utara, Palestin, Vietnam dan Sri Lanka. Namun bukan semuanya ada kaitan dengan Muslim. Di Palestin ada dua pihak yang terbabit, tanpa mengecualikan keganasan dan pencerobohan Zionis di bumi orang Islam.  Tetapi apabila berlaku kejadian pembunuhan di Norway tahun lalu, sekali lagi ekstremis Muslim dipersalahkan untuk kejadian terbabit, tetapi siasatan pihak berkuasa menunjukkan sebaliknya.

Namun ahli politik, wartawan dan pengulas isu semasa tetap berpendirian bahawa keganasan dan Islam ada kaitan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika berucap merasmikan Persidangan Gerakan Kesederhanaan Global 2012 (GMM) di Kuala Lumpur kelmarin.  Katanya, selepas Timothy McVeigh melakukan pembunuhan beramai-ramai di bandar raya Oklahoma, tiada siapa menyatakan orang Kristian bertanggungjawab melakukannya. Untuk menuduh orang Kristian bagi kejadian seumpama adalah sesuatu yang ganjil, namun beginilah situasi yang terpaksa dihadapi oleh 1.3 bilion penduduk Muslim di seluruh dunia hari ini.  Prof Dr Maurits Berger dari Universiti Leiden, Belanda berpendapat keperluan kepada kesederhanaan adalah keperluan dunia. Dr Berger yang menyampaikan pandangannya itu dalam kertas kerja bertajuk Mencari Suara Sederhana Daripada Dalam, berkata terlalu banyak perhatian diberikan sebelum ini kepada golongan ekstremis minoriti, yang membayangi golongan sederhana yang sebenarnya majoriti.  Katanya, suara golongan majoriti ini perlu didengar tetapi mereka perlu menyuarakan dengan lebih tegas dan persidangan ini adalah salah satu tempatnya.

Menurut Berger, seorang kolumnis sebuah akhbar di Arab Saudi pernah menulis pada 2002: Bukan semua Muslim itu pengganas, tetapi hampir semua pengganas adalah Muslim, menyebabkan perlunya orang Islam melihat ke dalam diri mereka.  Persoalan yang perlu dijawab ialah bagaimana boleh agama yang seindah ini menyebabkan golongan tertentu menjadi ekstrem, malah ganas?  Justeru, lebih ramai Muslim perlu bangkit menyuarakan pandangan mereka. Malah golongan berpandangan sederhana daripada semua agama harus bangun menjelaskan pendirian mereka, bagi membolehkan dunia mencapai keamanan. Keganasan atau ekstremisme juga sering dikaitkan dengan kejadian buruk, pembunuhan, kekacauan dan penderitaan. Tetapi menurut Perdana Menteri, ekstremisme tidak selalunya ganas. Sebagai contoh, krisis kewangan global yang dihadapi oleh dunia beberapa tahun lalu adalah antara perkara ekstrem yang berlaku dalam sejarah tetapi ia tidak ganas.

Sudah empat tahun ia meruntun dunia dan masih belum ada penyelesaian. Zon Eropah masih menghadapi krisis berkenaan. Berjuta-juta orang kehilangan pekerjaan, rumah dan masa depan. Selain krisis kewangan global, keengganan pihak tertentu bersikap toleransi adalah antara ancaman ekstremisme yang perlu ditangani semua pihak termasuk pertubuhan dan kerjasama serantau. Pengarah Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin, berkata persidangan kesederhanaan global ini diadakan tepat pada masa bagi mengisi kelompangan sejak berlaku peristiwa 9/11.  “Apa yang berlaku selama ini ialah satu peratus golongan ekstrem mendapat 100 peratus perhatian dunia. Tidak kira sama ada ia berjaya atau tidak, ia adalah inisiatif baik bagi membolehkan kita memberi pendapat,” kata Dr Shamsul.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
BERITA HARIAN
19 Januari 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...