19 Januari 2012

ISU ANTARABANGSA : PENDUSTAAN AMERIKA SYARIKAT DAN ISREAL UNTUK SERANG IRAN

Dihasilkan Oleh : Rejal Arbee
Penulis ialah Felo Kanan UKM
rejal@mcoba.org


Nampaknya usaha untuk menjatuhkan sebuah lagi kerajaan Islam sedang dimainkan oleh pihak yang menguasai Amerika Syarikat dengan bantuan medianya untuk menyediakan keadaan bagi menghalalkan serangan ke atas Iran. Sandiwara yang didukung padu oleh media berpengaruhnya seperti New York Times dan Fox TV kini dimainkan kembali. Ini mengingatkan kita bagaimana mereka menyediakan keadaan untuk menghalalkan serangan ke atas Iraq sehingga memusnahkan negara itu, termasuk pelbagai peninggalan tamadun silam seperti artifak dari Babylon.  Ketika itu Presiden George W Bush dan konconya, termasuk Perdana Menteri Britain, Tony Blair bermati-matian mengatakan bahawa Saddam Hussein sudah mempunyai senjata pemusnah besar-besaran (WMD).  Kini seluruh dunia sudah tahu apa yang dikatakan Bush dan Blair serta dikuatkan lagi oleh medianya yang terang-terangan adalah penipuan semata-mata.  Pendedahan seorang bekas pegawai kanan CIA, Susan Lindauer yang dipenjarakan hampir 10 tahun selepas pengeboman Pusat Dagangan Dunia di New York pada 9 November 2001 kerana tidak mahu terus bersubahat dengan penipuan puak berkepentingan yang menguasai Amerika untuk menyerang Iraq dan menjatuhkan Saddam serta enggan merahsiakan kejadian sebenar terhadap peristiwa 911 itu.

Apakah ini tidak menunjukkan tidak bermoralnya pentadbiran Amerika Syarikat kini? Lindauer dalam pengakuannya yang dimuatkan dalam YouTube berkata, Saddam memenuhi segala kehendak Amerika kerana mahu sekatan dunia ke atasnya dibatalkan kerana tindakan tidak bermoral itu mengakibatkan ribuan rakyatnya yang tidak berdosa, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita maut kerana tidak dapat dirawat tanpa peralatan dan ubat-ubatan.  Tetapi kesediaan Saddam itu diabaikan saja dengan mereka berterusan menipu dunia hinggalah menyerang negara itu dan memusnahkannya dan keadaan tidak wujudnya kestabilan di negara itu berlarutan sehinggalah sekarang. Kini timbul pula satu lagi pembohongan kononnya Iran sudah mula menjalankan kegiatan untuk melengkapkan dirinya dengan bom nuklear. Walaupun Iran berkali-kali menafikannya dengan menyatakan bahawa apa yang ia sedang lakukan hanyalah penggunaan kuasa nuklear untuk pembangunan bukannya untuk membuat bom. Malangnya, puak yang dikuasai Zionis di Amerika tetap saja memperlekehkan pengakuan itu dengan berterusan membuat tuduhan palsu mereka.

Amerika juga menggunakan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) untuk menghalalkan tuduhan palsunya. Walaupun IAEA jelas tidak mempunyai bukti kukuh yang boleh mendukung tuduhan mereka, ia masih menuduh bahawa Iran mungkin berusaha mengadakan bom nuklear. Itu saja yang boleh dinyatakan badan yang sepatutnya bertindak lebih bebas dan tidak memihak kerana ia tidak boleh mengadakan bukti yang sememangnya tidak ada. Kenyataan andaian itu dikeluarkan hanya beberapa hari selepas regim Zionis dengan angkuhnya memberi amaran bahawa tindakan ketenteraan terhadap Iran sudah semakin nyata. Walaupun agensi itu tidak boleh membuktikan apa yang mahu didengar puak Zionis di Amerika atau Israel, ia tetap dengan buruk sangka hingga mencemaskan rakyat Iran. Sebelum ini pun, Israel melalui badan perisiknya, Mossad yang diketahui umum sentiasa bertindak samseng khususnya terhadap orang Islam dengan bantuan CIA.  Kedua-dua badan itu sudah melakukan pelbagai macam cara mensabotaj usaha Iran membangunkan tenaga nuklearnya yang dilakukan untuk tujuan keamanan bukannya untuk berperang.

Usaha itu, termasuk menggodam dan merosakkan komputer badan nuklear Iran menggunakan cecacing komputer Stuxnet serta membunuh tidak kurang empat saintis nuklear Iran, terakhir Mostafa Ahmadi Roshan pada 11 Januari lalu. Semua dibunuh menggunakan kaedah sama dengan meletakkan bom bermagnet di tepi kereta oleh penunggang motosikal, satu kaedah digunapakai Mossad.  Selain itu dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini sering juga berlaku kejadian pengeboman di beberapa pusat ketenteraan dan nuklear Iran yang disyaki dilakukan anasir upahan puak Zionis dan CIA seperti mereka mengupah pelbagai puak penentang kerajaan Iran untuk melakukan jenayah dan perlakuan memporak perandakan orang awam.  Inilah kaedah yang sering digunakan CIA untuk menimbulkan keadaan tidak stabil dan kekacauan terhadap mana-mana kerajaan yang tidak disukai Amerika. Jelas bagi puak ini jenayah boleh saja dihalalkan.  Dalam pada itu, pihak ketenteraan Amerika sejak beberapa waktu kebelakangan ini sudah bersedia untuk melakukan serangan ke atas Iran. Ini diakui secara tidak langsung oleh pengerusi ketua turus angkatan tenteranya, Jen Martin Dempsey yang memberitahu media Amerika bahawa tanggungjawabnya ialah untuk menentukan segala persediaan dan persiapan dilaksanakan sekiranya berlaku serangan ke atas Iran.

Persiapan itu dilakukan walaupun pihak pentadbiran Amerika sendiri mengakui Iran tidak mempunyai senjata nuklear. Ini boleh dilihat daripada pengakuan Setiausaha Pertahanan, Leon Panetta bahawa Iran tidak mencuba untuk mengadakan senjata nuklear seperti pernah dinyatakan dalam dua laporan Perisikan Kebangsaan Amerika pada 2007 dan 2010.  Apakah semua ini tidak menunjukkan bahawa Amerika dan Israel sengaja bertindak untuk memprovokasi Iran supaya memberi sebab kepada mereka untuk menyerang negara Islam itu. Anehnya, Israel sudah mempunyai bom nuklear melebihi 200 buah tidak pernah ditimbulkan seperti juga Amerika yang mempunyai lebih daripada 1,000 bom nuklear yang sepatutnya dimusnahkan mengikut perjanjian antarabangsa yang ia sendiri meterai tidak pula dipersoalkan.  Kenapa? Apa istimewanya Israel dengan dibiarkan memiliki senjata nuklear tanpa dikenakan sekatan atau amaran, termasuk Amerika? Jadi cara digunakan sama saja. Dulu di Iraq ditohmahkan wujudnya WMD dan kini di Iran bom nuklear pula. Inilah nasib negara Islam gara-gara Zionis yang begitu menular pengaruhnya hingga boleh saja membuat Amerika melompat mengikut gendang dipalunya.


Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
BERITA HARIAN
19 Januari 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...