18 November 2011

KARANGAN SPM : USAHA MENANGANI PENYAKIT BERJANGKIT

Fokus : Usaha-usaha mengatasi masalah penyakit berjangkit.Sejak akhir-akhir ini, wabak penyakit berjangkit seperti denggi dan chikung. unya semakin berleluasa di negara kita. Jangkitan penyakit biasanya berlaku apabila bakteria, virus, atau protozoa masuk ke dalam tubuh manusia lalu menyebabkan tindak balas dalam badan. Jika daya tahan badan kita terhadap penyakit adalah lemah, kita akan jatuh sakit. Keadaan ini mungkin membawa maut kepada pesakit jika lewat mendapatkan rawatan di klinik ataupun hospital. Pada umumnya, penyakit berjangkit dapat dikawal dengan cara-cara yang tertentu. Oleh itu, cara-cara untuk mengatasi masalah penyakit berjangkit ini akan dibincangkan demi kepentingan bersama.

Pada pendapat saya, kemajuan perubatan dapat mengatasi masalah penyakit berjangkit yang semakin berleluasa di negara kita. Kita boleh mendapatkan suntikan atau imunisasi penyakit berjangkit untuk menjamin kesihatan kita. Dengan ini, kita akan lali terhadap penyakit tertentu melalui suntikan imunisasi ini. Sebagai contohnya, suntikan imunisasi seperti suntikan B.C.G. dapat mencegah penyakit tibi. Suntikan imunisasi hepatitis membolehkan kita menjauhi penyakit hepatitis yang disebabkan oleh makanan, khususnya makanan laut yang tercemar. Di samping itu, pencegahan penyakit berjangkit dapat dilakukan dengan pengambilan antibiotik seperti streptomaisin, penisilin, dan kloromaisin. Tambahan lagi, kita wajar menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala. Tindakan ini dapat mengelakkan diri kita daripada dijangkiti penyakit berjangkit, bak kata pepatah, “mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Seterusnya, kita mestilah menjaga kebersihan dan kesihatan diri untuk mengelakkan diri daripada diserang wabak penyakit berjangkit. Penyakit kulit seperti kurap dan panau mudah merebak jika seseorang tidak mementingkan kebersihan tubuh badan. Amalan mandi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan tidak sewenang-wenangnya berkongsi barang peribadi dengan orang lain seperti tuala dan pakaian dapat mengelakkan penyakit kulit merebak kepada seseorang. Dalam pada itu, kawasan tempat tinggal kita hendaklah sentiasa bersih. Rumah yang bersih dapat mengelakkan penghuninya daripada penyakit deman denggi, chikugunya dan malaria. Di samping itu, senaman yang secukupnya dapat menguatkan daya tahan badan seseorang terhadap penyakit. Kita hendaklah bersenam sekurang-kurangnya tiga kali seminggu dengan kiraan masa sekurang-kurangnya 30 minit pada setiap sesi. Kita harus sedar bahawa kebersihan merupakan cermin diri kita dan tiada yang lebih baik daripada kesihatan.

Selanjutnya, wabak penyakit berjangkit dapat dicegah melalui amalan mementingkan kebersihan alam sekitar. Pencemaran sungai yang biasanya berlaku di kawasan setinggan menyebabkan sumber air akan tercemar. Penduduk di kawasan itu pula akan menggunakan sumber air dari sungai yang berhampiran untuk kegunaan harian. Pada masa yang sama, mereka turut membuang sampah secara merata-rata di kawasan setempat dan sungai tersebut. Akibatnya, kes-kes taun mudah berlaku. Persekitaran yang kotor pula akan menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes. Sebagai contohnya, kawasan penternakan khinzir yang kotor mendorong pembiakan virus Nipah. Virus tersebut telah menyebabkan banyak nyawa terkorban pada tahun 1999. Oleh itu, kita haruslah menjadi masyarakat bertanggungjawab melestarikan alam sekitar demi kesejahteraan hidup kita.

Wabak penyakit berjangkit juga dapat dihindari melalui amalan pemakanan yang sihat. Aspek utama yang perlu diberikan perhatian ialah kebersihan makanan yang kita makan. Makanan yang bersih dapat mengelakkan pemakannya daripada keracunan makanan dan menghidap penyakit hepatitis. Dalam pada itu, makanan dan air mesti dimasak dan hendaklan sentiasa ditudung untuk mengelakkan kes keracunan makanan. Sebagai contohnya, sayur-sayuran dan buah-buahan hendaklah dibasuh dengan betul untuk menyingkirkan racun perosak atau bahan-bahan kimia padanya. Sekiranya makan diluar, pilihlah gerai makan yang terjamin kebersihannya. Perkara ini tidak boleh dipandang enteng kerana kesihatan lebih berharga daripada segala-galanya.

Selain itu, wabak penyakit berjangkit seperti selsema burung, H1N1, dapat dilakukan dengan mengkuarantinkan dan mengasingkan pengidap penyakit tersebut daripada  orang awam agar penyakit tersebut tidak merebak kepada orang lain. Sekirannya tindakan ini diambil, pastinya penyakit ini dapat dikawal dan tidak akan disebarkan kepada orang lain dan juga ke negara-negara lain. Seterusnya, keadaan ini tidak akan menjejaskan kesihatan manusia malahan industri pelancongan juga tidak terjejas. Selanjutnya, pihak berkuasa setiap negara juga perlu membuat pemeriksaan yang ketat dan menyediakan alat pengimbas di pintu-pintu masuk utama negara masing-masing. Sebagai contohnya, alat pengesan haba 'thermoscan' perlu diletakkan di lapangan-lapangan terbang antarabangsa seperti di KLIA. Alat pengimbas tersebut berupaya untuk mengesan pelancong yang masuk sekiranya mereka dijangkiti oleh penyakit tersebut. Sekiranya mereka telah dijangkiti oleh penyakit tersebut, maka mereka perlu dibawa ke hospital untuk diberikan rawatan dan juga dikuarantin.

Kesimpulannya, kesihatan merupakan aset penting bagi setiap insan yang bernafas di bumi Allah ini. Kekayaan tidak dapat membeli kesihatan. Malangnya, kes-kes wabak berjangkit masih berlaku dari semasa ke semasa. Oleh itu, kempen haruslah diadakan untuk menggalakkan amalan hidup yang sihat dalam kalangan masyarakat. Kita tidak boleh memandang sebelah mata sahaja terhadap masalah ini kerana penyakit berjangkit boleh mengorbankan banyak nyawa yang tidak berdosa. Mudah-mudahan, kesedaran dan keinsafan akan bersemarak dalam jiwa  setiap warga untuk bersama-sama mengamalkan gaya hidup sihat.

(736 patah perkataan)


8 ulasan:

The Zaara berkata...

terima kasih cikgu :)

The Zaara berkata...

terima kasih cikgu :)

Unknown berkata...

Terima kasih cikgu

Unknown berkata...

Sila kaji terlebih dahulu sebelom buat mende ni...pakai otak please

Anne berkata...

Cikgu, minta izin untuk dikongsikan dengan anak-anak murid ya.

AzrynCuters berkata...

👍👍👍

afif berkata...

mohon izin kongksikan karangan ini dengan murid - murid.terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih cikgu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...