18 November 2011

ISU DADAH : KENAPA MALAYSIA JADI PILIHAN SINDIKET DADAH?

Oleh suffian abu bakar


PULAU EASTER, CHILE

Apakah benar Malaysia kini menjadi hab sindiket pengedaran dadah yang didalangi warga asing, ekoran kejayaan pihak berkuasa membongkar satu demi satu kegiatan itu sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Rakyat Malaysia pasti bimbang jika andaian itu betul. Jika benar negara kita hab dadah, apa akan terjadi kepada generasi muda pada masa depan, bagaimana persepsi pelancong untuk berkunjung ke Malaysia dengan imej sedemikian rupa. Sekiranya Malaysia menjadi hab dadah juga, ia bukan sahaja memberi gambaran negatif tentang negara ini, malah kesan jangka panjang yang akan dihadapi termasuk meningkatnya kes jenayah dan bilangan penagih. Untuk mengklasifikasikan Malaysia sebagai hab dadah, kita perlu kaji adakah benar negara ini memiliki banyak makmal haram menghasilkan dadah, tidak kira sama ada untuk pasaran tempatan atau untuk diseludup ke negara luar. Pada 2008 lalu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) pernah menggagalkan satu kartel dadah melibatkan tiga beradik warga Mexico untuk mewujudkan sebuah makmal terbesar di sebuah kilang Johor.

Ini merupakan salah satu daripada kejayaan polis menumpaskan sindiket dadah antarabangsa membina makmal di negara ini. Jika kegiatan warga Amerika Latin itu tidak ditumpaskan, makmal tersebut mampu menghasilkan maksimum 600 kilogram dadah jenis syabu sehari! Selepas sindiket itu dilumpuhkan, sindiket dadah antarabangsa yang menjadikan Malaysia sebagai makmal dadah mula berkubur. Namun, disebabkan permintaan yang masih ada dari dalam negara, ada cubaan untuk kembali membawa masuk bekalan dadah sintetik yang telah siap diproses ke negara ini. Itulah yang berlaku apabila pada Mei 2009 apabila polis merampas dadah jenis syabu bernilai RM254 juta di Rompin, Pahang selepas menahan empat suspek termasuk seorang ahli perniagaan bergelar datuk. Bekalan dadah yang sudah siap diproses itu diseludup masuk setelah pihak berkuasa termasuk PDRM dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) berjaya mengekang cubaan sindiket untuk mewujudkan makmal-makmal di negara ini.

Bagaimanapun, sindiket dadah antarabangsa ini tidak putus asa dan terus cuba membina empayar mereka termasuk makmal dadah di Malaysia selepas itu. Kejayaan terbaru PDRM adalah menumpaskan sindiket yang didalangi warga Belanda selepas menyerbu dua buah premis di Kedah dan Pulau Pinang selain merampas dadah bernilai RM20 juta pada Jumaat lalu. Malaysia sebenarnya begitu 'diminati' oleh sindiket dadah antarabangsa untuk membina makmal kegiatan mereka, dan terdapat beberapa faktor yang menyebabkan keadaan ini berlaku. Antaranya, kedudukan negara yang begitu strategik di tengah-tengah rantau Asia yang membolehkan sindiket menyeludup keluar dan masuk bekalan dadah untuk dipasarkan di negara serantau termasuk Australia, Indonesia dan Hong Kong (sekadar menyebut tiga buah negara). Selain itu, sindiket dadah (terutamanya yang besar) menggunakan pelbagai taktik untuk membina empayar dan makmal dadah mereka di negara ini.

Antara yang dikesan pihak berkuasa adalah mereka mulanya akan menjalankan perniagaan sebagai contoh minyak wangi atau sabun dengan membawa masuk bahan-bahan mentah dalam kuantiti yang banyak untuk menghasilkan dadah menggunakan kontena. Selepas kegiatan mereka membawa masuk bahan-bahan mentah itu tidak dicurigai pihak berkuasa, sindiket ini akan mula mengubah pelan mereka dengan membawa masuk bahan-bahan menghasilkan dadah menggunakan kontena. Bagi sindiket pengedaran dadah tempatan yang bergerak secara kecil-kecilan pula, mereka akan mendapatkan bahan-bahan untuk menghasilkan dadah di pasaran. Pembelian bahan-bahan itu dilakukan secara berkala dan dibuat di beberapa buah kedai sebelum dikumpulkan bagi mengelak kegiatan itu dihidu. Secara tidak langsung juga, bahan-bahan untuk menghasilkan dadah psikotrapik seperti 'asid acetic', 'klorofom', 'ephedrine ethyl ether' dan 'asid hidroklorik' (sekadar menyebut beberapa bahan) begitu mudah didapati dan dijual secara terbuka di pasaran. Ia membolehkan kegiatan sindiket ini terus dilakukan.

Faktor lain yang menyebabkan Malaysia dipilih sebagai lokasi sesuai untuk makmal dadah adalah kemudahan. Warga asing tidak kekok untuk berada di Malaysia, kerana sudah ramai warga asing yang datang dan menetap di sini.Mereka menyalahgunakan kemudahan yang diberikan. Warga asing yang masuk sebagai pelajar di negara ini, menyalahgunakan kemudahan itu untuk menyeludup dan mengedar dadah. Demi mencari kemewahan hidup juga, warga asing akan menjalankan kegiatan itu asalkan mereka boleh memperoleh wang yang lumayan serta mampu memiliki aset-aset mewah seperti kereta dan rumah besar. Hakikatnya, bukan bermakna pihak berkuasa tidak menjalankan tugas mereka, sebaliknya kemudahan yang diperoleh di negara ini, dimanipulasikan untuk kegiatan jenayah sindiket dadah. Menyentuh mengenai penglibatan warga asing dari Afrika dan Iran pula, tangkapan yang dilakukan pihak berkuasa, sama ada PDRM atau JKDM di pintu-pintu masuk di negara ini menunjukkan peningkatan.

Tangkapan demi tangkapan yang dibuat dan disiarkan dalam media-massa saban hari memberi gambaran bahawa peranan agensi penguatkuasaan sudah dilakukan. Cuma persoalan yang timbul adalah sejauh mana pula permintaan terhadap bekalan dadah tempatan itu dapat dipenuhi dengan tumpasnya sindiket-sindiket dadah di negara ini, sama ada milik rakyat tempatan mahupun warga asing. Meskipun terdapat maklumat yang mengatakan bahawa bilangan anggota dan pegawai Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik di seluruh negara hanya sekitar 3,700 orang, ini tidak bermakna pasukan itu gagal menangani masalah dadah di negara ini. Apa yang diperlukan adalah, PDRM sentiasa mencari kaedah alternatif untuk menangani dan membanteras kegiatan pengedaran dan penyeludupan dadah, walaupun bilangan anggota yang bertugas dalam JSJN itu begitu terhad.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
18 NOVEMBER 2011


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...