02 Julai 2011

ISU SOSIAL : JANGAN PERJUDI KESTABILAN NEGARA

Oleh Mohd. Radzi Mohd Zin


Kemakmuran dan keharmonian rakyat Malaysia adalah satu anugerah dan sentiasa diimpikan oleh negara-negara lain. Pun begitu, pada masa sama, wujud pula pihak-pihak yang iri hati dan mahu merosakkan anugerah tersebut. Antara tindakan itu adalah menggalakkan rakyat menyertai perhimpunan haram Bersih pada 9 Julai ini, yang kononnya untuk menuntut satu pilihan raya umum yang bersih. Apa yang dikesalkan, sebahagian besar yang bakal menyertai perhimpunan haram itu adalah orang Melayu dan Islam. Sudah tentu, ia akan mengundang perpecahan sesama bangsa dan agama. Islam sesuai dengan namanya adalah agama yang sejahtera. Tidak mencetuskan ketegangan, pergaduhan apa lagi sehingga boleh menggugat kestabilan negara. Malah, kitab-kitab fiqh al-siasah menjelaskan, mewujudkan suasana yang tidak stabil dalam sebuah negara yang aman damai adalah haram. Sengaja mewujudkan suasana porak-peranda seterusnya mengundang mudarat kepada orang awam hukumnya haram.

Pihak yang terbabit dengan penganjuran perhimpunan ini tidak memikirkan risikonya terhadap ketenteraman awam, bercakap bahawa ia sekadar perhimpunan, memanglah mudah. Namun, apakah jaminan di sebalik ramainya yang berhimpun itu tidak ada yang mencetuskan provokasi melampau dan boleh mengakibatkan pergaduhan besar? Sejarah membuktikan, perhimpunan- perhimpunan haram biasanya berlaku perbuatan merosakkan harta awam. Ini tidak termasuk merosakkan kenderaan polis. Orang awam terperangkap dalam kesesakan lalu lintas berjam-jam lamanya dan peniaga juga kerugian akibat beberapa batang jalan terpaksa ditutup. Jangan biar marah menguasai kita. Marah adalah bisikan syaitan dan ia akan membuat kita hilang pertimbangan. Ingatlah dialog satira filem Tiga Abdul antara Abdul Wahub dengan bapa mertuanya, Sadiq Sigaraga, “kalau marah nanti kena jual”.

Jangan benarkan kita diperalatkan oleh pihak tertentu bagi mencapai matlamat mereka memporak-perandakan Malaysia yang tercinta ini. Dalam hal ini, kita berpegang kepada kaedah fiqh iaitu menolak kerosakan lebih diutamakan daripada mengambil manfaat. Jika benar pun dakwaan perhimpunan Bersih itu adalah aman, tetapi kebarangkalian berlakunya mafsadah (kerosakan) adalah tinggi. Peluang inilah yang ditunggu-tunggu oleh media asing. Lebih-lebih lagi apabila polis bertindak menahan dan memberkas mereka yang terlibat. Agensi berita asing akan memanipulasi keadaan dan memaparkan seolah-olah Malaysia sedang berantakan. Bagi mereka yang berhujah mengadakan perhimpunan itu sebagai hak, cuba fikirkan pula hak majoriti rakyat Malaysia yang cintakan keharmonian. Adakah wajar hak minoriti ditunaikan dengan mengetepikan hak majoriti rakyat yang tersekat kebebasan mereka untuk ke sana dan ke sini natijah perhimpunan haram yang pastinya menyebabkan kesesakan lalu lintas selain banyak jalan yang ditutup.

Kerajaan tidak pernah menutup pintu rundingan. Lalu, mengapa memilih mengadakan perhimpunan haram sedangkan ia boleh membawa perpecahan umat. Malaysia mengamalkan sistem demokrasi yang mempunyai sistem pilihan raya. Jika tidak berpuas hati, gunakan medium sedia ada untuk memilih kerajaan. Bukannya menganjurkan perhimpunan haram. Ingatlah firman Allah yang bermaksud: Dan taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya dan janganlah kamu berbantah-bantahan, yang menyebabkan kamu menjadi gentar dan hilang kekuatanmu dan bersabarlah. Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar. (al-Anfaal: 46) Meruntuhkan keharmonian dan perpaduan negara memang mudah berbanding untuk membinanya. Justeru, jangan ‘sudah terhantuk baru terngadah’.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
2 JULAI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...