30 Jun 2011

ISU WANITA : KUOTA 30 PERATUS BUKTI TENAGA KERJA WANITA PENTING


Sumbangan wanita dalam pembangunan negara tidak boleh dinafikan. Peranan mereka amat penting, malah dapat dianggap sebagai tulang belakang kepada pembangunan dan kesejahteraan negara. Wanita yang berkelayakan dan berpendidikan tinggi sudah membuktikan bahawa fungsi mereka relevan dan mampu menyumbang tenaga kepada pertumbuhan dan pembangunan ekonomi negara. Pada 2008, tenaga kerja wanita membabitkan 25.7 peratus berbanding lelaki 79 peratus. Walaupun jumlah tenaga kerja wanita menunjukkan peningkatan, dalam bidang tertentu bilangan mereka masih jauh lebih rendah berbanding lelaki. Hingga kini kita masih lagi berusaha keras mencapai tahap 30 peratus wanita sebagai pembuat keputusan. Persoalannya, sejauh mana sumbangan wanita kepada negara dalam pelbagai bidang terutama sektor awam dan swasta mendapat pengiktirafan. Justeru, pengumuman Datuk Seri Najib Razak, kelmarin bahawa mulai sekarang sektor korporat dan institusi berkanun perlu memiliki sekurang-kurangnya 30 peratus wanita dalam peringkat pembuat keputusan dilihat sebagai wajar dan tidak sepatutnya menjadi isu kontroversi.

Perdana Menteri menjelaskan dasar baru itu diputuskan pada mesyuarat Kabinet, Jumaat lalu yang memberi tempoh peralihan selama lima tahun sehingga 2016 kepada sektor berkenaan meningkatkan bilangan wanita sebagai ahli lembaga pengarah dan memegang jawatan tertinggi di syarikat masing-masing. Kita percaya langkah itu dapat meningkatkan peranan dan semangat wanita untuk terus menyumbang tenaga mereka kepada pembangunan negara. Jika sebelum ini, kebanyakan jawatan tertinggi dalam sektor korporat dimonopoli lelaki, kita percaya keputusan itu mampu menjadi pemangkin kepada langkah mencapai kesaksamaan gender dalam sektor terbabit. Kita yakin usaha itu dapat dicapai seperti yang dilakukan pada sektor awam. Peratusan wanita menyandang Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) meningkat kepada 32.3 peratus tahun lalu berbanding 18.8 peratus pada 2004. Walaupun mungkin ada pihak mempersoalkan kenapa hanya 30 peratus dan tidak lebih daripada itu, sekurang-kurangnya ia menjadi langkah permulaan ke arah meningkatkan lagi peratusan itu pada masa depan.
Apapun, kita percaya lelaki dilantik menerajui sesebuah syarikat korporat kerana kemampuan dan pengalaman mereka dan bukan kerana mereka lelaki. Kita percaya wanita yang dilantik menduduki jawatan tertinggi atau peringkat membuat keputusan juga bukan kerana mereka wanita atau hanya mencukupkan kuota.  Justeru, kita mahu wanita yang dilantik termasuk menerajui syarikat berkaitan kerajaan (GLC), juga kerana keupayaan, kemampuan dan pengalaman yang mereka miliki. Kita melihat ramai wanita sudah membuktikan kemampuan dan kejayaan mereka dalam sektor korporat. Dasar ini menjadi peluang terbaik lebih ramai wanita memainkan peranan lebih penting dalam syarikat gergasi atau yang tersenarai di Bursa Malaysia. Kita percaya apa yang diperlukan sekarang ialah memberi kepercayaan kepada wanita berada pada peringkat membuat keputusan. Dasar ini secara tidak langsung memberi pengiktirafan terhadap peranan wanita di negara ini dalam pelbagai bidang. Pada masa sama, kita yakin segala usaha dan dasar kerajaan akan turut mendapat sokongan dan pengiktirafan wanita di negara ini
SUMBER
BERITA HARIAN

29 JUN 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...