16 Februari 2011

ISU WARISAN : BATIK MALAYSIA BERKELAS DUNIA, TAMBAT HATI ORANG LUARBatik Malaysia bukan sahaja berjaya mengekalkan ciri-ciri keasliannya walaupun berhadapan dengan peredaran zaman, malah ia berupaya menambat hati masyarakat luar sehingga mendapat tempat di persada antarabangsa. Budayawan, Prof. Madya Dr. Lim Swee Tin berkata, industri batik Malaysia berjaya dimajukan selepas dikomersialkan dan kini ia menjadi antara kebanggaan rakyat. Beliau yakin dalam tempoh seabad akan datang batik tetap tidak akan ditelan zaman terutama apabila corak yang dihasilkan adalah berunsurkan alam. Unsur alam sememangnya berkekalan sepanjang zaman dan ia tidak membosankan. Jika 100 tahun lagi kita buat kajian, anak cucu pasti turut berasa bangga dengan kreativiti yang tinggi di kalangan masyarakat kita. Antara contoh seni pada batik ialah unsur ombak, rumpun padi yang dihembus angin, aliran-aliran alur sungai. Itu semua indah dan ia menonjolkan keperibadian dan jati diri budaya Melayu yang lembut dan sopan. Swee Tin berkata, beliau yang berasal dari Kelantan dan antara individu yang mengikuti perkembangan industri itu sejak batik cop sehingga lukisan tangan tidak menafikan bahawa batik Malaysia adalah berkelas dunia. 

Berhubung dakwaan Indonesia bahawa batik Malaysia jelik jelasnya, penafian itu adalah subjektif kerana ia hanya luahan berdasarkan cita rasa seseorang atau masyarakat di sesebuah negara. Itu dari kaca mata mereka. Bangsa bertamadun tidak akan berkata begitu. Seharusnya setiap bangsa perlu saling menghormati karya-karya orang lain. Perkara seperti ini adalah bergantung pada apresiasi pihak-pihak tertentu. Kalau kita nak memperkatakan tentang batik mereka, pasti mereka juga tidak suka kerana daripada pandangan kita batik mereka itu seninya kasar. Semua orang ada jiwa berlainan, pandangan mereka lain, begitu juga dengan kita. Beliau menambah, sekiranya benar batik Malaysia jelik atau buruk, sudah lama ia tidak boleh bertahan di pasaran, namun dakwaan itu sememangnya meleset ekoran tekstil itu semakin hebat terutama apabila pembuat batik berupaya mengekalkan ciri-ciri keaslian budaya Melayu. 

Sementara itu, Profesor Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi Universiti Teknologi Mara (UiTM), Datuk Dr. Ramlah Adam menasihatkan rakyat Malaysia supaya jangan mudah terpengaruh dengan kenyataan pihak luar mengenai batik Malaysia. Kata beliau, sepatutnya sebagai rakyat Malaysia harus mempertahankan budaya bangsa serta bangga terhadap produk tempatan yang mendapat pengiktirafan dunia. Sebagai rakyat Malaysia kita mesti hormat dan sayang dengan batik Malaysia kerana ia produk terkenal dan merupakan identiti kita. Indonesia kutuk batik kita kerana mereka mahu melariskan batik mereka.

SUMBER : UTUSAN MALAYSIA, 16 FEBRUARI 2011

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Ramlah (gambar) berpesan supaya tidak terperangkap dengan rancangan pihak tertentu yang bercita-cita untuk menghancurkan sistem pemerintahan yang sudah menabur bakti sejak 54 tahun lalu.

Kenyataan ini dinyatakan ketika beliau berucap di forum Perpaduan Negara Melalui Komunikasi dan Media di UiTM, Shah Alam.

Kenyataan ini, kata Idris yang juga bekas pensyarah UiTM, tidak layak keluar daripada seorang pensyarah Pentadbiran Awam yang mengajar pelajar-pelajar mengenai polisi pentadbiran awam dan sistem demokrasi yang membenarkan rakyat membuat pilihan setiap kali pilihanraya.

"Apakah beliau buta sejarah demokrasi negara maju seperti Jepun dan United Kingdom yang bertukar kerajaan dan pemerintahan tetapi terus maju? Apakah kerajaan selain daripada BN bukan sejenis manusia?

"Apakah beliau tidak mengetahui Parti Demokratik Jepun (DPJ) menumpaskan Parti Demokratik Liberal (LDP) yang memerintah Jepun semenjak penubuhannya pada tahun 1955.

"Apakah Dr Ramlah Adam membayangkan United Kingdom sekarang sudah kembali kepada zaman batu sejak Parti Konservatif mengalahkan Parti Buruh pada 6 Mei 2010?

"Apakah beliau seorang yang buta maklumat mengenai pencapaian negeri-negeri Pakatan Rakyat, walaupun baru berusia tiga tahun berbanding dengan BN memerintah selama 54 tahun.

"Janganlah kerana tebalnya Umno dalam lubuk hatiinya sehingga sudah tidak nampak kebenaran.." kata Idris (gambar) dalam kenyataannya.

PAS juga, katanya, menasihat kepada Dr Ramlah Adam jangan menjatuhkan taraf seorang ahli akademik.

"Jikalau bercakap begitu lebih baik jadi Ketua Wanita Umno Cawangan Seksyen 2 Shah Alam sahaja, bukan seorang ahli akademik. Jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga," katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...