28 Oktober 2010

ISU DADAH : BERSIHKAN IMEJ MALAYSIA DARIPADA AKTIVITI PENGEDARAN DADAH


Dalam  usaha kerajaan merawat dan memulihkan penagih dadah dalam negara, kita dikejutkan pula dengan kelicikan pengedar dadah antarabangsa. Sindiket antarabangsa kian galak menjadikan Malaysia sebagai pusat pengedaran atau transit dadah dunia.  Biarpun banyak yang ditumpaskan tetapi bilangan yang datang sedikit pun belum menampakkan berkurangan. Ini menunjukkan seolah-olah pasaran dadah di negara kita cukup hebat. Faktor yang mendorong kegiatan ini aktif di negara kita mungkin habuannya melibatkan nilai yang mencecah jutaan ringgit. Sebab itu mereka bertindak nekad walaupun mencabar undang-undang Malaysia.

Mereka sedikit pun tidak takut dengan hukuman mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori jika disabit kesalahan. Benar kata pepatah Melayu, 'sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga.' Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kita membaca laporan mengenai pihak polis dan jabatan kastam telah berjaya menumpaskan kegiatan penyeludupan dan menahan beberapa anggota sindiket dadah antarabangsa. Kegiatan dadah antarabangsa sama ada yang diseludup masuk atau dibawa ke luar negara nampaknya akan terus aktif. Jadi kita tidak boleh leka dengan kejayaan yang dicapai setakat ini.

Kita perlu ingat, akibat percubaan mereka menyeludup masuk dadah ke negara kita melalui bagasi seringkali gagal, maka ada yang beralih taktik menggunakan sabun mandi, merendam tuala dalam cairan dadah, guna ketuhar gelombang mikro, sorok dalam bengkung, bingkai gambar dan sebagainya. Mungkin pada masa akan datang, taktiknya mungkin lebih sukar untuk dikesan.  Walaupun begitu, kita tabik terhadap keupayaan penguat kuasa dalam membanteras dan mengekang penyeludupan dadah terutama melibatkan warganegara asing. Ia terbukti berkesan. Jika ada andaian Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mudah bolos untuk kegiatan transit dadah, pihak terbabit perlu diberi mesej jelas dan berberfikir beribu kali. KLIA mesti dibersihkan daripada imej pintu masuk penyeludupan dadah.

Apa pun kita mesti sentiasa berwaspada dengan kemasukan warga asing di pintu masuk negara ini. Banyak kes salah laku warga asing. Dalam senyuman kita menyambut kedatangan warga asing, kita juga perlu bertegas terhadap mereka yang berusaha membawa musibah. Oleh itu kita wajar memohon kerjasama semua pihak agar membersihkan imej Malaysia daripada label pusat pengedaran dadah antarabangsa. Hal ini bagaikan benar apabila kita membaca laporan media, hampir setiap minggu ada sahaja tangkapan ke atas penyeludupan dadah.

Merenung dengan mendalam perkembangan ini, kita juga bimbang - adakah pengguna dadah di negara kita semakin meningkat? Hari ini, pelbagai pelakuan dahsyat timbul akibat daripada penyalahgunaan dadah. Seseorang penagih sanggup mati, mencuri, merompak, meragut, mencedera bahkan membunuh orang lain. Jadi ada baiknya kerajaan segera membuat kempen membersihkan imej Malaysia daripada aktiviti pengedaran dadah.


SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
28 OKTOBER 2010

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...