JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI28 Oktober 2010

KARANGAN STPM: BANTUAN YANG PATUT DIBERIKAN KEPADA MANGSA BENCANA ALAM


Bencana alam seperti banjir, letusan gunung berapi, dan ribut taufan ialah satu fenomena alam yang tidak dapat kita halang bak kata pepatah, geruh tidak berbunyi, malang tidak berbau. Bencana alam ini berlaku atas kehendak Tuhan Maha Pencipta. Bencana alam berlaku tanpa mengira tempat dan waktu. Walaupun teknologi semakin berkembang pesat bagai belut diketil ekor, kemajuan sains dan teknologi tidak dapat menghalang bencana alam daripada berlaku. Hakikatnya, bencana alam akan menyebabkan berlakunya kerosakan, kemusnahan, kerugian, dan kehilangan nyawa. Oleh sebab itu, kita sebagai masyarakat yang prihatin hendaklah memberikan bantuan kepada mangsa-mangsa bencana alam. Perkara ini akan ditelusuri dalam perbincangan ini.

Kita boleh mengadakan kutipan derma menggunakan saluran yang betul untuk membantu mangsa bencana alam. Derma yang dikutip hendaklah disalurkan kepada mangsa-mangsa bencana alam yang memang memerlukan bantuan. Bantuan yang disumbangkan tidaklah hanya berfokuskan wang ringgit, tetapi bantuan lain seperti ubat-ubatan, pakaian dan makanan juga diperlukan. Setelah bencana berlaku, pastinya mangsa bencana tidak memiliki kelengkapan yang sempurna untuk hidup kerana semua harta mereka telah dimusnahkan oleh bencana alam yang di luar jangka ini. Pada masa ini, pelbagai peringkat kutipan derma telah dijalankan oleh pihak berwajib sama ada pihak swasta ataupun pihak kerajaan yang berasa bertanggungjawab untuk membantu sesama manusia. Contohnya dapat dilihat apabila pihak TV3 telah mengadakan Karnival Jom Heboh untuk membantu mangsa-mangsa tragedi yang menyayat hati di seluruh negara ini. Jelaslah di sini bahawa kita tidak harus lokek dalam menghulurkan sumbangan kerana cubit paha kiri, paha kanan pun sakit juga agar mangsa dapat hidup sempurna seperti kita.

Kita boleh menganggotai pasukan penyelamat dan pencari dalam membantu dan mencari mangsa yang terperangkap dalam runtuhan bangunan atau mencari mangsa yang hilang selepas kejadian bencana alam. Muktahir ini, banyak pasukan penyelamat Malaysia diterbangkan ke negara-negara jiran yang mengalami bencana alam untuk memberikan bantuan semampu yang boleh. Pasukan yang terdiri daripada Pasukan Gerak Cepat dan Pasukan SMART di samping pasukan bomba sentiasa dihantar sebagai kumpulan awal untuk turut sama dalam kerja-kerja mencari dan menyelamat mangsa. Mereka membantu bukan untuk balasan atau ganjaran, namun membantu atas dasar kemanusiaan demi menginsafi diri bahawa mereka perlu bersyukur dengan segala keselesaan dan telah terselamat daripada bencana alam ini. Jelaslah bahawa tindakan kita menyumbangkan tenaga boleh menjadi satu platform untuk menyalurkan bantuan dalam melaksanakan usaha murni ini lantaran kita berpegang pada kata pepatah, hari tidak selamanya panas.

Kita boleh menjadi sukarelawan yang boleh berkhidmat apabila bencana alam berlaku di sesuatu tempat. Tugas sukarelawan bukanlah mudah kerana kita akan meninggalkan keluarga yang tersayang dalam tempoh yang agak lama. Seseorang sukarelawan biasanya diperlukan untuk memberikan rawatan, membina rumah mangsa yang telah musnah semula dan mententeramkan emosi mangsa. Para sukarelawan ini kebanyakannya dianggotai oleh golongan doktor yang boleh merawat mangsa yang mengalami kecederaan sekali gus menyelamatkan nyawa mangsa. Kini, Mercy Malaysia yang dipimpin oleh Dato Dr. Jamilah semakin mendapat tempat dalam hati masyarakat setempat kerana perkhidmatan cemerlang mereka. Ketika mengadakan operasi menyelamat mangsa dalam tragedi gempa bumi di Pakistan, Mercy Malaysia telah menerima pujian hasil kepakaran dan disiplin yang tinggi para pengamal perubatan dari Malaysia. Konklusinya, kemurnian hati para sukarelawan ini amat bernilai dan bererti kepada mangsa untuk mereka terus menjalani kehidupan seperti manusia lain.

Kita juga boleh mendoakan mangsa-mangsa kejadian bencana alam ini. Doa yang dipohonkan agar mereka tabah menghadapi dugaan daripada Tuhan Yang Maha Mengetahui. Semua rakyat tanpa mengira bangsa dan agama boleh mendoakan kesejahteraan hidup mangsa bencana yang masih hidup atau yang telah terkorban mengikut kepercayaan agama masing-masing. Sebagai contohnya, penduduk di negara kita selalu mengadakan solat hajat dan bacaan Yasin secara besar-besaran apabila bencana alam berlaku baik di dalam negara mahupun di luar negara. Doa merupakan pengakhiran bantuan yang diberikan lantaran kita sedar bahawa apa-apa yang berlaku adalah ketentuan Tuhan. Tuntasnya, doa dapat kita hadiahkan kepada mangsa kerana Tuhan itu Maha Adil lagi Maha Mengasihi. Doa ini juga secara tidak langsung boleh melahirkan rasa simpati dan insaf supaya kita sekali tersengat selalu beringat.

Pihak kerajaan akan meneruskan bantuan pascabencana. Antara bantuan yang diberikan seperti sumbangan modal dan kepakaran untuk membangunkan kawasan yang telah tejejas teruk semula. Sebagai negara berjiran yang dapat merasakan rintihan dan suara hati saudara serantau, Malaysia telah membantu kerajaan Indonesia dalam usaha membangunkan semula sistem pendidikan di wilayah Acheh dan Yogyakarta di Indonesia yang terjejas teruk dalam peristiwa gempa bumi dan Tsunami. Dengan sokongan yang diberikan itu telah dapat mengurangkan sedikit beban yang ditanggung oleh mangsa-mangsa. Anak-anak dapat meneruskan semula pelajaran, sementara hidup baru dapat dimulakan sedikit demi sedikit. Sokongan dan bantuan kepakaran yang dihulurkan, sedikit sebanyak dapat meringankan beban mereka di samping dapat memberikan sinar kehidupan yang baharu kepada mereka selepas diuji dengan musibah yang tidak diduga itu.

Intihanya, semua orang seharusnya melupakan batasan geografi dalam menghulurkan bantuan dan tidak menjadi enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing. Walau di mana-mana jua kita berada, kita harus sedar bahawa manusia semuanya sama iaitu menginginkan kehidupan yang sempurna. Amat wajar membudayakan sikap saling membantu selagi kita termampu lantaran buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat, malah buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali.


HASIL KARYA PELAJAR

 
RASUL IMAN RAMZANY
Tingkatan Enam Atas 2
SMK Sacred Heart
Sibu, Sarawak.

21 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

terbaik,,,!!

Unknown berkata...

F3rddg

Unknown berkata...

Hebat.mana belajar ni?

afif berkata...

MOHON KONGSI KARANGAN NI

Unknown berkata...

Klau nk karang yg cntohnya ribut taufan blh ambil jgk ke ayt ni

BELAJAR SIKIT LA! berkata...

thank you...its so helpfull

are_rich99 berkata...

kau baca apa? kerja sekolah dah siap?☺

Pusat Sumber Ibnu Khaldun semsis berkata...

x boleh share ke....

Unknown berkata...

This is a great essay
Awesome job
Thank u 🤗🤗🤗

Tanpa Nama berkata...

Great job

Unknown berkata...

Awesome

Unknown berkata...

Terima kasih. ☺️☺️

Unknown berkata...

Wow

Tanpa Nama berkata...

Good idea

Tanpa Nama berkata...

Isi yg bagus! Huraian yg bagus! Kesimpulan kecil yg bagus! Penutup yg bagus!

Tanpa Nama berkata...

Boleh bagi kesan bantuan kemanusiaan tak? Terima kasih

😊

Tanpa Nama berkata...

Boleh bagi kesan bantuan kemanusiaan tak? Terima kasih

😊

Unknown berkata...

10/10

Someone you might know berkata...

Ntahh

Someone you might know berkata...

Bleh ii

Someone you might know berkata...

Biar ah