02 Oktober 2010

ISU ANTARABANGSA : KRISIS MAKANAN DUNIA

SETELAH beberapa kali menolak kemungkinan dunia akan kembali terjerumus ke kancah krisis makanan selepas 2008, Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FOA), Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akhirnya mengadakan mesyuarat tergempar mengenainya. Pertemuan yang diadakan di Rom, Itali itu terpaksa diadakan selepas Rusia mengambil langkah drastik menghentikan eksport hasil pertanian gandum dan barli mereka. Tindakan Rusia itu didorong oleh penyusutan mendadak hasil pertanian negara itu kerana masalah perubahan cuaca yang ekstrem.  Sejak pertengahan tahun ini, suhu di Rusia mencecah sehingga 40 darjah Celsius menyebabkan lembah pertanian gandum dan barli kering-kontang dan terbakar. Negara itu bukan sahaja terpaksa menghentikan eksport hasil pertanian, malah mengumumkan akan mengimport pula kira-kira lima juta tan gandum dan barli bagi tahun 2010/2011.

Tindakan Rusia mengundang kebimbangan di banyak negara sekali gus melonjakkan harga bahan makanan tersebut di pasaran dunia. Awal Julai lalu, harga kedua-dua bahan makanan itu naik hampir 50 peratus.  Di pasaran AS, harga barli yang merupakan sumber makanan utama bagi sektor penternakan meningkat daripada 500 sen per dolar AS kepada 750 sen per dolar AS. Harga gandum pula dijual pada 250 dolar AS per metrik tan berbanding 175 dolar AS sebelumnya.  Peningkatan harga hasil pertanian itu tidak menunggu masa yang lama untuk mencetuskan kesan domino apabila harga barangan berasaskan sektor penternakan seperti daging dan hasil tenusu turut melonjak. Bimbang dengan kesan yang boleh berlaku daripada tindakan Rusia itu, PBB pantas mengingatkan negara-negara lain untuk tidak mengambil langkah serupa. Ini kerana sudah ada desas-desus beberapa negara pengeluar utama gandum dan barli seperti Australia serta Kanada sedang berkira-kira untuk menghentikan eksport mereka.

Sama seperti Rusia, Australia ketika ini juga berdepan dengan tekanan penyusutan hasil pertanian itu ekoran keadaan cuaca yang tidak menentu. Negara pengeksport keempat terbesar gandum itu tidak dapat menuai hasil tanaman tersebut dari wilayah baratnya kerana suhu yang terlalu panas. Keadaan sebaliknya berlaku di Kanada apabila musim pertanian negara tersebut tahun ini jatuh serentak dengan musim hujan. Apa yang boleh dijangkakan, panas melampau di Australia dan cuaca lembap di Kanada akan mengurangkan hasil pertanian gandum. Di rantau Asia Selatan, Kazakhstan dan Ukraine yang juga termasuk dalam kategori negara pengeluar gandum dan bijirin turut berdepan dengan ancaman serupa. Bagi negara-negara di rantau Asia yang kebanyakan rakyatnya menjadikan beras sebagai makanan ruji, kekhuatiran serupa sedikit pun tidak berbeza.

Bekalan beras menyusut dengan drastik serentak dengan apa yang berlaku terhadap pengeluaran gandum kerana faktor yang sama. Negara-negara pengeluar seperti China, Myanmar, Vietnam dan Pakistan tidak mampu menampung permintaan bekalan dunia kerana beberapa faktor. Punca utama sudah semestinya bencana alam kerana perubahan cuaca yang luar biasa. Wilayah pertanian yang meluas di Pakistan tidak lagi kelihatan ketika ini selepas ditenggelamkan oleh banjir besar awal Ogos lalu. Bencana alam yang disifatkan terburuk dalam sejarah Pakistan itu turut mengorbankan kira-kira 1,600 orang dan menjadikan berjuta-juta rakyatnya yang lain sebagai pelarian. Untuk tempoh yang panjang, Pakistan bukan hanya tidak mampu mengeluarkan hasil pertanian. Malah, mengharapkan dunia luar menghulur bantuan makanan kepada rakyatnya yang kini diancam kebuluran. China yang meskipun menyaksikan pertumbuhan ekonomi luar biasa sejak beberapa tahun kebelakangan ini, turut mencatatkan kejadian bencana alam yang luar biasa juga sifat dan jumlahnya.

Banjir besar dan ribut taufan menyebabkan China berdepan kesukaran menguruskan sektor pertanian mereka dengan baik. Negara-negara pengeluar padi utama Asia Tenggara seperti Myanmar, Vietnam dan Thailand juga berdepan dengan ancaman bencana alam yang serupa. Sesuatu yang pasti, krisis kekurangan bekalan makanan ini akan lebih menjerut negara-negara miskin terutamanya di benua Afrika dan Afghanistan.  Dari 50 buah negara yang menghadapi krisis makanan ketika ini, 36 buah negara terletak di rantau Afrika. Antaranya seperti Sudan, Chad, Liberia, Zimbabwe dan Republik Congo.  Di negara-negara ini, pembunuhan sesama rakyatnya kerana berebutkan makanan bukanlah sesuatu yang asing. Inilah yang dibimbangi oleh PBB daripada krisis bekalan makanan terbaru kali ini kerana sudah ada laporan berlakunya keganasan serupa di Zimbabwe baru-baru ini.

Afghanistan pula termasuk antara negara paling berisiko kerana faktor-faktor seperti konflik politik dan peperangan selain mempunyai jumlah penduduk yang paling ramai berada di bawah garis kemiskinan. Krisis bekalan makanan terbaru ini juga akan menjejaskan usaha PBB untuk mengurangkan jumlah penduduk dunia yang kekurang gizi atau kelaparan. Tahun ini, usaha itu terutamanya menerusi FOA dan organisasi kemanusiaan antarabangsa mula menampakkan hasil apabila buat pertama kalinya selepas 15 tahun, jumlah penduduk yang terpaksa berlapar berkurangan. Menurut rekod FOA, jumlah penduduk dunia yang terpaksa berlapar atau kekurangan gizi ialah seramai kira-kira 920 juta orang. Ia merupakan penurunan yang agak besar berbanding tahun sebelumnya iaitu seramai 1.02 bilion orang.

Begitu pun, jumlah itu masih tinggi berbanding sebelum berlakunya krisis bekalan makanan pada 2008. FAO turut merekodkan seramai enam orang bayi dan kanak-kanak meninggal dunia setiap saat kerana kelaparan atau kekurangan gizi.  Ini merupakan jumlah yang tinggi dan PBB tidak menolak krisis bekalan makanan terbaru akan menyebabkan lebih ramai yang mati kebuluran.

 
Tajuk Rencana : Dunia di ambang krisis makanan
Oleh MOHD. KHUZAIRI ISMAIL
Utusan Malaysia
2 Oktober 2010

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...