JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI



07 April 2023

SEKADAR MENGULAS ISU PENIAGA DAN PEMBELI DI BAZAR RAMADAN



Apabila tiba bulan Ramadan, kunjungan ke Bazar Ramadan merupakan suatu kemestian. Sewaktu mula-mula berpuasa dahulu, tinggal serumah dengan rakan-rakan bujang kami berbuka puasa dengan pelbagai menu. Semuanya dibeli di bazar ramadan. Ketika itu harga barang masih murah. Kami tinggal serumah seramai 8 orang. Jika seorang membeli juadah sebanyak RM5.00 pun sudah banyak. Itu cerita dahulu. Cerita sekarang lain, kenaikan harga barang dengan mendadak telah menjelmakan suasana berbeza. Saya membaca di media sosial peniaga mengeluh jualan tidak habis manakala pembeli pula mengeluh harga makanan di bazar ramadan mahal. Saya pula, setakat ini cuma 3 kali sahaja membeli makanan di gerai (bukan bazar ramadan). Itupun kerana saya tidak memasak sebab keletihan balik dari sekolah. 

Sepanjang ramadan ini saya membaca pelbagai cerita tentang kualiti makanan yang dijual oleh segelintir peniaga di bazar ramadan. Cerita martabak hangus, inti roti john yang sedikit, dan karipap angin begitu hebat diperkatakan. Saya teringat suatu ketika saya membeli kerang panggang dan kari ayam di bazar ramadan, balik ke rumah apabila hendak makan, saya buka bungkusan, kari ayam basi dan kerang berbau busuk. Semasa saya membeli makanan itu berasap. Sejak itu, saya bulatkan hati tidak akan membeli juadah di bazar ramadan sampai sekarang. Nilai duit tidak berbaloi apabila makanan dibuang ke dalam tong sampah kerana tidak boleh dimakan. Saya halalkan duit saya kerana saya tahu jerih perih orang berniaga cuma saya sekarang lebih suka menyediakan makanan sendiri jika ada masa. 

Cerita makanan basi, busuk, kuih semakin kecil dan harga semakin tinggi semakin viral sedikit sebanyak menimbulkan rasa takut kepada orang awam membeli juadah di bazar ramadan. Zaman media sosial memayung dunia kini, semua benda boleh dikongsikan tanpa kebenaran tanpa memikirkan risiko kepada orang yang diviralkan dan orang lain yang tidak berkaitan. Segelintir peniaga melakukan perkara tidak elok semua peniaga bazar ramadan mungkin kena tempiasnya. Contohnya, saya melihat dan membaca luahan pembeli sotong bersalut tepung, amat besar tetapi sotong di dalamnya terlalu kecil. Siapakah yang tidak marah, dah le kita lapar seharian, beli juadah dengan harga kayangan, hati ghairah hendak makan, akhirnya rasa diri ditipu. Tertutuplah selera! Perkara ini boleh mengakibatkan pergaduhan berlaku kerana ketidakpuasan pembeli menyebabkan mereka mencaci dan mengutuk perbuatan peniaga terbabit. Teringat pula lawak seorang pembeli donat dengan abang misai di sebuah bazar ramadan. 

“Apa ni abang, tak elok berniaga tipu-tipu orang di bulan ramadan”

“Tipu apanya, mana ada abang tipu-tipu orang”

“Ni ha, jual kuih berlubang-lubang, tak bagi penuh” jawabnya sambil mencucuk-cucuk jari ke lubang donat” 

Pada pandangan saya, kualiti makanan harus diambil berat. Kebanyakan pembeli tidak berkira sangat soal harga walaupun sekarang zaman kemelesetan ekonomi. Makanan yang berkualiti juga akan menyebabkan orang datang berulang kali untuk membeli. Dengan ini, peniaga akan dapat menambah keuntungan berbanding dengan orang datang sekali dan tidak akan muncul-muncul lagi disebabkan kecuaian kita berniaga. Pembeli yang betul-betul kecewa sanggup hantar balik makanan yang dibeli dengan harapan peniaga itu sedar akan kesilapannya. Semalam saya baru membaca luahan salah seorang pembeli karipap, intinya basi dan berulat! Saya yang tengok gambar dan membaca pun geli dan hendak muntah, apalagi dia yang telah tergigit dan terkunyah! Makanan yang sudah basi, berulat, inti tidak setimpal dengan nama dan harga, digoreng berulang kali dan seumpamanya yang tidak patut janganlah dipatutkan. Jika terus berleluasa mungkin bazar ramadan hanya akan tinggal nama. Percayalah!

Tiada ulasan: