16 September 2012

ISU UMUM : HUKUM NGO JADI KELEDAI KUASA ASINGKeraguan semakin meningkat apabila sebuah lagi pertubuhan bukan kerajaan (NGO) luar negara dikaitkan dengan Suara Rakyat Malaysia (SUARAM). NGO yang dikatakan diasas penyangak mata wang, George Soros sebagai penyumbang dana SUARAM tentu menimbulkan persoalan ramai mengenai kewujudan pengaruh asing dalam gerakan NGO dan pertubuhan sosial tempatan.  Isu kemanusiaan, hak asasi, demokrasi dan kebebasan semakin banyak diperkatakan. Tidak terkecuali juga isu alam sekitar seperti projek nadir bumi di Kuantan dengan NGO kononnya memperjuangkan soal keselamatan penduduk setempat. Jika sebelum ini Siasatan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati NGO itu menerima dana daripada empat sumber antarabangsa iaitu Open Society Institute, di New York; National Endowment for Democracy, di Washington, Southeast Asian Centre for e-Media dan Kedutaan Jerman di Kuala Lumpur, pendedahan terbaru tentu lebih memeranjatkan.

Sebagai badan yang mendakwa bebas memperjuangkan isu sosial dan hak asasi, SUARAM sepatutnya bebas daripada campur tangan asing. Sumbangan yang tentu membabitkan jumlah besar dana boleh memesongkan perjuangan sesebuah NGO untuk berkiblat kepada golongan tertentu di luar negara. Sebagai negara yang bebas dan berkecuali, Malaysia tidak memerlukan badan asing campur tangan dalam isu setempat. Tindakan NGO dan segelintir ahli politik berkiblatkan Barat terpaksa tunduk kepada kehendak pihak tertentu supaya mengikut telunjuk mereka walaupun ia bertentangan dengan aspirasi negara. Keadaan ini amat berbahaya dan mereka ini sebenarnya masih terjajah dan tidak merdeka dalam erti kata sebenar.

Pengaruh asing sentiasa menular di dunia ketiga menerusi pelbagai bentuk. Kesan pasca Perang Dingin dan dasar langit terbuka menyebabkan banyak badan asing menghulurkan dana ke negara kecil bagi mengekalkan pengaruh. Kita bimbang pengaruh luar ini bakal meracuni fikiran dan tindak-tanduk rakyat sehingga menggugat kesejahteraan dan keharmonian kaum di negara ini. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan sehingga kini mengenal pasti lima kes membabitkan SUARAM yang didakwa melanggar Akta Syarikat 1965.  Kita berharap siasatan lanjut dapat membongkar punca kemasukan dana asing. Pihak berkuasa juga wajar memeriksa akaun pertubuhan lain yang menganjurkan pelbagai perhimpunan haram secara terancang di beberapa tempat sejak April hingga malam 30 Ogos lalu.

SUMBER
Minda Pengarang
Berita Harian Online
11 September 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...