16 September 2012

ISU NEGARA : USAH KOMPROMI LAGI PERILAKU CELUPAR "BUDAK NAKAL"


Rencana ini ditulis oleh :
Datuk Dzulkifli Abdul Razak
Naib Canselor Universiti Antarabangsa Albukhary (AiU)
Bekas Naib Canselor USM


Tidak beberapa lama dulu, seorang pelajar Malaysia di Taiwan mempersendakan lagu kebangsaan, Negaraku, melalui lagunya yang disebar di YouTube. Hal ini membangkitkan banyak bantahan daripada pelbagai pihak yang menyoal keangkuhan pelajar berkenaan. Apa yang dilakukan dianggap sebagai perbuatan 'kurang ajar' bagi seorang warga negara Malaysia, apa lagi dilakukan ketika berada di seberang laut. Namun, kesudahannya perkara itu 'diselesaikan' begitu saja atas andaian ini adalah perbuatan seorang ‘budak nakal lagi dangkal'. ‘Kenakalan’ sama nampaknya timbul lagi baru-baru ini secara ‘live’ pada ambang kemerdekaan ke-55 di ibu kota. ‘Kedangkalan’ kali ini membabitkan belia dan pelajar tempatan yang ghairah mengibarkan apa yang disebut sebagai Sang Saka Malaya berwarna merah putih.

Mereka umpama pacat yang menghisap segala nikmat tetapi tidak pandai menyumbang balik kepada negara," Khoo Kay Kim, Pakar Sejarah Hasrat mereka adalah untuk menggantikan bendera rasmi negara, Jalur Gemilang yang dikatakan hampir serupa dengan bendera Amerika Syarikat yang berjalur merah dan putih. Anehnya, Sang Saka Malaya yang hampir sama dengan corak bendera dua negara jiran seolah-olah tidak menjadi masalah bagi mereka. Perbuatan mereka mengibarkan bendera baru itu umpama adegan lawak tidak bertempat. Mungkin mereka tersalah hitung yang perbuatan sumbang itu boleh dimaafkan berpandukan kepada peristiwa di Taiwan sebelum ini. Mungkin mereka juga menyangkakan tindakan mempersendakan satu lagu simbol negara boleh ‘diselesaikan’ seperti klip video di YouTube itu.

Apapun yang tersilap langkah ternyata adalah kita yang sentiasa memandang ringan keceluparan perilaku sedemikian sehingga rela ia dilenyapkan begitu. Sanjungan diletakkan kepada lagu kebangsaan, bahasa kebangsaan, bendera kebangsaan, jati negara, institusi Raja-Raja dan Perlembagaan kian terhakis.  Kita tidak berani seperti dikatakan Professor Emeritus, Tan Sri Khoo Kay Kim, dilaporkan sebuah akhbar berbahasa Inggeris. Kata beliau: “Jika mereka tidak sukakan negara ini, serahkan kewarganegaraan dan nyah saja ke tempat lain.”

Duri dalam daging

Bagi Prof Khoo, logiknya mudah kerana mereka inilah yang menjadi duri dalam daging atau gunting dalam lipatan. Atau lebih tepat lagi musuh dalam selimut atau tali barut kepada orang lain. Kewujudan begitu banyak peribahasa seumpama ini menunjukkan perbuatan sedemikian pernah berlaku dalam masyarakat dan memporak-perandakan kesejahteraan negara. Malah, Prof Khoo pernah melahirkan kebimbangannya mengenai mereka yang buta sejarah walaupun lahir dan membesar di negara ini. Mereka umpama pacat yang menghisap segala nikmat yang ada tetapi tidak pandai menyumbang balik kepada negara kerana sanubarinya tidak langsung tersentuh untuk berbuat demikian. Sebaliknya, mereka lebih mudah mencaci-cela gejala daripada kejahilannya akan sejarah tanah air.

Bibit perpecahan ini turut berlaku di beberapa aliran sekolah di negara ini yang enggan mengiktiraf peri pentingnya perspektif kebangsaan diajar atau diseragamkan pada semua peringkat persekolahan. Ramai masih sempit pemikirannya tatkala menduga bahawa tindakan sedemikian akan melunturkan dan mengubah corak pendidikan mereka. Kefahaman mengenai sejarah dan latar negara dikorbankan, begitu juga penguasaan bahasa kebangsaan. Ini adalah satu kelompangan yang mampu mengancam sesebuah negara majmuk kerana pendidikan sedemikian gagal membina penyatuan kukuh.

Fahaman berpuak

Sebaliknya fahaman berpuak semakin menebal dan perspektif lebih lumrah tanggap mengeruhkan keadaan. Mencari titik pertemuan menjadi perkara amat sukar sekali kerana jiwa mereka sudah dilatih asas berbeza. Ia melahirkan satu bentuk syak wasangka kepada apa dan siapa saja yang berlainan. Malah niat yang baik lazim diputar-belitkan kepada sesuatu yang negatif dan hodoh. Masanya sudah sampai kita perlu menangani kemelut nilai ini usia negara mencecah 55 tahun. Kita masih belum terlambat untuk menegaskan landasan kukuh dengan meletakkan simbol negara pada tempat sewajarnya. Kita tidak perlu lagi berlembut dan berkompromi kerana 55 tahun adalah jangka masa cukup lama untuk membawa kepada perubahan dalam konteks bernegara.

Sempena menyambut Hari Malaysia kali ini, tiada risalah paling sesuai selain merenung kembali sejarah pembentukan negara dan bertekad mempertahankan kemerdekaannya serta menyanjung tinggi segala simbol negara yang menaunginya.

SUMBER
Berita Harian Online
13 September 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...