17 Ogos 2012

ISU UMUM : RUIH RAYA DIGITAL


Rencana ini ditulis oleh :
Afiq Hanif
afiq@hmetro.com.my


Umat Islam bakal menyambut kedatangan Syawal tidak lama lagi selepas menamatkan sebulan dugaan berpuasa dan menambah amal ibadat yang diharap berterusan walaupun Ramadan meninggalkan kita. Di sebalik musim perayaan yang bakal tiba beberapa hari saja lagi, secara tidak sedar pengguna akan merasakannya mungkin berlainan dengan kehadiran teknologi yang merubah senario ketika berhari raya. Boleh dikatakan, pengguna zaman moden mempunyai dua jenis kad raya berbentuk digital iaitu yang dihantar melalui laman sosial dan juga masih dihantar melalui telefon bimbit. SMS membolehkan pengguna telefon bimbit menghantar ucapan raya berupa teks dengan mesej bergambar, manakala aplikasi laman sosial membolehkan pengguna menghantar gambar atau kad raya digital kepada penerima.

Penggunaan e-kad ini sangat mudah kerana penghantar hanya perlu mengetahui alamat URL laman web yang menawarkan perkhidmatan terbabit sebelum dihubungkan terus ke facebook anda. Selepas mengunjungi laman web itu, anda hanya perlu klik pada kad pilihan hati, menulis sepatah dua perkataan, pilih lagu raya pilihan (berbentuk fail MP3) untuk iringan kad, memasukkan alamat e-mel penerima dan terus hantar. Butang klik yang ditekan akan membolehkan ucapan raya anda terpampang di ‘Status’ atau ‘Wall’ Facebook anda atau terdapat pembekal perkhidmatan e-kad ini menghantar terus sekeping kad kepada e-mel penerima dan terdapat juga mereka hanya menghantar alamat URL dan meminta penerima mengunjungi laman web mereka untuk melihat kad raya yang diterima. Menghantar kad raya melalui e-mel lebih bersifat peribadi cuma ada kemungkinan kita jarang membuka e-mel ketika hari raya pertama dan kedua, tetapi lebih menumpukan kepada penggunaan media sosial.

Laman sosial termasuk facebook.com memberikan kelebihan kepada pemegang akaun laman web sosial semakin melonjak naik ini tidak terkecuali daripada menawarkan aplikasi penghantaran e-kad, malah sudah bermula sebelum berpuasa lagi melalui e-kad Ramadan. Sebaik mengaktifkan akaun anda, sila rujuk ruangan sebelah kiri facebook dan pelayar akan dapat melihat beberapa aplikasi terpampang di depan mata. Hanya pilih ikon ‘Aidilfitri Card’ seterusnya pasti dapat memilih lebih daripada 10 kad dan mulakan langkah kedua memilih rakan yang mana untuk dihantar. Selain itu, terdapat laman web Kedaikad yang menawarkan puluhan kad untuk dihantar kepada saudara-mara atau sahabat-handai dengan hanya mendaftar sebagai ahli terlebih dulu. Pilihan lain yang ada termasuk www.123greetings.com dicapai dengan mudah ini menawarkan beberapa bahagian e-kad Aidilfitri mengikut kategori tertentu seperti Eid Mubarak atau ‘Minal Aidzin Wal Faidzin’.

Banyak lagi laman web e-kad yang anda boleh capai di alam maya cuma perlu rajin bertanya dan sentiasa mencari maklumat dalam Internet sempena musim Aidilfitri ini. Syarikat penyedia perkhidmatan telekomunikasi seperti Maxis, Celcom dan DiGi pun memberikan peluang kepada pelanggan masing-masing dengan menawarkan pelbagai kemudahan berkaitan perayaan Aidilfitri. Anda hanya perlu melayari laman web mereka atau melihat iklan di akhbar untuk mengetahui maklumat dengan lebih lanjut. Misalnya, kebanyakan syarikat telekomunikasi menyediakan pelbagai kartun animasi mengenai sambutan Syawal disediakan untuk dipilih pengguna seperti ucapan selamat hari raya, juadah di pagi raya dan bersalaman selepas sembahyang raya. Langkah ini seharusnya dipuji kerana ia tidak saja memberi keutamaan kepada sambutan hari raya, tetapi mementingkan ibadat puasa yang datang terlebih dulu.

Sebenarnya, raya digital bukan pengganti tapi lebih kepada melengkapi antara satu sama lain dengan pelbagai kemudahan sedia ada tentunya mampu menyerikan lagi Aidilfitri. Melalui laman sosial juga kita dapat berkongsi segala maklumat. Lebih-lebih lagi dalam mempromosikan ucapan raya kita kepada keluarga yang berada jauh. Ia ibarat satu cara pengiklanan atau publisiti ‘do-it-yourself’ yang tidak membabitkan sebarang kos yang tinggi. Makin ramai pengikut, makin besarlah khalayak yang menerima mesej secara terus-menerus tanpa melalui pihak ketiga. Paling penting, setiap status yang menempatkan ucapan hari raya dilakukan melalui status laman sosial akan mendapat reaksi atau komen sepantas kilat daripada pengikut. Malah dengan segera juga, kita dapat memberikan semula jawapan kepada ucapan yang ditimbulkan oleh pengikut kita di laman sosial. Melalui twitter misalnya, mesej boleh dijawab secara terus kepada orang yang bertanya dan pada masa yang sama ia dapat juga dibaca oleh pengikut yang lain.

Anda sudah merakam ratusan malah ribuan foto raya, ada juga rakaman video. Persoalannya, apakah langkah seterusnya?

Banyak betul foto dirakam ketika musim perayaan, tetapi hanya yang benar-benar mantap saja akan dipindah naik ke facebook, jadi mana perginya foto berlebihan? Hendak dibuang pastinya sayang.  Jadi, storan menggunakan cakera keras mudah alih menjadi pilihan yang menjadi trend sejak akhir-akhir ini. Terdapat produk yang dilengkapkan dengan sistem simpanan peribadi yang menggabungkan perkongsian simpanan dan akses dari jauh dengan tahap keselamatan sekali ganda serta peningkatan kapasiti. Produk terbabit serasi dengan peranti Mac dan PC yang sentiasa mengekalkan salinan kedua semua fail anda untuk ‘backup’ data masa sebenar pada ruang RAID1. Kebanyakannya disambung kepada seluruh rangkaian rumah untuk mewujudkan simpanan yang dikongsi pengguna yang kandungannya boleh diakses dari mana saja melalui sistem selamat.

Penggunaan meluas kamera jenis DSLR

Tidak dinafikan, fotografi menyemarakkan suasana hari raya dengan rakaman indah bersama keluarga. Bayangkan selesai saja sembahyang raya, kita akan berkumpul di depan kamera untuk merakam foto beramai-ramai. Mengambil gambar pada hari raya pertama bukan sekadar hobi untuk diisi, malah aktiviti berkenaan dapat mengeratkan hubungan keluarga yang menyimpan pelbagai kenangan akibat lama tidak bertemu. Penggunaan kamera digital refleks lensa tunggal (DSLR) semakin popular di kalangan pengguna kerana dilengkapi teknologi canggih yang menghasilkan gambar berkualiti berbanding kamera digital biasa. Perkembangan teknologi mendorong pengeluar kamera menghasilkan produk masing-masing, pengeluaran yang tinggi menjadikan harga kamera DSLR semakin mampu dimiliki. Ramai di kalangan pengguna kini membawa kamera itu ke mana saja mereka berada. Kamera kini menjadi aksesori tambahan dan kelihatan bergaya apatah lagi di musim perayaan.

Seni fotografi ini boleh dikomersialkan terutama untuk merakam foto keluarga yang berjaya didekatkan ketika hari raya.  Tidak perlu menjadi pakar untuk mendapatkan hasil gambar bermutu tinggi kerana teknologi baru mampu merealisasikan impian mendapatkan kualiti gambar memukau.  Berpandu kepada kesesuaian lensa dan fungsi gambar, kualiti gambar yang dirakam setanding jurugambar profesional. Arus perkembangan kamera DSLR semakin pantas malah kini sudah ada rekaan semi DSLR yang memudahkan pengguna awal berjinak dengan dunia fotografi. Mungkin anda bolehkan hobi menarik ini dengan merakam potret keluarga ketika perayaan nanti. Pelbagai teknologi baru yang dihasilkan bagi memberikan lebih kepuasan kepada pengguna di samping seboleh mungkin menyediakan satu perkakasan serba guna dengan harga mampu milik. Jika satu ketika dulu, kebanyakan penggemar kamera terpaksa terkial-kial mencari kaedah terbaik untuk menghasilkan gambar berkualiti daripada kamera SLR yang menggunakan filem, lantaran gambar yang diambil tidak boleh dilihat serta-merta, kini dengan adanya DSLR, semua itu bukan masalah besar.

Ia kerana hasilnya boleh dilihat segera di skrin sekali gus membolehkan penggunanya terus bereksperimen. Tidak payah lagi menghabiskan duit untuk membeli bergulung filem dan terpaksa memprosesnya di kedai, pengguna DSLR boleh memilih untuk hanya menyimpan gambar terbaik dan terus memindahkannya ke komputer atau laman web, apatah lagi sudah menjadi trend ketika ini. Fungsi semi atau DSLR penuh menawarkan rakaman yang menggalakkan dan berupaya membangkitkan suasana ketika perayaan dengan teknologi terbina di dalamnya memungkinkan warna-warni Aidilfitri dibangkitkan. Kini, peminat kamera DSLR boleh memilikinya dengan harga serendah RM2,500, malah boleh pula membeli produk terpakai lantaran ramai penggunanya yang menjual selepas menukar kepada kamera lebih canggih.

Antara ciri menarik dalam DSLR termasuk puluhan lensa yang boleh ditukar sekali gus memberikan kesan berbeza. Contohnya, jika menggunakan lensa mata ikan (fisheye). Di samping itu, penggunaan lensa kamera DSLR juga membolehkan kita bermain dengan bukaan lensa itu (aparture) sekali gus menghasilkan kesan lebih kreatif. Katakan pengguna menggunakan lensa yang mempunyai bukaan 1.4, kesan kabur pada latar belakang pasti lebih menarik.  Menggunakan kamera DSLR juga membolehkan lebih banyak sudut rakaman lebih kreatif diperoleh kerana ia senang dikendalikan dengan pelbagai fungsi lain. Di Malaysia, kebanyakan kamera semi dan DSLR penuh mudah didapati dengan harga yang kompetitif sesuai digunakan ketika musim perayaan. Ia ibarat menghantar satu SMS secara terbuka, tetapi tidak memerlukan nombor telefon peribadi. Kehebatan komunikasi dua hala cara baru ini memang tidak dapat disangkal lagi kepentingannya.

Hati-hati di jalan raya, jangan lupa pengesan AES.

Dalam usaha mendidik masyarakat mematuhi undang-undang jalan raya, Ops Selamat yang diperkenalkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) sempena musim perayaan tahun ini menggantikan Ops Sikap turut memainkan elemen teknologi. Oleh itu, elok kalau pengguna berhati-hati apabila PDRM mungkin menetapkan beberapa kamera pengesan yang memerangkap pemandu dengan kenderaan laju dipandu. Pengenalan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di negara ini dijangka berupaya membantu mengurangkan kadar kemalangan maut di jalan raya yang semakin membimbangkan. AES ialah satu sistem terbaru yang boleh merakam pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan seperti memandu melebihi had laju dan tidak mematuhi lampu isyarat di persimpangan. Ini kerana kamera akan diletakkan di kawasan berisiko kemalangan dan di persimpangan lampu isyarat. Menerusi sistem itu, tindakan pesalah trafik akan dirakam secara elektronik dan saman akan dihantar ke alamat berdasarkan nombor pendaftaran kenderaan terbabit.

Pelaksanaan AES dikenal pasti di 831 lokasi berisiko kemalangan yang beroperasi 24 jam sehari tanpa pengawasan manusia dan gangguan cuaca. Ketika ini, pemasangan sistem AES hanya mengesan mereka yang melakukan dua kesalahan serius iaitu melanggar lampu isyarat dan memandu melebihi had laju. Pada masa depan, AES bakal digunakan untuk mengesan pelbagai kesalahan lain termasuk memotong di garisan berkembar, memotong dari lorong kiri, muatan berlebihan, memotong barisan, menyekat kenderaan berat dari memasuki kawasan bandar dan penguatkuasaan laluan bas. Dianggarkan, surat saman yang dihantar dari AES akan dikeluarkan dalam tempoh kurang seminggu kepada pesalah trafik. Di sebalik kekuatan teknologi AES untuk mendidik masyarakat, ia juga berupaya menutup ruang rasuah kerana semua rakaman video dan gambar serta saman dikeluarkan menerusi sistem komputer, sekali gus dapat memelihara integriti penguat kuasa.

GPS, guna telefon atau mesin GPS sebenar?

Masalah sesat untuk tiba ke sesuatu destinasi kerana tidak berapa mahir dengan jalan adalah pembaziran masa dan ini sering menjadi masalah ramai pengguna jalan raya terutama ketika mengunjungi rumah saudara jauh. Maklumlah, setahun sekali saja berjumpa, ada juga yang baru berjumpa selepas 10 tahun, pasti banyak perubahan dan cubaan ke rumah mereka. Kini masalah itu bukan saja dapat ditangani dengan berpandukan peta secara manual, malah secara elektronik sama ada menerusi telefon pintar atau alat penentu arah global (GPS). Betul! pemandu yang mencari pembantu mencari arah elektronik mempunyai lebih banyak pilihan berbanding sebelum ini. Namun, mungkinkah ada perbezaan antara GPS dengan telefon yang lengkap peta digital? Peralatan GPS asas boleh dijumpai di pasaran pada harga kurang daripada RM300 dan ia masih menjadi peranti pilihan yang pintar jika anda tidak keberatan membawa lebih gajet ketika berada dalam kenderaan selain telefon, tablet, laptop dan sebagainya.

Pembantu ketika anda berada di atas jalan itu bersedia untuk digunakan selepas ia dikeluarkan dari kotak lengkap dengan ‘mount’ atau pemegang untuk melekatkannya di cermin depan kereta dan pengecas.  Selain itu, ia mudah untuk digunakan dan boleh dikongsi bersama keluarga atau rakan lain. Telefon pintar pula menjadi pilihan navigasi yang semakin popular terutama di kalangan model yang akan datang dengan alat bantuan siap dibangunkan bersama seperti perisian mengenal pasti keadaan trafik atau aplikasi khusus.  Bagaimanapun, telefon pintar memerlukan pembelian aplikasi navigasi yang boleh dipindah turun atau langganan perkhidmatan. Beberapa aplikasi langganan navigasi juga siap terpampang di setor aplikasi telefon masing-masing tidak kisah apa jua platform digunakan termasuk Garmin, Navigon, TomTom, dan Magellan.  Aplikasi ini kelihatan dan berfungsi seperti unit GPS sendiri pada antaramuka telefon pintar.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Harian Metro
Jumaat, 17 Ogos 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...