16 Ogos 2012

ISU SOSIAL : SIKAP TIDAK HORMATI PERATURAN TRAFIK


Rencana ini ditulis oleh:
TAN SRI LEE LAM THYE
Aktivis sosial.


Berada di jalan raya setiap hari membuatkan saya tertanya-tanya mengapa begitu ramai penunggang motosikal yang sanggup memperjudikan nyawa dan anggota badan serta pertaruh nyawa dengan kematian semata-mata tidak menghiraukan lampu isyarat ketika melintas di persimpangan jalan. Ia bukan hanya penunggang motosikal individu malah melibatkan pasangan yang berumur dan kadang kala bersama anak-anak kecil yang terselit di tengah-tengah. Saya sering terfikir sama ada mereka ini menghargai nyawa mereka dan anak-anak. Apa yang telah saya nyatakan adalah fakta berlakunya pada setiap hari. Berdasarkan oleh pemantauan saya, lebih daripada 50 peratus penunggang motosikal kita melanggar peraturan lampu isyarat ketika di persimpangan trafik. Mengapakah mereka bersikap acuh tidak acuh dan tidak hormat pada undang-undang?

Saya masih ingat pada satu kes, seorang penunggang motosikal wanita menunggang tanpa memakai topi keledar. Sewaktu ditahan oleh seorang anggota polis, wanita tersebut memanggilnya bodoh. Mereka menunjukkan sikap tidak peduli pada undang-undang dan ia juga mencerminkan sikap negatif di kalangan penunggang motosikal ini terhadap keselamatan mereka sendiri. Walaupun ada yang memakai topi keledar, tetapi jika dilihat dengan teliti mereka tidak memakainya dengan cara yang betul. Ia sama seperti tidak memakai topi keledar. Mereka beranggapan bahawa peraturan trafik boleh dilanggar dan diabaikan kerana peluang untuk mereka ditangkap adalah nipis.

Bagi mereka ia tidak perlu untuk berhenti ketika lampu isyarat merah apabila ketiadaan trafik. Atau adakah orang awam merasakan bahawa pihak berkuasa tidak memandang serius terhadap penguatkuasaan peraturan trafik. Contohnya, mereka boleh melihat bahawa ada yang meletakkan kenderaan di kawasan larangan letak kereta tetapi tiada tindakan penguatkuasaan diambil terhadap pesalah ini. Jika terdapat pegawai penguatkuasaan diletakkan di persimpangan trafik, sudah pasti ramai yang di tangkap. Tetapi ini bukanlah perkara yang hendak ditekankan. Persoalannya kenapa begitu ramai penunggang motosikal tidak menunjukkan sikap hormat terhadap undang-undang dan peraturan sehingga ditahap membahayakan nyawa sendiri dan orang yang tersayang.

Saya juga mendapati bahawa sudah muncul satu trend di mana anak-anak muda terlibat dalam jenayah dan gejala-gejala sosial. Nilai-nilai murni sudah tiada untuk menentukan perlakuan mereka dan sikap hormat pada undang-undang serta arahan sudah tiada. Ada antaranya juga tidak menunjukkan sikap hormat kepada ibu bapa mereka sendiri. Remaja yang berusia seawal 15 tahun melibatkan diri dalam lagak ngeri mat rempit seolah-olah untuk mengejek dan mencabar pihak polis di jalan raya. Kejadian mat rempit yang melarikan diri daripada sekatan-jalan serta mencederakan anggota polis semakin meningkat. Di sebalik isu tidak menghormati peraturan, ia juga menunjukkan kemerosotan nilai-nilai murni seperti ihsan, kesopanan, kesabaran, merendah diri dan toleransi seperti yang diperlihatkan bagaimana rakyat Malaysia membawa diri mereka di khalayak ramai.

Sindrom negatif seperti yang digambarkan dalam masalah aktiviti pembuli jalan, pembuli sekolah, menggunakan kekerasan, memaparkan kekasaran dan pembuangan sampah di tempat awam telah terbukti menunjukkan dengan jelas bahawa kempen budi bahasa yang dilakukan masih belum mencukupi. Isu berkaitan tidak menunjukkan sikap hormat pada undang-undang perlu diberi perhatian dan kita perlu mengenal pasti puncanya sebelum ia bertambah teruk. Adakah usaha pihak sekolah dan ibu bapa sudah mencukupi bagi memupuk sikap menghormati undang-undang di kalangan generasi muda? Adakah benar terdapat begitu banyak tekanan negatif di kalangan rakan sebaya yang telah membawa kepada keadaan yang tidak diingini seperti itu? Persoalan-persoalan ini adalah relevan dan tidak boleh diabaikan oleh semua yang terlibat dalam pendidikan anak-anak kita yang akan menjadi aset negara kita pada masa hadapan.

Sumber :
Utusan Malaysia
15 Ogos 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...