06 Ogos 2012

ISU GLOBAL : OIC PERLU PROAKTIF TANGANI KRISIS


Rencana ini ditulis oleh :
Ezaruddin Abd Rahman
Timbalan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)


Menggeleng kepala saya melihat pertempuran dan kepulan asap di sana sini di Syria dan menyaksikan negara Arab terus bergolak dalam YouTube. Negara Islam caca marba dengan pelbagai peristiwa seperti yang berlaku di Mesir, Afghanistan, Libya dan yang terbaru, penghapusan etnik Rohingya di Myanmar. Kejadian ini membuktikan pertubuhan Islam terbesar iaitu Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) terpaku dan diselimuti kesejukan daripada bersuara dan bertindak. Tugas menamatkan sengketa umat Islam di seluruh dunia seolah-olah membuktikan mereka masih retorik dan tidak berpadu dalam menghadapi cabaran umat Islam sedunia. OIC seolah-olah teratai layu di tasik madu kerana ketiadaan iltizam politik menghadapi pelbagai isu semasa umat Islam serta menanganai isu mendesak.
Kita terpaku apabila melihat keamanan Syria musnah. Kita juga menjadi penonton televisyen apabila etnik Rohingya dibunuh dan ditembak sesuka hati. Di mana OIC ketika umat Islam memerlukannya?

Selagi negara Islam gagal bertindak sebagai entiti yang kuat maka selamanya kita diperlekehkan Amerika Syarikat dan Israel. Sebenarnya perjuangan OIC sudah lama terbabas dan tidak diendahkan Barat, Iraq pernah diganyang Amerika kerana tiadanya sepakatan di kalangan mereka. Dunia Islam kehilangan arah. Mereka perlu menilai kembali peranan yang tidak bertaring. OIC bukan lagi singa perjuangan kepada negara Islam disebabkan banyak pemimpin Arab kini mengikut telunjuk Barat.  Lihat saja etnik Rohingya yang dibiarkan menyerahkan nasib kepada takdir. Pemimpin dunia Islam tidak bersuara kerana tidak mendatangkan kepentingan kepada mereka.

Selagi negara Arab bergantung pada dunia Barat, selagi itu OIC terus lemah. Pemimpin Arab begitu takut selepas Iraq jatuh ke tangan AS dalam masa singkat. Tiada siapa boleh menghalang jika AS berkeliaran di mana-mana negara Arab untuk menekan mereka. Israel berjaya secara tidak langsung dalam menyebarkan psikologi kepada negara Arab supaya mengalah dan membuatkan jiwa mereka tertanam slogan negara Arab tidak akan menang. AS dan Israel seolah-olah mempunyai pelan sangat besar kepada dunia Arab. Masalah umat Islam adalah kekurangan kesedaran memajukan kehebatan tamadun Islam kembali, kita tiada daya saing akibat ketinggalan dalam bidang sains dan teknologi. Jika berlaku konflik, kita tidak mempunyai kekuatan ketenteraan dan senjata yang hebat.

Selepas jatuhnya Empayar Uthmaniah, dunia Islam semakin lemah dan kehilangan penguasaan ekonomi, teknologi, ketenteraan dan kekurangan cendiakawan. Lihat saja kekuatan Kesatuan Eropah (EU) dan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) yang rata-rata terdiri daripada kuasa besar bukan Islam kecuali Turki, membuktikan mereka bersedia menghadapi sebarang kemungkinan untuk terus mendepani Islam.  Negara Arab yang kaya dengan minyak perlu banyak menghasilkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) dan melahirkan saintis daripada berlumba-lumba membina bangunan tertinggi yang sekadar simbol kebanggaan semata-mata. Negara Arab harus membangunkan industri pertahanan supaya tidak bergantung pada Barat.

Tiba masa OIC berhenti daripada mengeluarkan resolusi, sebaliknya perlulah mempunyai iltizam politik yang kuat. OIC memerlukan koordinasi mantap untuk bertindak dengan cepat dalam banyak isu yang berlaku kepada umat Islam. OIC perlu membentuk penyatuan yang kuat, negara Arab perlu menolak kepentingan sendiri jika tidak mahu mereka diperkotak katikkan dan menjadi hamba kepada AS dan Israel. Kekuatan OIC akan menghapuskan penindasan terhadap umat Islam sedunia. Kita jangan lupa kita perlukan senapang, roket, pesawat pejuang yang hebat, kapal perang dan kereta kebal untuk mempertahakankan diri jika berdepan dengan konflik. Adakah lebih 1.5 bilion umat Islam di seluruh dunia tidak mampu menyekat penindasan dan penghinaan terhadap umat Islam?

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Berita Harian
Tarikh : 06 Ogos 2012
Hari : Isnin

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...