10 Mei 2012

ISU SAINS DAN TEKNOLOGI : FENOMENA TELEFON PINTAR


Teks dan gambar Oleh Helmy Abd Rahman
(yang berada di London baru-baru ini)
helmy@hmetro.com.my


Sukar untuk membayangkan dunia tanpa penggunaan telefon pintar pada hari ini. Tidak kira di mana jua pun, pasti lebih ramai yang menggunakan telefon pintar berbanding telefon bimbit biasa yang hanya mempunyai fungsi asas iaitu menelefon dan menghantar SMS saja. Jika ada sekalipun, telefon bimbit ‘kuno’ yang digunakan masih mampu mengambil gambar, memainkan lagu dan sesetengahnya boleh melayari internet. Secara ringkasnya, definisi telefon pintar meliputi unit telefon bimbit yang dibina menggunakan landasan perkomputeran dan mempunyai keupayaan serta capaian lebih canggih berbanding telefon bimbit biasa. Pada akhir 90-an, sebahagian besar telefon bimbit hanya mempunyai fungsi asas telefon. Mereka yang memerlukan kegunaan melebihi telefon bimbit biasa sering membawa bersama pembantu digital peribadi (PDA) atau peranti seperti ‘pager’ yang menggunapakai antaranya sistem operasi awal Palm OS, Blackberry OS atau Windows CE dan Pocket PC.

Berikutnya, versi pelbagai sistem operasi ini mula menggabungkan teknologi telefon bimbit dan PDA dilengkapi ciri pesanan serta sokongan aplikasi pihak ketiga. Hari ini, peranti canggih yang menampilkan semua sistem terbabit dikenali sebagai telefon pintar. Terma telefon pintar pertama kali digunakan sejak 1997 apabila syarikat Ericsson memperkenalkan peranti yang dilabelkan sebagai ‘smartphone’. Bagaimanapun, telefon pintar pertama sebenarnya berada di pasaran lebih awal dari itu apabila IBM Simon dilancarkan pada 1993. Telefon bimbit yang diedarkan syarikat Bellsouth itu antaranya mempunyai aplikasi kalendar, buku alamat, jam global, kalkulator, pad nota, permainan video dan mampu menghantar serta menerima pesanan faksimili. Produk itu tidak mempunyai bebutang fizikal, sebaliknya skrin sesentuh untuk pengguna memilih nombor telefon atau menghantar faks dan memo. Huruf boleh ditekan menggunakan papan kekunci unik pada skrin.

Gergasi alat telekomunikasi, Nokia mula memperkenalkan barisan produk telefon pintar menerusi siri Communicator pada 1996 bermula dengan Nokia 9000.  Peranti berkenaan direka hasil usaha kerjasama antara Hewlett-Packard yang mempunyai teknologi PDA yang digabungkan dengan model terlaris Nokia ketika itu. Siri Nokia Communicator yang mempunyai karekter rekaan berbentuk kulit kerang, dilengkapi dengan ciri paparan telefon, papan kekunci dan antara muka pengguna di bahagian atasnya; paparan resolusi tinggi sekurang-kurangnya 640 - 200 piksel dan antara muka PDA di bahagian bawah. Perisian yang digunakan pula berlandaskan sistem operasi GEOS v3.0 dilengkapi pelayar internet berasaskan web serta komunikasi e-mel. Pada 1998, siri itu berkembang dengan pengenalan Nokia 9110 diikuti 9110i yang mempunyai keupayaan pelayar internet lebih baik, dua tahun selepas itu.

Bermula alaf baru juga, Nokia Communicator 9210 diperkenalkan di pasaran. Ia adalah model pertama daripada siri terbabit yang menggunakan skrin berwarna. Pengeluaran siri Communicator diteruskan dengan model 9500 yang dilengkapi kamera dan wifi. Barisan model Nokia Communicator mendapat sambutan baik di seluruh dunia meskipun lebih mahal daripada telefon pintar yang dikeluarkan pesaingnya. Malah ada di antara modelnya yang mencecah sehingga 40 peratus lebih mahal berbanding telefon pintar lain. Tahun 2000 juga menyaksikan Ericsson memperkenalkan telefon pintar R380 yang mempunyai teknologi skrin sesentuh. Ia peranti pertama yang menggunakan sistem operasi terbuka Symbian. Model berkenaan yang mempunyai gabungan telefon bimbit dan PDA, dinobatkan antara antara ciptaan masa depan paling penting dalam sains dan teknologi oleh majalah Popular Magazine pada 1999.

Ericsson R380 disifatkan peranti ‘pecah tanah’ berikutan rekaannya yang kecil dan ringan, sama seperti telefon bimbit biasa. Ericsson kemudiannya mengeluarkan pula P800 pada 2002.  Pada awal 2001, Palm Inc memperkenalkan Kyocera 6035, telefon pintar pertama digunakan secara menyeluruh di Amerika Syarikat. Peranti berkenaan menggabungkan ciri PDA dan dilengkapi telefon tanpa wayar yang beroperasi menggunakan jaringan Verizon Wireless. Produk berkenaan membolehkan pengguna melayari internet secara terhad dan menerima rebiu baik daripada penerbitan berkaitan tekaitan teknologi. Begitu pun, barisan produk ini tidak menembusi pasaran di luar Amerika Utara.  Pada tahun sama, Microsoft mengumumkan produk Windows CE Pocket PC keluarannya, ditawarkan sebagai Microsoft Windows Powered Smartphone 2002.

Awal tahun 2002, Handspring mengeluarkan telefon pintar Palm OS Treo yang mempunyai fungsi papan kekunci penuh yang  digabungkan dengan pelayar internet tanpa wayar, e-mel, kalendar dan penyusun kenalan selain aplikasi pihak ketiga yang boleh dimuat turun atau diselarikan dengan komputer. Tahun sama turut menyaksikan RIM memperkenalkan peranti Blackberry yang digabungkan dengan fungsi telefon sekali gus menganjakkan produk keluaran mereka daripada pager dua hala kepada telefon mudah alih berserta e-mel. Tidak dapat dinafikan, industri telefon pintar mula mendapat impak paling besar apabila Apple memperkenalkan iPhone yang pertama pada 2007. Ia mulanya didatangkan dengan harga agak mahal iaitu serendah AS$499 (RM1,500) dengan kontrak dua tahun. Model iPhone terkenal kerana penggunaan skrin sesentuh lebar menggunakan jari secara terus berbanding pesaingnya yang masih bergantung kepada pena sesentuh, papan atau pad kekunci.

Ia juga menawarkan pelayar internet jauh lebih baik dan maju berbanding pengeluar lain. Biarpun mulanya kurang kemampuan untuk menyokong muat turun aplikasi selain yang dibina untuk sistem operasinya, Apple kemudiannya mengumumkan akan membolehkan penggunaan aplikasi web 2.0 yang berkongsi rupa dan ‘rasa’ seperti antara muka iPhone. Berikutan itu, segelintir penulis berpendapat peranti terawal iPhone menepati definisi telefon pintar mengikut terma konvensional. Proses dikenali ‘jailbreaking’ kemudiannya muncul bagai cendawan selepas hujan dengan menawarkan aplikasi pihak ketiga tidak rasmi. Sistem operasi Android bagi telefon pintar diperkenalkan kepada umum pada 2008. Android ialah landasan sumber terbuka yang disokong Google bersama pembangun perisian dan perkakasan utama antaranya Intel, HTC, ARM, Motorola dan Samsung. Telefon pertama yang menggunakan sistem operasi ini ialah HTC Dream. Perisian yang disertakan meliputi penyepaduan aplikasi Google antaranya Google Maps, Calendar dan Gmail berserta pelayar internet menggunakan HTML keseluruhannya.

Pada Januari 2010, Google melancarkan telefon pintar Nexus One yang menggunakan sistem operasi Android. Sehingga hari ini, pelbagai syarikat berlumba-lumba mengeluarkan telefon pintar penuh dengan ciri menarik dan penuh kegunaan yang dapat membantu kehidupan seharian. Terbaru, Samsung memperkenalkan Galaxy S III, siri telefon pintar generasi ketiga bagi Galaxy S yang memahami pergerakan pengguna sekali gus menawarkan kebolehgunaan secara maksimum. Galaxy S III mempunyai pelbagai ciri menakjubkan antaranya, mengenali suara dan memahami niat serta membolehkan pengguna berkongsi saat menarik secara cepat dan mudah. Berbanding telefon pintar lain, Samsung Galaxy S III menyediakan pengalaman canggih antara peranti dan pengguna. Ia mampu menyesuaikan diri dengan mana-mana individu serta cukup pintar untuk mengesan wajah, suara atau pergerakan pengguna. Peranti serba canggih yang diinspirasikan alam semulajadi itu bukan sekadar telefon pintar yang memahami kehendak pengguna, malah mampu menjadikan kehidupan seharian lebih mudah.

Samsung Galaxy S III juga menampilkan paparan skrin Super Amoled HD 4.8 inci, kamera lapan megapiksel (MP) serta kamera depan 1.9 MP selain sistem operasi Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Pada masa depan, telefon pintar dijangka akan mengambil alih tugas komputer, kamera dan pemain MP3. Antara teknologi baru yang sedang dikaji kini termasuk kamera yang mampu menembusi dinding dan video hologram serta mungkin diperkenalkan kepada pengguna tidak lama lagi. Hakikatnya, telefon pintar mengalami evolusi menakjubkan yang kadangkala tidak langsung terfikir oleh manusia normal terutama sejak lima tahun terakhir ini.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Harian Metro
10  Mei 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...