21 Mac 2012

ISU SOSIAL : BAGAIMANA MEWUJUDKAN MASYARAKAT "SELAMAT"!

TAN SRI LEE LAM THYE
Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF)


Tragedi yang berlaku ke atas adik Nurul Nadirah Abdullah, 5, mengejutkan seluruh negara kerana satu lagi nyawa anak kecil yang tidak berdosa hilang dalam sekelip mata. Fakta pembunuhan kanak-kanak ini menyebabkan kita tertanya-tanya, bilakah jenayah kejam ini akan dapat dibendung dan dihentikan? Bukanlah tujuan saya menyalahkan mana-mana pihak. Hakikatnya, kanak-kanak hilang adalah satu masalah yang serius dan perlu ditangani segera oleh semua pihak. Tanggungjawab keselamatan anak-anak adalah bermula dari ibu bapa serta keprihatinan masyarakat. Memandangkan kejadian kehilangan kanak-kanak terus menjadi perkara yang membimbangkan di dalam masyarakat kita pada hari ini, kita harus mengambil tindakan sewajarnya bagi memberikan perlindungan kepada anak-anak kita.

Kehilangan adik Sharlinie Mohd. Nashar, Nisha Chandramohan, Lee Xin Ru dan kanak-kanak lain termasuk pembunuhan kejam adik Nurin Jazlin Jazimin adalah peringatan jelas bahawa jenayah tidak mengenal kaum atau agama dan rakyat Malaysia tidak seharusnya menganggap keselamatan anak-anak sebagai perkara mudah. Ekoran perbuatan jenayah zalim terhadap kanak-kanak seperti penculikan, serangan, penganiayaan, liwat, rogol dan pembunuhan, kita kini perlu lebih mendidik anak-anak bagaimana untuk melindungi diri mereka sendiri. Perlindungan ke atas anak-anak harus dimulakan oleh ibu bapa dan dari rumah. Ibu bapa perlu tahu di mana anak mereka berada sepanjang masa. Mereka perlu mendidik anak-anak bagaimana untuk respons kepada sebarang situasi yang berbahaya.

Sekolah boleh memainkan peranan penting dalam hal ini. Saya mencadangkan pendidikan keselamatan kanak-kanak diperhebatkan di sekolah-sekolah rendah kerana mereka terdedah kepada banyak risiko terutamanya apabila tidak dibekalkan dengan pendidikan tentang keselamatan. Memandangkan kadar jenayah masih serius dan kekerapan kebimbangan orang awam terhadap isu keselamatan, saya ingin menegaskan keperluan untuk mewujudkan konsep 'Masyarakat Selamat'. Definisi 'Masyarakat Selamat' adalah tempat di mana orang ramai tinggal, bekerja dan berekreasi dengan selamat dan sihat. Selain memperbaiki kehidupan individu, masyarakat selamat dapat mewujudkan banyak manfaat bersama seperti jaminan keselamatan untuk orang ramai, mengurangkan kadar jenayah, meningkatkan produktiviti serta persaingan, mengurangkan kos penjagaan kesihatan dan mengurangkan lain- lain perbelanjaan sosial.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
21 Mac 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...