02 Februari 2012

JADIKAN MOTIVASI DIRI : SAFEE SALI, JUTAWAN BOLA SEPAK MALAYSIA YANG PERTAMA


Kejayaan penyerang sensasi negara, Safee Sali menandatangani lanjutan kontrak baru dua tahun bernilai lebih RM2 juta bersama kelab Indonesia, Pelita Jaya FC, perlu dicontohi pemain bola sepak lain di negara ini.  Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah, bertitah kejayaan Safee itu satu lembaran baru dalam sejarah bola sepak negara. Baginda berharap kejayaan Safie dicontohi pemain lain. Kita harapkan setiap pemain mempunyai inspirasi, visi dan semangat untuk pergi jauh. Bukan sekadar mewakili negara tetapi pergi ke peringkat lebih tinggi dan ini akan memberi manfaat kepada negara. Kontrak baru bernilai lebih RM2 juta yang ditandatangani Safee, 28, dengan kelab itu sehingga 2014 menyenaraikan pemain itu sebagai jagoan bola sepak Malaysia bertaraf jutawan.  Selain menerima gaji baru berjumlah RM91,200 sebulan, Safee turut diberikan pelbagai kemudahan seperti bonus tetap perlawanan, rumah, kenderaan, pemandu peribadi serta faedah lain.  Tengku Abdullah mengucapkan tahniah kepada Safee dan berharap perjalanan kerjayanya dapat diteruskan ke peringkat tertinggi.  Baginda memberitahu bahawa baginda ada menasihatkan Safee teruskan kerjaya sebagai pemain yang boleh maju ke peringkat lebih tinggi dan dia harus mencuba nasib bermain di Eropah.  Baginda mengakui yang baginda tidak tahu tahap liga di Indonesia tetapi percaya Safee sudah memiliki semuanya yang sedikit sebanyak membina kemahirannya di sana.


KOMEN CIKGU ZUL

Tahniah diucapkan kepada Safee Sali di atas kejayaan tersebut. Seseungguhnya, kejayaan beliau akan membangkitkan semangat anak-anak muda khususnya pelajar-pelajar yang masih di bangku sekolah untuk melibatkan diri dalam sukan bola sepak secara serius. Seorang pemain bola yang profesional tidak memerlukan pencapaian akademik yang tinggi tetapi hanya memerlukan kemahiran mengelecek, menendang, menjaringkan gol dan sebagainya. Walau bagaimanapun, bukan maknanya kita mengabaikan akademik semata-mata hanya kerana semangat berkobar-kobar untuk mencipta nama sebagai pemain bola sepak terkenal seperti Safee Sali. 

Safee Sali merupakan seorang pemain bola sepak yang amat berdisiplin. Beliau merupakan satu-satunya pemain bola sepak Malaysia yang tidak ada gossip terlibat dalam pelbagai masalah sosial seperti pemain bola sepak yang lain. Kebanyakan pemain bola di Malaysia mudah hanyut dengan godaan syaitan selepas popular disebabkan mudah kalah dengan tuntutan hawa nafsu dan hasutan syaitan sehingga prestasi di padang merosot jika dibandingkan dengan prestasi kontroversi yang berapi-api. Safee Sali merupakan seorang pemain yang gigih mengejar impian walaupun kurang diberikan tumpuan oleh media. Beliau mempunyai pendirian dan tidak pernah riak dengan kemahiran dan kebolehan yang dimilikinya. Beliau memang sesuai dijadikan idola oleh anak-anak muda di Malaysia. Mudah-mudahan, semakin ramai anak Malaysia yang beraksi di padang bola bertaraf antarabangsa!

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
2 FEBRUARI 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...