27 Januari 2012

ISU SOSIAL : KESAN EKONOMI PEMBANTU RUMAH

Rencana ini diubahsuai dari Ruangan Kunta Kinte


Kita pernah bincang mengenai majikan Malaysia yang aniaya pembantu rumah asing, terutama dari Indonesia, sampai ada yang cedera parah dan mati. Perbuatan kebinatangan mereka itu jadi macam beberapa ekor kerbau bawa selut, kita semua terpalit. Kini kita nak bincang sikit mengenai macam mana keadaan sudah terbalik. Sekarang ini majikan Malaysia pula yang kena dera dan aniaya oleh pembantu rumah asing, khasnya dari Indonesia. Ini bukan lagi cerita pembantu rumah cuai, ganas atau lari malam. Tapi cerita peras ugut sebab mereka dapat peluang baru daripada rancangan 6P (pendaftaran, pemutihan, pengampunan, pemantauan, penguatkuasaan dan pengusiran). Gaji RM800 sebulan yang mereka minta atau RM500 hingga RM600 yang kita bayar sekarang sebetulnya bukanlah sikit kalau diambil kira yang mereka makan percuma, tinggal percuma dan pakai percuma bila bekerja dengan kita. Walaupun diri sendiri pernah jadi mangsa, saya masih boleh gelak apabila baca apa bendanya 6P itu. Dengan orang asing ni, buatlah 6P ka atau 10P sama saja. Mereka dan dalang-dalang mereka akan cari peluang dan lubang.

Ada orang cerita yang ramai buruh asing yang halal, tapi permit kerja mereka tinggal dua atau tiga tahun lagi, pergi daftar 6P dan isytihar haram. Apabila isytihar haram dan dapat pengampunan, mereka boleh kerja 10 tahun lagi di Malaysia. Jadi, yang halal jadi haram pasal nak sambung kerja 10 tahun lagi dan yang haram jadi makruh dan akhirnya halal kerana kita ampunkan mereka. Agaknya pasal itulah kita dapati bilangan pendatang 6P lebih ramai daripada yang kita jangka. Satu lagi, tak tahulah apa menteri yang jaga hal ehwal buruh dan pegawai-pegawai yang runding hal pembantu rumah Indonesia fikir dan pertimbangkan bila mereka setuju dengan syarat dan tuntutan Indonesia.  Kalau mereka fikir kebajikan dan kebaikan kita, mereka tentulah ambil kira kemampuan kita. Yang dimaksudkan adalah rakyat kebanyakan, bukan menteri, pegawai tinggi, orang kaya, orang kenamaan dan tauke besar. Yang di maksudkan adalah rakyat biasa. Pasangan suami isteri yang kedua-duanya kena kerja cari makan. Bagi mereka, RM500 sebulan bayar gaji pembantu rumah sudah cukup berat. Tapi kalau tak ada pembantu rumah, salah seorang kena duduk di rumah jaga anak-anak, masak, bersih rumah dan basuh pakaian.

Janganlah kita fikir eksekutif, peniaga dan tauke saja. Ramai lagi pasangan suami isteri di Kuala Lumpur yang pendapatan bersama tak sampai RM3,000 sebulan yang dikira bawah paras kemiskinan. Mereka inilah yang susah apabila kerajaan setuju gaji pembantu rumah naik. Belum apa-apa lagi sindiket haram dan halal dah mula cekik darah. Dah ada bakal pembantu rumah P6 yang minta sampai RM800 sebulan, cuti sehari seminggu dan bagi macam-macam syarat kerja. Inilah penyakit bila kita buat kerja tak fikir panjang dan bagi muka pula kepada orang yang tidak kenang budi dan tak tahu bersyukur. Di negara mereka sendiri mereka hidup susah. Yang kaya tindas yang miskin. Ramai masuk negara kita secara haram. Bila sudah diampuni dan diputihkan, mereka naik tocang. Gaji RM800 sebulan yang mereka minta atau RM500 hingga RM600 yang kita bayar sekarang sebetulnya bukanlah sikit kalau diambil kira yang mereka makan percuma, tinggal percuma dan pakai percuma bila bekerja dengan kita. Malahan ramai lagi rakyat kita sendiri yang dapat gaji atau pendapatan lebih kurang macam itu. Tapi tak macam pembantu rumah atau pekerja restoran asing, mereka kena belanja makan, pakai, sekolah anak-anak dan sewa rumah.

Mengikut Buku Fakta Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat (CIA), pendapatan perkapita Indonesia bagi 2010 adalah RM1,155 sebulan ikut pariti kuasa membeli (PPP). Nampak tinggi, tapi kita kena ingat ramai rakyat Indonesia yang menganggur dan melarat. Pendapatan perkapita yang dimaksudkan itu termasuklah pendapatan 40 orang terkaya di Indonesia yang pada tahun lalu, nilai harta mereka adalah AS$55.85 bilion (kira-kira RM184.3 bilion). Sebanyak 13.3 peratus rakyat Indonesia atau kira-kira 30.5 juta hidup bawah paras kemiskinan pada 2010. Kita tidak salahkan Kerajaan Indonesia yang kenakan syarat lebih ketat sebab banyak juga orang kita yang jahat, tak berhati perut yang tipu, seksa malah bunuh pembantu rumah Indonesia.  Tapi ada satu perkara yang lebih besar yang dirasa pengaruhi dasar Kerajaan Indonesia iaitu semakin kurangnya semangat bangsa serumpun yang dulu jadi ikatan kuat di antara Indonesia, Malaysia dan Brunei. Maaf cakaplah kalau kata, sekarang slogan itu tinggal klise saja. Rasa-rasanya pemimpin serta rakyat Indonesia tak hormat kita macam dulu-dulu lagi.

Kita tak hairan sebab jalinan mesra macam di antara Tun Abdul Razak Hussein, Tun Hussein Onn dan Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Presiden Suharto dah tak ada lagi. Lagipun, dulu kita ada orang macam Tun Adam Malik dan Jeneral Benny Moerdani di pihak Indonesia dan Tun Mohd Ghazali Shafie di pihak kita yang sangat akrab. Dalam jangka panjang, kita tak boleh bergantung lagi kepada Indonesia sebagai sumber pembantu rumah. Mereka pun dah kata, mereka akan cegah rakyat mereka daripada ke luar negara jadi pembantu rumah menjelang 2017. Masalahnya, kalau tak ada pembantu rumah, susahlah suami isteri hendak keluar kerja. Kalau suami isteri tak keluar kerja, pendapatan purata isi rumah akan merosot. Silap-silap ramai yang akan jatuh bawah paras kemiskinan dan kadar pertumbuhan penduduk pula akan merosot sebab tak ada orang nak tolong jaga anak. Tapi kita tak tahulah sama ada menteri dan pegawai-pegawai yang berunding dengan Indonesia ambil kira atau sedar hal ini semua. Wallahualam.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
BERITA  HARIAN
27 Januari 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...