13 November 2011

ISU BENCANA ALAM : BANJIR BESAR DI THAILAND ... KUALA LUMPUR HULUR BANTUAN

Oleh Muhammad Nizam Ab Ghani


Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra dan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono seperti ada persamaan dalam menempuh tempoh tahun pertama sebagai pemimpin di negara masing-masing. Bagi Susilo, bencana tsunami yang menimpa wilayah Aceh pada akhir 2004 dan beberapa kejadian gempa bumi di Indonesia adalah ujian getir buatnya.  Yingluck pula yang baru mengangkat sumpah awal Ogos lalu kini berdepan dengan krisis banjir di negaranya. Kejadian banjir terburuk dalam tempoh 60 tahun di negara itu dilaporkan sudah meragut lebih 380 jiwa dan menenggelamkan 60 daripada 77 wilayah. Bencana banjir ini turut mengakibatkan kejadian tanah runtuh di wilayah Rayong yang menempatkan hampir dua pertiga kawasan perindustrian. Yingluck yang memenangi jawatan Perdana Menteri menerusi sokongan yang diberikan 295 Ahli Parlimen sudah menyatakan janjinya kepada seluruh rakyat supaya diberi tempoh enam bulan melaksanakan segala komitmen terkandung dalam manifesto parti yang diwakilinya – Pheu Thai.

Pelbagai usaha untuk melaksanakan pakej pembaharuan ekonomi yang ditawarkan ketika kempen pilihan raya Thailand baru-baru ini nampaknya terencat kerana bencana banjir. Satu senario yang benar-benar memberi kesan besar terhadap ekonomi Thailand ialah kilang multinasional seperti Honda dan Western Digitals turut ditenggelami air bah. Ini menyebabkan operasi pengeluaran kilang syarikat berkenaan tergendala. Ada rungutan beberapa syarikat besar yang menyatakan kurang maklumat dalam bahasa Inggeris mengenai amaran banjir menjadi punca peralatan milik kilang berkenaan tidak dapat diselamatkan dengan segera. Yingluck yang menyatakan komitmennya untuk memantau sendiri perkembangan banjir yang diramalkan akan berlarutan selama beberapa minggu. Sepanjang tempoh krisis banjir ini, Yingluck menerima kritikan dan kecaman daripada pelbagai pihak, terutama daripada parti lawan, Demokrat. Kerajaan Yingluck dikritik kerana gagal membuat jangkaan awal tahap banjir serta tidak berupaya menyediakan maklumat terkini mengenai situasi banjir.

Pada masa sama, berlaku kurang persefahaman di kalangan agensi kerajaan yang bertanggungjawab mengatasi bencana, terutama dari aspek pengemaskinian data keadaan banjir di wilayah terbabit. Bagi menyelaraskan penyaluran bantuan dan pengumuman amaran banjir sebuah agensi dikenali sebagai Pusat Operasi Kecemasan Banjir ditubuhkan dengan penyeliaan sepenuhnya oleh Kementerian Dalam Negeri Thailand. Selain itu, pasukan tentera turut dikerah bagi mengagihkan bantuan kepada mangsa banjir dengan dibantu sukarelawan pertubuhan bukan kerajaan (NGO). Dalam perkembangan lain, timbul kes perbalahan di kalangan petani di mukim wilayah Phichit kerana rasa tidak puas hati dengan pemasangan benteng banjir yang hanya memberi manfaat kepada sebahagian kecil penduduk, sedangkan kebanyakan rumah penduduk lain ditenggelami air. Banjir yang melanda Thailand turut memberi impak terhadap bekalan makanan utama penduduk Asia, iaitu beras. Hampir sejuta ekar tanah yang dilanda banjir di utara Thailand ialah kawasan sawah padi dan zon pertanian. Selain memberi kesan kepada permintaan domestik, kekurangan bekalan beras Thailand turut dirasai negara pengimport beras Thailand seperti Malaysia yang mengikat perjanjian bekalan beras sebanyak 307,000 tan setahun.

Dalam hal ini, Kerajaan Malaysia sudah memberi jaminan bahawa bekalan beras mencukupi dan tiada isu kenaikan harga beras akan timbul. Tambahan pula negara kita mempunyai alternatif bekalan beras dari India, Vietnam, Pakistan dan Argentina. Bagi meringankan beban Thailand, Malaysia sebagai negara jiran yang cukup akrab menghulurkan bantuan AS$1 juta (RM3.12 juta) kepada Kerajaan Thailand. Selain itu, atas dasar semangat setia kawan dalam komuniti ASEAN, Malaysia juga sedia membantu Thailand memulihkan industri automotif yang terjejas teruk akibat banjir seperti penyediaan komponen alat ganti automotif kepada syarikat kenderaan di Thailand. Selepas kejadian gempa bumi di Jepun Mac lalu, Thailand adalah negara kedua Asia yang berdepan dengan krisis bencana alam yang dahsyat. Thailand dianggarkan kerugian bernilai AS$5.1 bilion akibat banjir. Walaupun sudah ada tanda banjir akan surut di kebanyakan wilayah Thailand, Yingluck perlu merencanakan pelan tindakan pemulihan sosioekonomi negaranya dengan segera. Sebaik-baiknya Yingluck perlu membabitkan juga wakil rakyat pembangkang daripada Demokrat agar inisiatif pemulihan yang dirangka lebih bersifat inklusif.

SUMBER
BERITA HARIAN
12 NOVEMBER 2011Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...