13 November 2011

ISU UMUM : NYONYA SOSIALITAS GELAP MATA ANGKARA CINTA DAN ANAK IKAN

Dari Jakarta


Ralit benar mengikuti satu persatu kisah Inong Malinda Dee. Pendedahan media tempatan memperlihatkan Malinda bukan sembarangan wanita. Ketika zaman kegemilangannya, dia punya banyak wang. Harta yang dikumpul Malinda sangat luar biasa. Wanita glamor itu bagaimanapun tidak pula dikategorikan sebagai nyonya sosialitas (gelaran untuk wanita elit dan sofistikated Indonesia) atau sering berselisih bahu dengan golongan kaya dan ternama. Tidak kurang yang mendakwa, dia tidak langsung dikenali di kalangan wanita-wanita kaya dan berpengaruh. Namun, di kalangan pelanggan-pelanggannya, Malinda sangat masyhur kerana disifatkan seorang yang bijak menguruskan kewangan. Malinda merupakan bekas Pengurus Kanan Perhubungan Pelanggan di bank antarabangsa, Citibank dengan gaji bulanan secara purata diraih sebanyak Rupiah 70 juta (RM24,000). Berdasarkan rekod, Malinda bekerja keras mengumpul kekayaan tanpa disedari majikannya. Semuanya hasil daripada ‘kebijaksanaan’ dia menggelapkan wang pelanggan Citibank. Barangkali kerana wang, Malinda kelabu mata.

Dia memilih untuk mencari kekayaan dengan cara mudah menggunakan kuasa yang ada padanya biarpun menyedari kerja yang dilakukan itu boleh membinasakan hidupnya. Namun, itu pilihannya dengan menggelapkan wang pelanggan Citibank berjumlah AS$2.3 juta (RM6.8 juta). Sedikit demi sedikit, wang pelanggan bank antarabangsa itu disalurkan ke akaun bank suami serta adik beradiknya. Bayangkan seorang eksekutif kanan bank antarabangsa boleh memiliki sejumlah kenderaan mewah seperti Hummer H3, Ferrari F430 Scuderia, Ferrari California dan Mercedes Benz E350 jika mahu diukur dengan gaji bulanannya. Khabarnya juga dia memiliki beberapa buah rumah mewah. Itu belum lagi mengambil kira penampilan dirinya yang sentiasa menggoda. Khabarnya, Melinda turut membuat pelaburan yang besar semata-mata untuk memastikan ‘aset’ berharga di dadanya menarik perhatian ramai. Bahkan, Malinda yang berusia 48 tahun juga digambarkan sebagai wanita sofistikated kerana sering membaluti tubuhnya dengan pakaian berjenama mewah.

Dia sudah diberkas pihak berkuasa Indonesia pada Mac lalu selepas laporan ke atasnya dibuat oleh pengurusan atasan Citibank. Sekali gus, hari ini, nama Inong Malinda Dee cukup popular. Malah dia merupakan sumber berita yang boleh mendatangkan hasil lumayan buat penerbit akhbar, majalah dan televisyen. Kes perbicaraan wanita yang pernah digelar dengan usikan sexy bank cheater dan pretty bank breaker itu mendapat liputan meluas media Indonesia. Ia bukan sahaja kerana keberaniannya menggelapkan wang pelanggan, sebaliknya, hal yang melibatkan peribadi wanita itu yang mendorong banyak pihak mahu mengetahui lebih mendalam siapa Malinda yang sebenarnya. Di mahkamah baru-baru ini, plot pendedahan kisah benar bertambah dramatik lagi apabila Malinda mengejutkan khalayak dengan kisah peribadinya. Ia termasuk kisah pernikahannya dengan seorang lelaki muda (lazimnya istilah anak ikan lebih popular di kalangan wanita Malaysia menggantikan lelaki muda) bernama Andhika Gumilang.

BERKAHWIN DENGAN ANAK IKAN


Melinda mendedahkan, dia berkahwin dengan suami keduanya itu secara bersiri pada 15 Ogos 2009. Andhika terlalu muda usianya jika dibandingkan dengan Malinda yang hampir mencapai usia 50 tahun. Membuka rahsianya, Malinda memberitahu, ketika berkahwin dengan Andhika dia masih lagi bergelar isteri orang. “Sudah berpisah dengan suami (pertama) tetapi belum proses di mahkamah. Mengikut hukum kami sudah bercerai,” katanya sewaktu memberi keterangan di mahkamah kelmarin. Dia menjelaskan, suami pertamanya sudah menjatuhkan talak ke atasnya pada 2007. Berdasarkan talak itu, Malinda yakin boleh berkahwin lain tanpa berfikir panjang. Di mahkamah juga, Malinda menggambarkan betapa kasih dan sayangnya pada lelaki muda yang berjaya mencairkan hatinya itu. Selepas pasangan suami isteri itu ditahan pihak berkuasa pada Mac lalu, mereka langsung tidak bertentang mata. Justeru, di kamar perbicaraan Malinda mengambil kesempatan menatap wajah suaminya dengan penuh belas dan sarat kerinduan. “Saya senang sekali bertemu Andhika (di mahkamah),” itu reaksi Malinda sebaik bertemu lelaki yang pernah dibelai dengan kasih sayang dan wang ringgit. Sebelum didakwa, Malinda mengakuibanyak menghabiskan wang buat Andhika termasuk memberikannya wang secara bulanan antara Rupiah 5 juta (RM750) hingga Rupiah 10 juta (RM3,500).

Ada masa tertentu pula, Malinda bermurah hati memberikan suaminya itu wang tambahan seandainya Andhika mahu menghabiskan masa di luar bersama-sama teman selebriti. Kenderaan-kenderaan mewah juga dibelikan Malinda buat Andhika. Semua hadiah berkenaan dianggap sebagai lambang kasih dan sayang tidak berbelah bagi terhadap lelaki itu. Sayang sekali wang dan pucuk muda yang dibelai dengan penuh kasih dan sayang menjerat dirinya ke muka pengadilan. Usia Andhika kini 23 tahun.Dia memiliki hajat yang cukup besar untuk menjadi orang popular dengan melibatkan diri dalam dunia peragaan dan lakonan. Pada masa sama, Andhika juga tentunya terpaksa berputih mata untuk menggapai cita-citanya menjadi model dan pelakon ternama kerana didakwa menerima habuan daripada isterinya. Tidak adil untuk kita meletakkan kesilapan di bahu sesiapa pun kerana kes ini masih lagi dibicarakan. Biarlah Malinda dan Andhika diadili mengikut lunas-lunas perundangan negara Indonesia. Hakikatnya, kisah Inong Malinda Dee memberikan pengajaran yang cukup besar pada kita semua.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
13 NOVEMBER 2011


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...