04 Oktober 2011

RANGKA KARANGAN KEMALANGAN BAS EKSPRES


RAMALAN 2
ISU : KEMALANGAN BAS EKSPRESS

SOALAN YANG DIJANGKA

Sejak akhir-akhir ini, kita selalu dikejutkan dengan kemalangan maut yang melibatkan bas ekspress. Sikap pemandu bas ekspress yang tidak bertanggungjawab dikatakan sebagai punca kemalangan yang melibatkan bas ekspress semakin menjadi-jadi. Sejauh manakah anda bersetuju dengan penyataan ini?

PENDAHULUAN

Fenomena yang berlaku di negara kita hampir setiap tahun
Melibatkan banyak nyata yang terkorban atau cedera parah
Sikap pemandu dikatakan sebagai punca utama tetapi faktor-faktor lain juga harus diambil kira dalam membincangkan isu ini.

SIKAP PEMANDU BAS EKSPRESS

Suka memandu melebihi had laju yang ditetapkan di lebuh raya – memotong kenderaan lain sesuka hati tanpa menghiraukan kenderaan lain yang datang dari sebelah kanan atau dari depan.

Sebilangan pemandu telah keletihan kerana memandu dalan jarak perjalanan yang jauh – mudah mengantuk – menyebabkan bas terbabas dan seterusnya mengakibatkan kemalangan berlaku.

Pemandu yang menggunakan dadah dan meminum minuman keras menyebabkan mereka mudah khayal atau mabuk – memandu bas ekspress  dengan tidak berhati-hati.

Pemandu yang menghadapi tekanan hidup seperti masalah rumah tangga, kewangan, dan sebagainya – melepaskan geram dan kemarahan dengan memandu secara berbahaya

FAKTOR-FAKTOR LAIN 

Keadaan bas ekspress yang kurang elok akibat tidak diselenggara – brek tidak berfungsi, tayar pancit, dan pelbagai lagi masalah – bas tidak dihantar untuk pemeriksaan kepada pihak PUSPAKOM.

Pihak polis traffik dan Jabatan Pengangkutan Jalan kurang mengadakan sekatan jalan raya menyebabkan pemandu bas ekspress yang tidak berdisiplin bermaharajalela semasa memandu.

Pihak pengurusan syarikat bas ekspress mengaji pemandu bas warga asing yang diragui kebolehan dan pengalaman mereka semasa memandu – nilai tanggungjawab mereka juga kurang dan boleh dipersoalkan – ada yang menggunakan lesen palsu.

PENUTUP

Pemandu bas ekspress bertanggungjawab ke atas keselamatan penumpang
Kecuaian mereka boleh menyebabkan kehilangan banyak nyawa
Kemalangan yang melibatkan bas ekspress harus dihentikan segera
Semua pihak harus prihatin dengan isu ini kerana melibatkan ramai nyawa manusia yang tidak berdosa

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...