16 Oktober 2011

ISU ICT : BAHANA RAKAM GAMBAR TERLAMPAU

Johardy Ibrahim


PLITVICE LAKES, CROATIA

Kagum sungguh dengan keupayaan pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) dapat mengesan dan memberkas penggodam emel dan telefon bimbit selebriti Hollywood yang dihadap ke mahkamah Rabu lalu. Cekap dan pantas Biro Siasatan Persekutuan (FBI) yang mengendalikan 'Operasi Hackerazzi'. Gambar-gambar peribadi pelakon jelita Scarlett Johansson dalam keadaan separuh bogel terpampang di Internet. Ia asalnya dirakam menggunakan telefon bimbit oleh Scarlett di bilik tidurnya dan telah digodam oleh Christopher Chaney, 35, dari Jacksonville, Florida. Gambar berkenaan terdedah di Internet pada bulan lepas, memaksa Scarlett membuat aduan rasmi kepada pihak berkuasa. Chaney semasa diwawancara oleh stesen WAWS di Florida pada Khamis lalu, mengaku dirinya menjadi 'ketagih' untuk menyelongkar hal ehwal peribadi selebriti-selebriti. Selain Scarlett, antara selebriti yang turut digodamnya ialah pelakon Black Swan, Mila Kunis; pelakon High School Musical, Vanessa Hudgens; penyanyi Christina Aguilera dan pelakon Still Standing, Renee Olstead. ''Ia bermula sebagai ingin tahu dan ia bertukar menjadi suatu ketagihan untuk melihat di balik tabir apa yang berlaku pada orang yang anda lihat di layar perak setiap hari," katanya. ''Saya hampir lega bila mereka (pihak berkuasa) datang dan mengambil komputer saya... kerana saya tidak tahu bagaimana hendak berhenti," kata Chaney.

Lelaki ini didakwa dengan 26 pertuduhan berkaitan jenayah siber terhadap selebriti Hollywood selepas siasatan selama 11 bulan oleh FBI. Jika sabit kesalahan, Chaney berdepan dengan hukuman penjara sehingga 121 tahun. Terdapat beberapa persoalan bila memikirkan kes ini, sama ada daripada psikologi lelaki penggodam tersebut hinggalah kepada wujudnya 'harta karun' yang tersorok dalam emel atau telefon bimbit selebriti yang disebut itu. Berdasarkan pengakuan Chaney, jelas dia telah menyalahgunakan kepintarannya menggunakan sains komputer untuk menerobos dan mencuri maklumat dalam emel peribadi orang lain. Kemahiran seumpamanya tidak ramai miliki tetapi boleh dipelajari terutama yang mahir matematik (aliran sastera seperti saya boleh kirim salam!). Di Malaysia, bakat-bakat seumpamanya (mahir sains komputer dan 'tahu' kaedah menggodam) sememangnya ada. Beberapa bulan lepas, satu serangan terancang terhadap laman web kerajaan berlaku. Ia bermotif politik. Chaney kata dia buat begitu sebab 'ketagih'. Inikah gejala yang selalu berlaku bila seseorang itu merasakan dirinya terlebih pandai, dan berani membuat sesuatu yang di luar kebiasaan, semata-mata untuk memenuhi 'rasa ingin tahu' dan 'mencari cabaran lebih besar'. Apa kaedah untuk membendung penyakit sebegini?

Tiada! Hendak tazkirah atau hantar ke kem pemulihan, kita belum ada pengalaman untuk memastikan ia benar-benar berjaya. Penggodam terkenal Kevin Mitnick diburu oleh FBI yang kisahnya dibukukan serta digambarkan dalam dua filem iaitu Freedom Downtime dan Takedown. Dia dipenjara lima tahun, lapan bulan daripadanya dikurung seorang diri. Dia dilarang menggunakan komputer selama beberapa tahun dan kini dilaporkan telah kembali berbakti kepada masyarakat dengan berfungsi sebagai juruperunding keselamatan komputer, penulis dan penceramah. Bagaimana FBI dan agensi-agensi penguatkuasaan lain di Amerika Syarikat berupaya mengesan, memburu dan memberkas penggodam-penggodam ini, adalah sesuatu yang harus diambil serius oleh pihak berkuasa Malaysia untuk belajar dari mereka. Selain jenayah nyata seperti merompak atau berkaitan pengganas, jenayah siber kini berada di tahap membimbangkan. Menurut kaji selidik Ponemon Institute dan ditaja oleh ArcSight, anak syarikat Hewlett-Packard baru-baru ini, kos keseluruhan akibat serangan siber terhadap sektor awam dan swasta meningkat begitu besar tahun ini berbanding tahun lepas. Kerugian kewangan dianggarkan dari serendah AS$1.5 (RM4.5) juta hingga AS$36.5 juta (RM1.09 bilion) secara purata setiap tahun.

PERSEDIAAN

Itu daripada sudut pertama iaitu penggodam dan bahaya sebenar yang kita hadapi dalam era teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) ini. Jelas kita perlu persediaan sewajarnya. Persoalan kedua ialah mangsa itu sendiri. Dalam konteks selebriti, pelbagai hujah dan rasional telah dikemukakan mengenai fungsi seorang selebriti dan privasi yang boleh dimilikinya. Benar orang akan berkata, apa bezanya gambar separuh bogel Scarlett tersebut berbanding lakonannya dalam filem? Ini kita kena faham budaya Hollywood. Apa dia buat dalam filem, dianggap sebagai kerjaya. Malah dibayar mahal untuk mendedahkan badan. Tetapi gambar diri sendiri yang dirakam di kamar tidur, adalah hak milik peribadi. Itu hujah Scarlett. Itu mentaliti mereka. Harap selebriti di Malaysia turut mengerti bahawa mentaliti sebegini tidak boleh jalan di negara kita yang masih mengutamakan nilai ketimuran dan Islam. Soalan lain ialah mengapa perlu mengambil gambar sendiri dalam keadaan sedemikian? Hendak mencuba kamera telefon? Kemudian apa? Melihat sendiri kecantikan tubuh badan dan tergiur sendiri? Atau berhasrat mengirimnya kepada individu lain? Kalau penerimanya orang yang bertanggungjawab, maka selamat sejahteralah. Kalau tidak, jutaan orang akan melihat gambar anda di Internet.

Baru-baru ini seorang teman memberitahu bahawa terdapat satu sistem dalam telefon pintar yang masih 'menyimpan' memori data atau imej walaupun telah dipadamkan. Tidak ramai tahu hal ini. Ia menjadi bahaya bila kita menjual telefon itu kepada seseorang yang berpengetahuan 'mencantumkan semula' memori tersebut. Gambar rahsia itu boleh menjelma balik. Bermulalah mimpi ngeri. Terdapat butang arahan khusus untuk memadamkan sama sekali memori tersebut, bergantung kepada jenis telefon pintar yang anda miliki. Namun kawalan keselamatan terbaik ialah tidak merakam gambar pelik, aneh apalagi lucah menggunakan telefon. Ia mungkin datang balik menghantui diri anda, sama seperti terkena pada selebriti-selebriti Hollywood tersebut. Lagipun, apa yang seronok sangat mengambil gambar bogel diri sendiri seperti dilakukan oleh Scarlett? Lainlah kalau hendak lihat ada atau tidak panau di belakang badan, ada juga logik kamera digunakan.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
16 OKTOBER 2011


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...