16 Oktober 2011

ISU ANTARABANGSA : KISAH DI SEBALIK PRESTIJ NOBEL


SUASANA DI MAJLIS 
PENANUGERAHAN HADIAH NOBEL

Setiap tahun dunia akan menantikan siapakah yang bakal terpilih menerima anugerah Hadiah Nobel yang diiktiraf sebagai anugerah paling berprestij dalam bidangnya. Anugerah tersebut yang merangkumi enam kategori iaitu keamanan, kimia, fizik, kesusasteraan, ekonomi dan perubatan sememangnya wajar dalam usaha mengiktiraf pengorbanan dan titik peluh mereka yang telah melakukan jasa kepada manusia sejagat. Namun di sebalik mesej dan pengiktirafan, ia juga tidak dapat lari dari kontroversi terutama melibatkan Hadiah Nobel Keamanan. Hadiah Nobel telah dimulakan sejak tahun 1901 berdasarkan wasiat pencipta dan ahli kimia terkemuka Sweden, Alfred Nobel. Beliau yang dilahirkan pada 21 Oktober 1833 dan meninggal dunia pada 10 Disember 1896, juga seorang ahli perniagaan, hidup kaya raya kerana kebijaksanaannya selain memegang hak cipta terhadap 355 paten ciptaannya. Namun ciptaannya yang paling diingati sehingga kini adalah bom dinamit berkuasa tinggi yang membuatkan beliau digelar sebagai Merchant of Death (ahli perniagaan maut) oleh akhbar-akhbar di Barat pada zamannya. Berikutan satu kesilapan laporan kematiannya oleh sebuah akhbar Perancis dengan tajuk "Ahli perniagaan maut akhirnya meninggal dunia" walhal yang mati adalah abangnya Ludvig, telah membuatkan Nobel menulis semula wasiatnya. Beliau bertindak menukar wasiat sebelum kematiannya sebagai satu usaha menebus kesilapannya mencipta dinamit yang telah disalahguna untuk tujuan peperangan.

BIAYA


PEMENANG HADIAH NOBEL 2011

TAWAKKUL KARMAN, ELLEN JOHNSON SIRLEAF, 
LEYAH GBOWEE 

Oleh itu Nobel mewasiatkan 94 peratus dari hartanya yang berjumlah 31 juta kronors bersamaan dengan AS$ 186 juta (RM595 juta) nilai sekarang untuk membiayai lima kategori Hadiah Nobel. Hadiah Nobel ekonomi hanya diperkenalkan pada tahun 1969. Malangnya Nobel tidak sempat untuk menyaksikan penubuhan majlis Hadiah Nobel apabila meninggal dunia setahun kemudian. Mereka yang bertanggungjawab terhadap wasiat Nobel, Ragnar Sohlman dan Rudolf Lilljequist berjaya menubuhkan Yayasan Nobel pada 1897.

PENGURUSAN

Tidak berapa lama kemudian kedua-dua mereka melantik Norwegian Nobel Committee, yang dilihat tindakan pelik kerana ia bukan melibatkan jawatankuasa dari Sweden tetapi Norway yang bertanggungjawab menobatkan siapa pemenang Hadiah Nobel Keamanan. Namun pemilihan ini dilakukan berdasarkan amanah wasiat Nobel. Setiap anugerah Nobel juga mempunyai pengurusannya sendiri. Sebagai contoh, Royal Swedish Academy of Sciences bertanggungjawab dalam pemilihan penerima Hadiah Nobel dalam fizik, kimia dan ekonomi. Ahli jawatankuasa Nobel di Karolinska Institutet pula bertanggungjawab memilih pemenang Hadiah Nobel dalam bidang perubatan manakala Swedish Academy pula mencari penerima Hadiah Nobel dalam kesusasteraan. Setiap pemenang menerima hadiah pingat emas, segulung diploma dan wang tunai berdasarkan keuntungan yang diperoleh Yayasan Nobel setiap tahun.

PEMENANG

Bagi tahun ini pemenang menerima wang tunai sebanyak AS$1.45 juta (RM4.49 juta). Berdasarkan syarat, pemenang mestilah terdiri daripada mereka yang masih hidup dan tidak boleh dikongsi melebihi dari tiga orang. Untuk pemenang kali ini, buat pertama kali dalam sejarah tiga wanita iaitu Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee dan Tawakkul Karman terpilih sebagai penerima Hadiah Nobel Keamanan, atas semangat dan usaha tanpa keganasan dalam memperjuangkan keselamatan dan hak wanita dalam kehidupan dan pekerjaan. Sirleaf merupakan Presiden Liberia yang juga wanita pertama di Afrika dilantik menjawat jawatan tersebut. Manakala Gbowee pula merupakan aktivis keamanan yang bertanggungjawab menganjurkan gerakan keamanan bagi menamatkan perang saudara di Liberia pada 2003. Bagi Tawakkul pula, beliau digelar sebagai 'Ibu Revolusi' oleh rakyat Yemen. Beliau yang juga seorang wartawan dan kemudian ahli politik, dikenali dengan semangat tinggi dalam memperjuangkan kebebasan bersuara dan media. Namanya semakin dikenali di peringkat antarabangsa berikutan gelombang kebangkitan rakyat yang melanda negara itu awal tahun ini.

KONTROVERSI

Walaupun niat pengajuran Hadiah Nobel ini adalah untuk mengiktiraf ciptaan, penemuan, jasa dan sumbangan seseorang terhadap kehidupan manusia sejagat, namun ia tetap tidak dapat lari daripada kritikan dan kontroversi. Kebiasaannya akan berlaku kritikan hebat berikutan pemilihan pemenang kategori Hadiah Nobel kerana ada yang beranggapan terdapat mereka yang lebih hebat berbanding pemenang yang dipilih. Selain itu kritikan juga dilemparkan kerana kebanyakan penerima hadiah tersebut mempunyai kaitan dan kepentingan politik selain ia terlalu tertumpu kepada mereka yang berasal dari Barat. Bagaimanapun sebelum pergi lebih jauh, kontroversi juga terpalit kepada organisasi yang bertanggungjawab dalam Hadiah Nobel iaitu Yayasan Nobel.

JEJAS IMEJ

Selain bertanggungjawab di' belakang tabir' memilih siapa yang layak menerima anugerah berprestij ini, Yayasan Nobel sebenarnya terpalit dengan pelbagai kontroversi yang mungkin boleh menjejaskan kredibilitinya. Antara isu yang paling menjejaskan imej yayasan tersebut adalah, ia dikatakan mengaut keuntungan lumayan walaupun hanya berurusan sebagai badan yang bertanggungjawab menguruskan harta dan wasiat Nobel. Namun kini ia bertindak lebih sebagai badan pelaburan walaupun dikatakan untuk menjana dana bagi tujuan majlis penganugerahan, hadiah pemenang dan aktiviti pengurusan. Lebih mengejutkan yayasan ini mendapat pelepasan cukai dari kerajaan Sweden sejak 1946 dan Amerika Syarikat (AS) sejak 1953 Berlandaskan keistimewaan yang diberi, yayasan ini menjadi sebuah pertubuhan yang sangat menguntungkan dan pada tahun 2009 dianggarkan jumlah kewangan yayasan tersebut meningkat kepada AS$560 juta (RM1.73 bilion).

GANDHI

Salah satu peristiwa yang menjadi kekesalan kepada dunia mahupun pihak ahli jawatankuasa Hadiah Nobel adalah meminggirkan pejuang kemerdekaan India, Mahatma Gandhi sebagai salah seorang pemenang hadiah berprestij itu. Gandhi pernah dicalonkan untuk menerima Hadiah Nobel Keamanan sebanyak lima kali iaitu pada 1937,1938,1939,1947 dan 1948. Namun paling menyedihkan pada tahun 1948 yang juga merupakan tahun dimana Gandhi dibunuh, malangnya pihak jawatankuasa Hadiah Nobel enggan memberikan hadiah tersebut kepada mana-mana calon yang terpilih atas alasan tiada yang layak. Kekesalan ini kemudiannya dinyatakan oleh Setiausaha Ahli Jawatankuasa , Norwegian Nobel Committee, Geir Lundestad pada 2006. "Gandhi mungkin boleh menerima hakikat tidak menerima Hadiah Nobel tetapi pihak kami tidak mungkin boleh menerima kesilapan yang telah dilakukan,"ujar Lundestad. Beberapa orang lagi turut dikaitkan dengan kesilapan sebegini antaranya Presiden terakhir Czechoslovakia, Václav Havel, pejuang kemerdekaan Palestin, Sari Nusseibeh dan bekas Presiden Filipina, Corazon Aquino.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
16 OKTOBER 2011
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...