14 Oktober 2011

ISU EKONOMI : MANIFESTASI FALSAFAH BAJET, MENGIMARAH RAKYAT DAN NEGARA

Oleh NADZIR AWANG AHMAD
Pensyarah Kanan Fakulti Perakaunan,
Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perlis


KEINDAHAN DASAR LAUT DI 
PULAU BIDONG, TERENGGANU

Pembentangan Bajet 2012 yang telah disempurnakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Menteri Kewangan pada 7 Oktober lepas merupakan bajet yang praktikal, realistik dan mampu dilaksanakan oleh kerajaan. Ini adalah usaha berterusan Kerajaan Pusat bagi memastikan dasar fiskal negara beransur-ansur kukuh dan pada masa yang sama memastikan momentum pertumbuhan domestik berkembang kukuh. Bajet 2012 yang bertemakan "Dasar Transformasi Nasional: Bajet Bela Rakyat, Mensejahtera Negara" memberi penekanan kepada lima fokus utama iaitu meligat pelaburan, mengungguli modal insan, mencerna kreativiti dan mencetus inovasi, program transformasi luar bandar, memperkejap perkhidmatan awam dan meredakan inflasi dan mengimarah kehidupan rakyat. Kelima-lima fokus itu merupakan manifestasi kepada falsafah pentadbiran negara pada hari ini yang berlandaskan prinsip Gagasan 1 Malaysia; Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan kerana keseluruhan intipati bajet menjurus kepada kesejahteraan rakyat di samping memacu momentum ekonomi negara. Bajet 2012 merupakan Rolling Plan Kedua (RP-Kedua) di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) untuk memacu negara menjadi sebuah negara maju berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020. 


Pelaksanaan pelaksanaan Program Transformasi Kerajaan (GTP) dengan tujuh Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), Program Transformasi Ekonomi (ETP) dengan 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA), Model Baru Ekonomi dengan lapan SRI dan terkini, Program Transformasi Politik bakal merubah negara ini ke arah sebuah negara yang moden, progresif dengan sistem demokrasi yang berfungsi sepenuhnya. Bajet kali ini bolehlah disifatkan sebagai bajet rakyat atau mesra rakyat kerana banyak insentif telah diberikan oleh kerajaan kepada rakyat. Antaranya, pemansuhan bayaran RM24.50 bagi sekolah rendah dan RM33.50 bagi sekolah menengah untuk bayaran kokurikulum, kertas ujian dalaman, Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia dan Insurans Takaful yang melibatkan peruntukan sebanyak RM150 juta. Pemansuhan bayaran itu merupakan usaha murni kerajaan untuk memastikan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan dinikmati oleh semua rakyat di negara ini. 


Keprihatinan kerajaan untuk meringankan kos golongan berpendapatan sederhana terbukti dengan mencadangkan pemberian tunai secara one-off dengan memberi bantuan sebanyak RM500 kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah, bantuan persekolahan RM100 diberi kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun Satu hingga Tingkatan Lima di seluruh negara, pemberian baucar buku bernilai RM200 kepada semua pelajar warganegara Malaysia di institusi pengajian tinggi awam dan swasta tempatan, matrikulasi serta pelajar tingkatan enam di seluruh negara. Prinsip "Rakyat didahulukan " kerajaan terserlah dalam bajet kali ini dengan pemberian berterusan subsidi bahan makanan asas seperti beras, gula, minyak masak dan tepung gandum yang menelan belanja RM3.2 bilion serta subsidi produk petroleum sebanyak RM17 bilion serta subsidi bil elektrik berjumlah RM20 sebulan dan ke bawah dengan peruntukan sebanyak RM150 juta. RM1.2 bilion pula untuk program Kebajikan Rakyat 1Malaysia atau KAR1SMA dengan memberi bantuan kepada warga emas miskin sebanyak RM300 sebulan; bantuan kanak-kanak miskin RM100 sebulan, dengan had maksimum RM450 sebulan serta bantuan dan elaun kepada Orang Kurang Upaya (OKU) antara RM150 hingga RM300 sebulan. 


Tidak ketinggalan, golongan pekerja sektor awam turut mendapat perhatian dan faedah daripada bajet kali ini dengan menikmati kenaikan gaji tahunan bagi tempoh yang lama melalui pembentukan gaji sebaris dengan mewujudkan lebih banyak mata gaji dengan pengenalan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam atau SBPA yang akan menggantikan Sistem Saraan Malaysia atau SSM. Malah kenaikan Gaji Tahunan ditingkatkan antara RM80 hingga RM320 mengikut gred mulai tahun 2012 serta kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus bagi yang memilih opsyen SBPA. Golongan pesara juga turut mendapat limpahan keperihatinan kerajaan dengan pelaksanaan SBPA dengan menerima kenaikan tahunan pencen pesara sebanyak dua peratus setahun mulai tahun 2013 tanpa perlu menunggu sebarang semakan sistem saraan atau pelarasan gaji. Tidak ketinggalan, golongan pekerja swasta dan mereka yang bekerja sendiri mempunyai simpanan mencukupi semasa bersara akan menikmati pelepasan cukai baru sehingga RM3,000 ke atas caruman dalam Skim Persaraan Swasta dan anuiti insurans selama 10 tahun, potongan cukai ke atas caruman majikan bagi pekerja dalam Skim Persaraan Swasta; dan pengecualian cukai ke atas pendapatan dana Skim Persaraan Swasta. 


Secara umumnya, Bajet 2012 ini merupakan landasan ke arah negara maju berpendapatan tinggi tanpa mengabaikan kebajikan semua golongan rakyat. Tidak dapat dinafikan Bajet 2012 ini merupakan bajet rakyat dan pada masa yang sama mendokong aspirasi kerajaan di dalam transformasi ekonomi negara. Semua pihak harus bersama-sama mendokong dan menjayakan hasrat murni kerajaan ini.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
14 OKTOBER 2011


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...