14 Oktober 2011

ISU BAHASA : WAJIB GUNA BAHASA MELAYU


BAALBEK DI LEBANON

Mulai tahun 2012, tindakan tegas akan diambil ke atas mana-mana agensi kerajaan, perbankan dan syarikat yang enggan menggunakan bahasa Melayu (BM) dalam semua urusan berkaitan, tertakluk di bawah tetapan Jawatankuasa Pelaksanaan Bahasa Kebangsaan (JPBK). Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Datuk Termuzi Abdul Aziz, berkata langkah itu diambil bagi memastikan semua pihak bersatu dan bekerjasama dalam usaha memartabatkan bahasa Melayu yang juga bahasa rasmi, sekali gus penggunaannya meluas di seluruh negara. JPBK atau jawatankuasa induk ini dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mempunyai enam jawatankuasa kecil di bawahnya bertujuan melaksana, memantau dan memastikan bahasa Melayu digunakan sewajarnya. Sebagai contoh, Jawatankuasa Penggunaan Bahasa Kebangsaan di Sektor Kewangan (JPBK-SK) akan memastikan bank di negara ini menggunakan BM dalam semua aktivitinya termasuk dalam borang perjanjian selain bahasa Inggeris. 

Mereka boleh buat dwibahasa, yang penting BM ada. Kalau mereka tidak mahu mematuhi arahan ini yang juga arahan Bank Negara (selaku badan yang mengawal), ia akan di bawa ke jawatankuasa induk untuk perbincangan selanjutnya, sebelum tindakan wajar diambil, katanya yang ditemui selepas Majlis Penghargaan Bulan Bahasa Kebangsaan 2010 pada 13 Oktober 2011. Ditanya bentuk tindakan dikenakan, Termuzi berkata, ketika ini belum ada peruntukan dalam JPBK bagi membolehkan institusi perbankan didenda jika enggan patuh arahan berkenaan, justeru pihaknya memikirkan tindakan lain yang lebih wajar untuk menggantikannya sekali gus bertindak sebagai peringatan. Bagaimanapun, di pihak berkuasa tempatan (PBT) kita mempunyai peruntukan tertentu untuk mendenda jika gagal meletakkan nama jalan, perumahan dan iklan dalam bahasa Melayu, malah, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah melaksanakan ini sejak awal tahun dengan pengiklan wajib mendapat kelulusan DBP untuk iklan yang memaparkan 2/3 keterangan dalam BM. Sekiranya tidak, lesen iklan takkan diberi.

SUMBER
BERITA HARIAN
13 OKTOBER 2011


PANDANGAN CIKGU ZUL

Saya mendoakan semoga semua yang diperkatakan ini akan menjadi kenyataan. Jangan hanya pandai bersilat di media, nampak gah apabila mengeluarkan kenyataan tetapi apabila tiba di peringkat pelaksanaan, realiti tidak seindah yang diungkapkan di hadapan wartawan. Bahasa Melayu masih juga layu walaupun bilangan penuturnya semakin bertambah. Golongan cendikiawan pula lebih ghairah bercakap "sekerat belut, sekerat ular" tanpa rasa bersalah. Pelbagai pihak tampil ke hadapan, menyuarakan bermacam-macam pendapat untuk memartabatkan dan mendaulatkan bahasa Melayu ke tahap yang paling tinggi, tetapi semua impian tersebut terkulai layu menyembah bumi. Nasib Bahasa Melayu bagaikan “Pi Mai Pi Mai Tang Tu” jugalah. Setelah 54 tahun merdeka, kita masih juga gagal meletakkan martabat Bahasa Melayu di singahsana kedaulatan yang dikagumi, dihormati, dan disegani oleh masyarakat seantero dunia. 

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...