14 Oktober 2011

ISU EKONOMI : KEGIATAN KOPERASI MENYERLAH


PARLIMEN BUDAPEST DI HUNGARY

Budaya keusahawanan menerusi gerakan koperasi di negara ini walaupun masih perlahan, semakin mendapat sambutan masyarakat termasuk di kalangan Bumiputera. Ini dibuktikan menerusi koperasi berdaftar direkodkan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) mencecah hampir 8,800 sehingga Oktober tahun ini dengan hampir lapan juta ahli. Sehingga bulan ini saja, lebih 1,000 koperasi baru ditubuhkan. Ia menunjukkan tahap kepercayaan masyarakat terhadap peranan koperasi sebagai entiti menjana pendapatan melalui perniagaan semakin meningkat. Daripada jumlah itu pula, kira-kira 80 peratus koperasi berupaya mencatat keuntungan tahunan kurangnya lebih RM200,000 menerusi perniagaan yang diceburi. Pencapaian itu dianggap membanggakan SKM selaku badan bertanggungjawab memantau, menyelia dan mengurus perkara berkaitan gerakan koperasi negara. Sasaran SKM dalam Dasar Koperasi Negara (DKN) untuk mewujudkan 10,000 koperasi menjelang 2015. Ia berbeza dalam tempoh tiga tahun lalu apabila SKM mendapati kira-kira 80 peratus koperasi di seluruh negara tidak aktif. Ketika itu, kebanyakan koperasi dilaporkan mencatat urus niaga kurang daripada RM200,000 setahun dan sekitar 700 daripada lebih 5,000 koperasi yang benar-benar aktif dan membawa keuntungan dalam operasi perniagaan.  Perkara itu diakui Pengerusi Portfolio Koperasi Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Datuk Seri Mustapa Kamal Maulut.

Beliau berkata, DPMM mendapati sebahagian besar koperasi yang ditubuhkan ketika itu sekadar mempunyai nama tetapi tiada aktiviti perniagaan. Apa yang menyedihkan DPMM, katanya, kira-kira 95 peratus koperasi berkenaan adalah milik Bumiputera. “Ini petunjuk ekonomi Bumiputera masih lemah,” kata beliau. Namun, senario itu kini berubah kata Pengerusi SKM, Datuk Md Yusof Samsudin. Beliau menganggap dakwaan kononnya ketika ini kira-kira 80 peratus koperasi tidak aktif dalam perniagaan adalah tidak benar sama sekali. Katanya, lebih 80 peratus koperasi yang wujud ketika ini mencatat keuntungan dalam perniagaan. Mengikut rekod SKM, sejak tiga tahun kebelakangan ini kadar pulangan yang dicatatkan koperasi pada 2010 secara keseluruhannya mencecah RM9.5 bilion. Sehubungan itu katanya, SKM mahu memastikan koperasi negara mampu memperoleh kadar pulangan sehingga RM10 bilion setahun dicapai menjelang 2013. “Berdasarkan perkembangan semasa dan komitmen berterusan SKM, kita percaya berupaya mencapainya sebelum 2013. Ia menandakan kejayaan SKM untuk menyedarkan masyarakat supaya meningkatkan budaya koperasi bagi mencapai sasaran DKN,” katanya. Sejak SKM diwujudkan pada 1 Januari 2008, peranannya melakukan transformasi koperasi menjadi entiti kompetitif dalam pelbagai sektor ekonomi dan melahirkan modal insan berbudaya keusahawanan semakin terserlah.

Ia juga petunjuk kejayaan SKM yang baru tiga tahun ditubuhkan bagi memartabat dan meningkatkan gerakan koperasi negara.  Md Yusof mengakui, daripada lebih 8,000 koperasi ketika ini, enam peratus atau hampir 400 koperasi saja yang dianggap tidak aktif.  Berdasarkan statistik SKM hanya 48 koperasi dibatalkan sehingga 31 Disember 2010 tetapi 8,146 koperasi baru didaftarkan sepanjang tahun lalu. Mengulas kewujudan koperasi tidak aktif atau tidur, Md Yusof berkata, SKM mempunyai kaedah memulihkan semula koperasi terbabit. Namun, bukan semua koperasi yang tidak aktif itu tidak mempunyai aktiviti perniagaan. Sebaliknya, koperasi terbabit berkemungkinan hanya tidak aktif dari segi pengurusan dan audit kewangan.  “Ada koperasi yang perniagaan mereka masih berjalan dan mencatat keuntungan tetapi hanya tidak mempunyai urus tadbir yang baik,” katanya.  SKM tidak mudah membatalkan pendaftaran sesuatu koperasi yang dikatakan tidak aktif, sebaliknya beberapa langkah diambil untuk memastikannya terus hidup termasuk memulihkannya. Katanya, SKM akan berusaha untuk memastikan setiap koperasi mempunyai program urus tadbir berkesan seperti mengadakan mesyuarat tahunan selain melakukan audit akaun setiap tahun.  Mengikut maklumat diperoleh SKM, ada koperasi yang aktif dalam perniagaan mengalami konflik dalaman menyebabkan urus tadbir kucar kacir sehingga akaun kewangan tidak terurus.

SUMBER
BERITA HARIAN
14 OKTOBER 2011


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...