10 September 2011

ISU ANTARABANGSA : MENILAI TRAGEDI 9/11 SELEPAS SATU DEKAD

Oleh NURUL ANUAR KARI
anuar.kari@utusan.com.my


Selepas 10 tahun kejadian serangan pengganas ke atas Amerika Syarikat (AS) yang menyaksikan sebahagian daripada bangunan Pentagon di Virginia dan kedua-dua menara berkembar Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York tumbang, masih banyak persoalan tidak dijawab. Media AS yang dikawal orang Yahudi dilihat berterusan menanam Islamofobia dan menghasut rakyatnya menyimpan prasangka terhadap masyarakat Islam selepas kejadian 11 September 2001 (9/11) itu. Bagi penduduk Islam pula, masih ramai tidak mempercayai ada pengganas Islam yang mampu melancarkan serangan sedemikian mahupun begitu bodoh membuka pintu untuk Barat menyerang negara-negara Islam. Keraguan itu ditambah dengan pelbagai persoalan yang menyelubungi serangan itu di samping teori konspirasi melibatkan pasukan risikan AS dan Israel, jumlah kematian terlalu kecil untuk serangan begitu besar serta dakwaan Osama bin Laden, cuma satu watak rekaan semata-mata. Teori konspirasi Osama sebagai boneka juga semakin menular sejak laporan kematiannya pada 2 Mei lalu berikutan tindakan tentera AS yang tergesa-gesa melupuskan mayatnya di satu kedudukan rahsia di tengah-tengah laut sebelum dihebahkan kepada dunia lima hari kemudian.

Simpati masyarakat Islam terhadap tragedi yang mengorbankan sekitar 3,000 orang itu juga semakin luntur berikutan tindakan berterusan Barat terutamanya AS menjarah bumi Arab dan campur tangan dalam negara-negara Islam lain. Selepas satu dekad berlalu, hakikatnya tentera AS dan Barat telah membunuh berkali ganda lebih ramai masyarakat Islam di seluruh dunia daripada mangsa tragedi 9/11. Mengimbau kembali fakta mengenai individu yang bertanggungjawab merancang dan melaksanakan serangan itu, beberapa individu telah dikaitkan dan hanya seorang telah didakwa di mahkamah AS atas penglibatan mereka. Osama, 54, selaku ketua pergerakan militan Al-Qaeda mula dikaitkan dengan kejadian serangan 9/11 sejak dari awal kejadian tetapi tidak pernah mengakuinya. Beliau akhirnya dilaporkan media Barat sebagai mengakui penglibatannya melalui satu rakaman video pada 2004, tidak lama sebelum Pilihan Paya Presiden AS. Selepas AS menjajah Afghanistan dan Iraq, Osama memulakan perang gerila di Afghanistan, Pakistan dan beberapa negara lain dengan mensasarkan kepentingan tentera dan ekonomi AS. Siasatan awal risikan AS selepas serangan 9/11 dengan pantas mengaitkan 19 perampas pesawat dengan Al-Qaeda, Osama dan beberapa individu lain.

Ini seterusnya membuka pintu kepada AS menyerang Afghanistan yang melindungi Osama dan Al-Qaeda, seterusnya dijadikan alasan untuk mereka menyerang Iraq dan campur tangan di beberapa negara lain. Walaupun Osama gagal ditangkap di Afghanistan, beberapa individu lain yang dikait merancang serangan 9/11 ditahan di seluruh dunia dan ditahan tanpa perbicaraan di Teluk Guantanamo, Cuba. Antaranya ialah Khalid Sheikh Mohammed, pemimpin nombor tiga Al-Qaeda yang ditangkap pada 2003 di Pakistan. Selain itu, Ramzi bin al-Shibh, Tafiq bin Attash dan Mustafa Ahmed al-Hawsawi yang dikait selaku perancang bersama kini ditahan di Teluk Guantanamo bersama beberapa suspek lain. Seorang ketua tentera Al-Qaeda, Mohammed Atef yang turut dikait merancang serangan 9/11 dilaporkan terbunuh dalam satu serangan udara tentera AS di Kabul, Afghanistan pada November 2001. Zacarias Moussaoui, seorang warga Perancis keturunan Morocco pula merupakan satu-satunya individu yang didakwa di mahkamah di negara Uncle Sam itu atas penglibatan merancang serangan 9/11 dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup walaupun ketika kejadian itu, dia berada di sebuah penjara di Minnesota. Cubaannya membuat rayuan pada 2006 atas alasan pengakuan bersalah yang dibuat sebelum itu adalah kerana tidak yakin akan menerima perbicaraan yang adil ditolak atas alasan teknikal.

Pada 20 November 2007, Leonie Brinkema yang menjadi hakim perbicaraan Zacarias menyatakan beliau tidak boleh lagi mempercayai agensi risikan atau agensi kerajaan AS yang lain berikutan cubaan menyorok beberapa bukti rakaman video dan audio berkaitan kes tersebut terbongkar beberapa hari sebelum itu. Individu lain yang didakwa terlibat dalam merancang serangan 9/11 ialah ketua perampas penerbangan 11 American Airlines, Mohamed Atta yang dikatakan memilih tarikh serangan tersebut sebelum merampas dan menghempas pesawat itu ke menara pertama WTC. Marwan al-Shehhi pula merupakan perancang bersama yang merampas dan memandu penerbangan 175 United Airlines merempuh menara kedua WTC. Ziad Samir Jarrah dikenal pasti sebagai suspek perancang terakhir yang merampas penerbangan 93 United Airlines tetapi gagal merempuh sebarang sasaran penting dan akhirnya pesawat itu terhempas di Shankville, pedalaman Pennsylvania. Walaupun sasaran utama dikatakan terhadap Presiden George W. Bush, ketua tentera dan anggota Senat AS, namun serangan empat pesawat itu dilihat hanya berjaya membunuh rakyat biasa dan kakitangan rendah di Pentagon kerana dilakukan pada awal pagi. Serangan itu juga nyata sekali tidak membawa sebarang makna dan keuntungan kepada ‘pengganas Islam’ yang didakwa merancangnya sebaliknya digunakan Barat untuk menjajah kembali beberapa negara serta digunakan pihak tertentu untuk mempromosikan Islamofobia di seluruh dunia.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
10 SEPTEMBER 2011


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...