28 Ogos 2011

ISU UMUM : USAHA MELAGA-LAGAKAN ISLAM DAN DUNIA BARAT


Disiarkan dalam majalah Time, Amerika baru-baru ini ialah makalah yang mendedahkan tindak-tanduk pihak-pihak tertentu supaya Islamfobia lebih marak. Dua nama disebut: Geert Wilders dan Robert Spencer. Tajuk utamanya When Slogans Beget Slaughter - manakala cogan-cogan kata mengakibatkan pembunuhan beramai-ramai. Wilders ialah aktivis politik Belanda yang berulangkali mendesak supaya diharamkan imigrasi orang-orang Islam ke Belanda. Beliau ikut hadir dalam rapat umum di New York pada 11 September tahun lalu yang membantah cadangan membina sebuah pusat antara agama yang dianjurkan oleh pihak Islam. Rapat umum itu diatur oleh Spencer, seorang warga Amerika yang terkenal sebagai penulis polemik anti-Islam. Pelbagai kata-katanya diulangi hingga 64 kali dalam manifesto Anders Behring Breivik yang membunuh 69 belia kulit putih di sebuah pulau dan lapan orang lagi di luar bangunan pejabat Perdana Menteri Norway. Seperti dijelaskan oleh Wikipedia, Ensaiklopedia bebas, Spencer (lahir 1962) seorang “penulis dan blogger yang terkenal kerana pelbagai kritik terhadap Islam”.

Beliau juga telah menulis 10 buah buku, termasuk dua yang laris sekali jualannya. Beliau telah dikritik oleh Karen Armstrong kerana meminda ayat-ayat suci al-Quran. Menurutnya, Spencer “tidak pernah pun mencatat kecaman al-Quran terhadap segala jenis peperangan dan melarang tindakan menceroboh”. Di samping itu Allahyarham Benazir Bhutto, bekas Perdana Menteri Pakistan menuduh Spencer sengaja “melaga-lagakan Islam dan dunia Barat”. Pada 20 Disember, 2006 kerajaan Pakistan telah mengharamkan buku Spencer bertajuk The Truth About Muhammad. Spencer telah menulis lebih dari 300 makalah anti-Islam dipelbagai universiti serta menulis untuk program-program televisyen dan radio. Kerana semuanya itu beliau dianggap pembicara anti-Islam yang ternama sekali di Amerika. Wilders pula terkenal di Eropah, antara lain kerana kempen menentang “Islamisasi Negara Barat”. Beliau juga berkempen supaya a-l-Quran diharamkan di negeri Belanda. Menurut catatan Wikipedia lagi, akhbar-akhbar Wall Street Journal, New York Times (kedua-duanya di Amerika) dan Guardian (Britain) kemudian menyifatkan Wilders sebagai hipokrit.

Menurut mereka beliau bersungguh-sungguh mahu mengharamkan jualan kitab al-Quran, tetapi mahu kebebasan sepenuhnya bagi diri sendiri. Juga disebut, betapa ia tinggal di Israel selama dua tahun dan mengunjunginya hingga 40 kali. Mengulas mengenai kian ramai orang Islam di negeri Belanda, beliau pernah menulis: “Berjalanlah di mana jua jalan raya dan lihat apa yang berlaku. Anda tidak merasa berada dalam negara sendiri. Pada satu masa nanti lebih banyak masjid dari gereja”. Menurut statistik tahun 2000, bilangan warga Islam di negeri Belanda ialah seramai 850,000 orang termasuk dari Maluku, Selatan Indonesia dulu. Jumlah penduduk Belanda 16,491,852 orang pada tahun 2009. Turut membuat laporan ialah majalah Economist, London. Lalu disebut mengenai kebanyakan para pengkritik Islam ialah di Britain dan Amerika. Nama-nama mereka dicatat dalam manifesto 1,500 muka yang disebarkan oleh Anders Breivik. Juga disebut bahawa disetiap negara demokrasi Barat terdapat parti-parti politik yang anti-Islam dan anti-imigrasi orang-orang warna kulit.

Antara yang menjadi sasaran kritik anti-Islam ialah Profesor John Esposito dari Universiti Georgetown, Amerika yang terus berusaha memupuk hubungan baik antara Kristian dan Islam. Seperti telah terbukti ada pihak-pihak yang meminda ayat-ayat al-Quran dalam polemik mereka dan pelbagai aspek amalan agama Islam. Bagi umat Islam ialah ayat dan surah al-Haqqah: 49-50: “Dan sesungguhnya Kami benar-benar mengetahui bahawa di antara kamu ada orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Sesungguhnya al-Quran itu benar-benar menjadi penyesalan bagi orang kafir di akhirat”. Di samping itu dari pihak-pihak lain beri peringatan berkaitan interaksi dengan sahabat handai dan musuh seperti disiarkan dalam bahasa Inggeris: Keep you friends close, but keep your enemies closer. Kerana, buruk padanya manakala nama-nama dan sifat-sifat musuh tidak diketahui.

Tan Sri Mazlan Nordin ialah Karyawan Tamu Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
28 OGOS 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...