28 Ogos 2011

ISU ANTARABANGSA : PASCA MUAMMAR GADDAFI JADI TANDA TANYA

Ku Seman Ku Hussain


Rakyat Libya bersorak riang selepas pemberontak berjaya menawan Tripoli beberapa hari lalu. Tripoli adalah benteng terakhir Presiden Muammar Gaddafi dan ini bermakna Libya telah jatuh ke tangan pemberontak yang menuntut demokrasi. Tetapi, jangan gembira dulu. Kejatuhan Gaddafi bukanlah kunci mutlak demokrasi akan bertunas dan subur di Libya. Kalau rakyat bermimpi akan wujud demokrasi, mereka sebenarnya terperangkap dalam permainan Barat khususnya Amerika Syarikat (AS) bersama sekutunya Perancis dan Britain yang mengemudi Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO). Demokrasi masih jauh di Libya. Pemberontak yang terdiri daripada pelbagai puak dan fahaman hanya bersatu untuk menumbangkan Gaddafi. Mereka semua dendam kepada sifat diktator Gaddafi yang mengaut kekayaan hasil bumi untuk keluarga. Tetapi dendam sahaja tidak cukup untuk menzahirkan seorang pemimpin di negara yang mempunyai banyak puak. Mereka tidak ada wibawa bersatu untuk memimpin Libya. Menumbangkan Gaddafi dengan memacu Libya sebagai negara maju dari hasil minyak adalah dua perkara berbeza. Maka kejayaan pemberontak hanya melepasi fasa pertama. Tetapi fasa seterusnya untuk menyuburkan kembali demokrasi adalah sangat sukar.

Maka dalam isu Libya, pasca Gaddafi adalah bab paling penting sekaligus penuh tanya tanya. Kejatuhan Gaddafi bukan lagi menjadi isu kerana dia sewajarnya sudah lama jatuh. Malah kebangkitan rakyat juga memang kena pada masanya dengan menumpang semangat kebangkitan dari Mesir, Syria, Yemen dan Tunisia. Tetapi kenyataannya rakyat berdepan era pasca Gaddafi yang semua orang tahu kejayaan pemberontak itu hasil bantuan AS menerusi NATO dan Majlis Keselamatan PBB. Gaddafi mungkin belum tumbang kalau tanpa sokongan Barat yang kononnya mahu mengembalikan kuasa ke tangan rakyat. AS mempunyai kepentingan tersendiri dalam isu Libya. Bagi AS, Gaddafi adalah “budak nakal” yang menganggu kelicinan campur tangan mereka terhadap negara-negara lain yang merdeka dan berdaulat. Dua dekad pertama kepimpinannya, Gaddafi disanjungi kerana jasa besar kepada Libya. Rakyat tidak boleh melupakan jasa Gaddafi menutup pangkalan tentera udara AS tahun 1970 yang kemudiannya menebus maruah selepas menjadi negara berpengaruh dan bangun menguasai sendiri minyak di perut buminya. Gaddafi juga menjadi pemain utama yang mengubah dasar Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak (OPEC) sekaligus mencabar Barat yang menguasai industri minyak.

PENGHALANG

Pasca Gaddafi adalah saat yang sangat mencabar kerana kalangan pemberontak tidak mempunyai pemimpin yang berwibawa. Konflik antara puak ini menjadi penghalang utama kestabilan politik Libya pasca Gaddafi. Semua ini membuka pintu kepada pertelagahan sesama sendiri seperti yang berlaku di Iraq pasca Saddam Hussein. Ketika ini Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) bertindak sebagai kerajaan sementara. Majlis ini dianggotai oleh 33 ahli terdiri daripada wakil puak-puak yang memberontak menumbangkan Gaddafi. Kerajaan sementara ini adalah mainan AS dan sekutunya. Negara-negara ini awal-awal lagi sudah mengiktiraf NTC sebagai kerajaan sementara padahal Libya masih mempunyai Presiden dan masih belum tumpas sepenuhnya. Tetapi inilah kerajaan yang mendapat sokongan Barat. Kebebasan, ketelusan serta demokratiknya NTC boleh dipersoalkan apabila dikaitkan dengan agenda Barat. NTC berpangkalan di Benghazi, tempat tercetusnya pemberontakan menentang Gaddafi. Benghazi menjadi satu mercu tanda. Puak di Benghazi tidak sama dengan puak yang menguasai Tripoli dan sekiranya pemimpin dari Benghazi dipilih mengetuai NTC, puak lain pasti akan menentang. Penganalisis politik Afrika Selatan di Universiti Cambridge, George Joffe percaya pemberontak dari barat Libya yang menawan Tripoli tidak akan menerima pemimpin dari Benghazi.

Pertelagahan antara puak akan mengisi pasca Gaddafi dan demokrasi yang mimpikan bertukar menjadi gelanggang meruntuhkan sesama sendiri. Sementara itu campur tangan AS yang membawa kepada kejayaan pemberontak adalah pendekatan Barat era neokolonialisme. Hal yang sama berlaku di Iraq ketika kononnya kejatuhan Saddam akan mengembalikan demokrasi. Tetapi lihatlah sejak 2003 hingga sekarang, Iraq menjadi lebih sengsara berbanding era Saddam. Kegagalan AS memberi demokrasi seharusnya menjadi pengajaran kepada pemberontak yang bersekongkol dengan tentera NATO menumbangkan Gaddafi. Kerana itu tumpasnya Gaddafi membuka era baru yang menjerumuskan Libya, negara yang kaya dengan hasil minyak ke kancah perebutan kuasa. Setakat ini hanya 60 peratus sahaja hasil minyak Libya yang diterokai. Walaupun AS bukan berada di barisan depan seperti di Iraq tetapi tetap mahu menguasai kekayaan negara itu. Barack Obama mengambil pendekatan berhati-hati setelah Bush membuat banyak kesilapan semasa menyerang Iraq. Buktinya kali ini AS berselindung di sebalik NATO tetapi AS secara tidak langsung menyediakan khidmat sokongan untuk menjatuhkan Gaddafi. Maka yang kelihatan di depan dalam serangan atas Libya adalah Perancis dan Britain.

PERCATURAN

Melihat kepada percaturan dan pertembungan antara puak-puak dan juga sekutu AS di Libya, harapan rakyat untuk melihat perubahan pasca Gaddafi tidak mungkin berlaku. Perebutan kuasa antara puak dijangka berlaku dan pertempuran akan berterusan. NTC bukanlah sebuah kerajaan sementara yang mantap dan tentunya tidak mampu meredakan babak kedua; bertempur sesama sendiri kerana berebut kuasa. Apabila ini berlaku, demokrasi menjadi suatu yang sangat abstrak untuk dizahirkan. Semua ini kerana rakyat telah membuat kesilapan menukar pemimpin dengan bantuan kuasa asing. Gaddafi pula yang seharusnya berkorban dengan mengadakan peralihan kuasa secara aman tidak berbuat demikian. Kedegilan Gaddafi membuka pintu kepada campur tangan kuasa yang memang mengidam hasil bumi negara itu. Akhirnya apabila semua penat lelah, darah dan nyawa dipertaruhkan untuk menumbangkan Gaddafi dibalas dengan kekacauan yang lebih besar, apakah ini boleh dianggap kejayaan? Maka pasca Gaddafi menjadi kayu pengukur berjaya atau tidak kerajaan sementara mengadakan pilihan raya dan mendapat pemimpin yang diterima oleh semua puak. Kalau ini tidak berlaku, Libya menjadi medan kedua sesi ujian senjata moden tentera NATO yang mengorbankan orang awam dan harta benda. Siapa yang dipilih memimpin Libya akan menjadi penanggung hutang kerana belanja mengorban orang awam dan harta benda itu perlu dibayar dengan minyak di perut bumi Libya.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
28 OGOS 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...